Τι φοβάται η Αθήνα από την «κόλαση» της Μέσης Ανατολής

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 98

Σε κατάσταση επιφυλακής τέθηκε το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, οι οποίες προκαλούν ήδη κλυδωνισμούς στην παγκόσμια οικονομία.

Η σύρραξη μεταξύ δύο βασικών «παικτών» της περιοχής και η απρόβλεπτη εξέλιξη των πραγμάτων, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, ενώ καθιστούν έωλες τις προβλέψεις για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη και της ελληνικής οικονομίας.

Πετρέλαιο, εμπόριο, μεταφορές δεν πρόκειται να μείνουν ανεπηρέαστα σε περίπτωση όξυνσης της πολεμικής αντιπαράθεσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας και επιμέρους το εμπορικό σκέλος το οποίο ήδη αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα της εγχώριας οικονομίας.

  • Η διεθνής τιμή του πετρελαίου brent βρίσκεται ήδη σε ανοδική τροχιά εδώ και ημέρες, κινούμενη πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι, όταν ο φετινός προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με πρόβλεψη για 82 δολάρια το βαρέλι.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους γίνονται οι πρώτες «ασκήσεις επί χάρτου» με βασικό στοιχείο στα εξεταζόμενα σενάρια το ενδεχόμενο  κάμψης έως και μια ποσοστιαία μονάδα του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Ο πήχης της ανάπτυξης έχει τοποθετηθεί για φέτος στο 2,5%, στόχος ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα φιλόδοξος όταν ήδη από πέρυσι καταγράφηκε επιβράδυνση του ρυθμού στο 2% σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Στο τραπέζι μπαίνει και η παράμετρος της αύξησης του δημοσιονομικού κόστους στην περίπτωση που απαιτηθούν έκτακτα μέτρα στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων λόγω αυξητικών τάσεων στον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές κομβικό στοιχείο αποτελεί η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το προσεχές διάστημα, αλλά και ποια θα είναι η εξέλιξη στο πολεμικό μέτωπο προκειμένου να υπάρξει καθαρή και σαφής εικόνα για το ύψος της ζημίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις καθώς ο πήχης για το πρωτογενές πλεόνασμα έχει ανέβει στο 2,1% του ΑΕΠ για το 2024 (από 1,1% το 2023) και απαιτείται προσοχή.

Επίσης, το θέμα είναι αν θα υπάρξουν σημαντικές αναταράξεις στις αγορές που θα ασκήσουν πιέσεις στο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο τη στιγμή που οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα έχουν αρχίσει να υποχωρούν ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτός και αν ενταθούν εκ νέου οι πληθωριστικές πιέσεις και αναβάλλουν τα σχέδια της για αργότερα.

Προεξόφληση δανείων

Ωστόσο, οι προαναφερθείσες εξελίξεις δεν φαίνεται να ανατρέπουν το σχεδιασμό του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για πρόωρη αποπληρωμή δόσεων δανείων από το πρώτο μνημόνιο ύψους 5,29 δισεκ. ευρώ που λήγουν το 2026 και το 2027.

Όπως ανάφερε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας στο φόρουμ των Δελφών η προπληρωμή θα γίνει με τα χρήματα από το «μαξιλάρι» των διαθεσίμων που ανέρχονται σε 35 – 36 δισεκ. ευρώ και ήδη οι επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχουν αποστείλει αίτημα στον ESM με το οποίο τον ενημερώνουν  για τις νέες κινήσεις.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δάνεια του πρώτου μνημονίου από την ευρωζώνη ανέρχονται σε 52,9 δισεκ. ευρώ με διάρκεια αποπληρωμής από το 2020 έως το 2040 και με επιτόκιο Euribor 3 μηνών + 0,5%, στοιχείο που τα καθιστά ακριβά καθώς το Euribor 3μηνου είναι 3,94%.Επίσης από φέτος τρέχει και η εξυπηρέτηση των δανείων του EFSF ύψους 141,8 δισεκ. ευρώ με αποπληρωμή το 2056 ενώ από το 2034 προστίθενται τα 86 δισεκ. ευρώ από τον ESM ως το 2060.

Σύμφωνα με τους αναλυτές μέχρι το 2034 η  χώρα μας θα πρέπει να έχει αποκλιμακώσει τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ κάτω από το 100% ώστε να μπορεί να δανειοδοτηθεί με βάση τα επιτόκια που θα ισχύουν. Για το 2024 προβλέπεται νέα  συρρίκνωση του  χρέους της γενικής κυβέρνησης  στο 152,3% του ΑΕΠ από 160,3% του ΑΕΠ το 2023 ενώ για πρώτη φορά στα χρονικά θα μειωθεί και σε απόλυτα μεγέθη στα 355 δισ. ευρώ από 356 δισ. ευρώ το 2023. (Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος/ert.gr)

Οι τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν στο άνοιγμα των ασιατικών αγορών, με τους traders να ζυγίζουν τον αντίκτυπο των μαζικών επιθέσεων του Ιράν με drones και πυραύλους στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο

Το Brent – βασικό σημείο αναφοράς για τις τιμές του πετρελαίου διεθνώς – ήταν χαμηλότερο αλλά εξακολουθούσε να διαπραγματεύεται κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Δευτέρας. Οι τιμές είχαν ήδη αυξηθεί εν αναμονή δράσης από το Ιράν, με το Brent να πλησιάζει σε υψηλό έξι μηνών την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε ότι η αντιπαράθεση με το Ιράν «δεν έχει ακόμη τελειώσει». «Σαφώς, η αγορά πετρελαίου δεν βλέπει την ανάγκη να συνυπολογίσει οποιαδήποτε πρόσθετη απειλή για την προσφορά σε αυτό το σημείο», δήλωσε η ενεργειακή αναλύτρια Βαντάντα Χάρι.

Το αργό πετρέλαιο Brent μπορεί να πέσει κάτω από το όριο των 90 δολαρίων, αλλά μια σημαντική υποχώρηση είναι απίθανη καθώς οι έμποροι παραμένουν επικεντρωμένοι στους κινδύνους που συνδέονται με τις συγκρούσεις στη Γάζα και την Ουκρανία, πρόσθεσε. Οι αναλυτές είπαν επίσης ότι η αντίδραση του Ισραήλ στην επίθεση θα είναι καθοριστική για τις παγκόσμιες αγορές τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

«Πιστεύω ότι θα δούμε φυσικά αστάθεια. Εάν επρόκειτο να υπάρξει κάποιου είδους αντίστροφη κίνηση από το Ισραήλ, τότε αυτό, νομίζω, θα εκτόξευε τις αγορές ενέργειας σε μεγάλο βαθμό προς τα πάνω», δήλωσε ο Peter McGuire από την πλατφόρμα συναλλαγών XM.com στο BBC.

Οι αγορές μετοχών στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν επίσης τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τον αντίκτυπο της επίθεσης.

Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, ο ιαπωνικός Nikkei και ο Kospi στη Νότια Κορέα κινήθηκαν όλοι κατά 1% χαμηλότερα στις πρωινές συναλλαγές.

Γιατί το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ;

Το Ιράν εκτόξευσε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ το Σαββατοκύριακο, αφού δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε αντίποινα για επίθεση στο προξενείο του στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό την 1η Απριλίου. Το Ισραήλ δεν έχει πει ότι πραγματοποίησε την επίθεση στο προξενείο, αλλά ευρέως πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από αυτό.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, η τιμή του αργού πετρελαίου Brent έφτασε τα 92,18 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από τον Οκτώβριο, πριν υποχωρήσει για να κλείσει στα 90,45 δολάρια.

Το Ιράν είναι ο έβδομος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, και το τρίτο μεγαλύτερο μέλος του καρτέλ των παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ. Οι αναλυτές λένε ότι ένα βασικό ζήτημα για την τιμή του πετρελαίου στο μέλλον είναι εάν θα επηρεαστεί η ναυτιλία μέσω του Στενού του Ορμούζ.

Το στενό – το οποίο βρίσκεται μεταξύ του Ομάν και του Ιράν – είναι μια κρίσιμη ναυτιλιακή διαδρομή, καθώς περίπου το 20% της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου περνά από αυτό.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ στέλνουν το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που εξάγουν μέσω των Στενών του Ορμούζ. Το Σάββατο, το Ιράν κατέλαβε ένα εμπορικό πλοίο με συνδέσεις με το Ισραήλ καθώς περνούσε από τα στενά του Ορμούζ.

aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Δωρεάν διακοπές-κοινωνικός τουρισμός: Πότε ξεκινάει
Προηγούμενο άρθρο
Την Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας
Μενού