Ακαθάριστα οικόπεδα: Εκπνέει η προθεσμία για την σύνταξη εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Views: 194
«Παράθυρο» για νέα παράταση για τα ακαθάριστα οικόπεδα δεν φαίνεται να ανοίγει, τουλάχιστον προς ώρας

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά το σχέδια για τα ακαθάριστα οικόπεδα, έπειτα από τη σύσταση του «Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών».

Σήμερα, Παρασκευή είναι η τελευταία ευκαιρία για τη δήλωση των ακαθάριστων οικοπέδων, δηλαδή για την σύνταξη από μηχανικό ή τοπογράφο αρχιτέκτονα, του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης, που θα πρέπει να υποβάλλουν στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα και μεταβατικά στον οικείο δήμο.

Πρόκειται για την υποβολή τεχνικής έκθεσης και έκθεσης επικινδυνότητας από τους αρμόδιους επιστήμονες.

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών.

Τα ακαθάριστα οικόπεδα

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων οφείλουν να επικεντρωθούν στο κλάδεμα των δέντρων και την απομάκρυνση της καύσιμης ύλης.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται κοντά, ή μέσα σε δασικές εκτάσεις θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες παρεμβάσεις, που αφορούν τα κλαδέματα δέντρων, θάμνων και την απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών και να καταθέσουν τη σχετική έκθεση συμμόρφωσης του Κανονισμού Πυροπροστασίας.

Στη συνέχεια θα πρέπει να το δηλώσουν στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr.

Δηλώσεις για ακαθάριστα οικόπεδα

Οι δηλώσεις κατατίθενται είτε χειρόγραφα, είτε με e-mail από τους αρμόδιους επιστήμονες μηχανικούς, τοπογράφους, δασολόγους ή γεωπόνους που συντάσσουν για λογαριασμό των ιδιοκτητών τις εκθέσεις.

Το νέο εργαλείο που δημιουργήθηκε θα απλοποιεί τις διαδικασίες, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να παρακολουθεί εάν τηρούνται οι κανόνες ως προς τον καθαρισμό των ακάλυπτων χώρων που μπορούν να αποδειχθούν επικίνδυνοι για την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

Με επιτόπιους ελέγχους οι Δήμοι θα εντοπίζουν τα ακαθάριστα οικόπεδα και στη συνέχεια μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας θα μπορούν να διασταυρώνουν, εάν οι πολίτες έχουν υποβάλει δήλωση καθαρισμού και να τους ενημερώσουν για την υποχρέωσή τους να προχωρήσουν σε εργασίες.

Παράταση (;) για τα ακαθάριστα οικόπεδα

«Παράθυρο» για νέα παράταση στην προθεσμία δεν φαίνεται να ανοίγει.

Πηγές αναφέρουν ότι τουλάχιστον για φέτος σημασία έχει περισσότερο η ουσία, δηλαδή να προβούν οι πολίτες που έχουν σπίτια πολύ κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις στις απαραίτητες ενέργειες για να είναι έτοιμοι σε περίπτωση πυρκαγιάς, καθώς και να λάβουν την τεκμηριωμένη άποψη ενός επιστήμονα για τις παρεμβάσεις που απαιτούνται στα ακίνητά τους ώστε να τα «θωρακίσουν» από τη φωτιά.

πηγή: OT.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πανελλήνιες 2024: Την Παρασκευή 28 Ιουνίου τα αποτελέσματα – Πού και πώς θα τα δείτε
Προηγούμενο άρθρο
Οι αλλαγές στις συνήθειες ύπνου μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την υγεία
Μενού