Freestudies learn English

Μέση άνοδος θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς καταγράφηκε τον Ιούλιο στην Ανταρκτική

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Views: 127

Οι θερμοκρασίες εδάφους σε μεγάλες εκτάσεις των παγετώνων της Ανταρκτικής αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό τον τελευταίο μήνα.

Ενώ οι θερμοκρασίες παραμένουν κάτω από το μηδέν στην Ανταρκτική, η οποία καλύπτεται από σκοτάδι αυτή την εποχή – βαθύς χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο –, οι θερμοκρασίες ορισμένες μέρες έχουν φτάσει μέχρι και 28 βαθμούς πάνω από τα αναμενόμενα επίπεδα.

Ο πλανήτης έχει βιώσει 12 μήνες ρεκόρ ζέστης, με τις θερμοκρασίες να υπερβαίνουν σταθερά την αύξηση κατά 1,5 βαθμό σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, η οποία έχει διαφημιστεί ως το όριο για την αποφυγή των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής κατάρρευσης.

Επιστήμονες δήλωσαν ότι η άμεση αιτία του καύσωνα ήταν μια εξασθενημένη πολική δίνη, μια ζώνη ψυχρού αέρα και χαμηλής πίεσης που περιστρέφεται στη στρατόσφαιρα γύρω από κάθε πόλο. Οι παρεμβολές από τα ατμοσφαιρικά κύματα είχαν αποδυναμώσει τη δίνη και οδήγησαν στην άνοδο των θερμοκρασιών στα μεγάλα υψόμετρα φέτος, δήλωσε στην Washington Post η Amy Butler, ατμοσφαιρικός επιστήμονας της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.

Πηγή: Ανταρκτική: Μέση άνοδος θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς καταγράφηκε τον Ιούλιο – CNN.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ιός Δυτικού Νείλου – «Καμπανάκι» του ΕΟΔΥ
Προηγούμενο άρθρο
Σενάρια για εκπτώσεις φόρου στα ενοίκια και αυξήσεις στις βραχυχρόνιες μισθώσεις
Μενού