Freestudies learn English

«Σούπερ γρίπη»: Μεγάλη ανησυχία σε Ελλάδα και Ευρώπη -Πάμε για γιορτές με μάσκες

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΥΓΕΙΑ
Views: 52

Η επιδημία της γρίπης H3N2, που είναι γνωστή και ως «σούπερ γρίπη» ή υπεργρίπη, προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Στη Βρετανία καταγράφεται αύξηση νοσηλειών κατά 56% μέσα σε μία εβδομάδα. Οι ευρωπαϊκές αρχές υγείας παρακολουθούν στενά την εξάπλωση, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για την ανθεκτικότητα του νέου στελέχους, το οποίο φαίνεται να παρακάμπτει την ανοσία και να έχει αυξημένο ρυθμό μετάδοσης. Η αύξηση των νοσηλειών στη Βρετανία είναι ενδεικτική, με το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS) να καταγράφει 2.600 εισαγωγές ημερησίως – ποσοστό αυξημένο πάνω από 70% σε σχέση με πέρυσι.

Η κατάσταση θυμίζει τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID-19, με τις Αρχές να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού, ενώ ήδη επιστρέφουν οι συστάσεις για χρήση μάσκας σε σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού.

Τα συμπτώματα της H3N2

Τα συμπτώματα της H3N2 είναι πιο έντονα από την κοινή γρίπη και περιλαμβάνουν αιφνίδια εμφάνιση υψηλού πυρετούέντονο μυικό πόνο και αίσθημα εξάντλησης. Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν επίσης επίμονο ξηρό βήχαέντονο πονοκέφαλο και σοβαρό πονόλαιμο.

Η διάρκεια των συμπτωμάτων είναι μεγαλύτερη από τη συνηθισμένη γρίπη, γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω τους ασθενείς. Η σούπερ γρίπη δημιουργεί συσσωρευτική πίεση στα νοσοκομεία λόγω των αυξημένων νοσηλειών που απαιτεί.

Ραγδαία αύξηση περιστατικών

«Τα κρούσματα αυξάνονται και στην Ευρώπη, και είναι σημαντικό να παρακολουθούμε στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα. Στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση των περιστατικών γρίπης, τα οποία αυτή τη στιγμή ταυτοποιούνται ως H3N2. Οι υγειονομικές αρχές παρακολουθούν την εξέλιξη» υπογραμμίζει ο Γιώργος Μαρίνος, αναπληρωτής καθηγητής Γενικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Γ. Μαρίνος υποστήριξε ότι τα συμπτώματα από τη «σούπερ γρίπη» εξελίσσονται γρήγορα, προκαλώντας υψηλό πυρετό, έντονη κόπωση, βήχα, καταρροή, μυϊκούς πόνους και διαρροϊκές διαταραχές. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν νήπια, ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και εγκύους. Επίσης, άτομα με άσθμα, σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα χρειάζονται ιδιαίτερη ιατρική παρακολούθηση.

Ο καθηγητής τονίζει τη σημασία της τήρησης απλών μέτρων, όπως το πλύσιμο χεριών και η χρήση μάσκας σε χώρους συνωστισμού. «Τα εμβόλια που υπάρχουν για τη γρίπη φαίνεται ότι καλύπτουν και τη “σούπερ γρίπη” H3N2. Τα δεδομένα από τις βόρειες χώρες της Ευρώπης είναι θετικά» καταλήγει ο Γ. Μαρίνος.

Εξάλλου όπως εξηγεί ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο όρος «σούπερ γρίπη» περιγράφει την έξαρση της νόσου με βαρύτερες εκδηλώσεις που επιβαρύνουν τα συστήματα υγείας. Το στέλεχος H3N2, γνωστό και ως στέλεχος Κ, εμφανίζεται φέτος νωρίτερα. Αυτή η παραλλαγή του ιού της γρίπης Α χαρακτηρίζεται από αυξημένη μεταδοτικότητα και προκαλεί πιο έντονα συμπτώματα που διαρκούν περισσότερο. Η σούπερ γρίπη επηρεάζει ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, με τους ηλικιωμένους να κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη νέα “σούπερ γρίπη”

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, συγκεκριμένες ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές της σούπερ γρίπης:

  • Παιδιά άνω των 6 μηνών και ενήλικες με χρόνια νοσήματα όπως άσθμα, καρδιακές παθήσεις, αιμοσφαιρινοπάθειες
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες μητέρες
  • Άτομα με παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφροπάθεια ή νευρολογικά νοσήματα
  • Επαγγελματίες υγείας και άτομα που φροντίζουν ευάλωτες ομάδες
  • Κλειστοί πληθυσμοί όπως στρατιωτικό προσωπικό και τρόφιμοι ιδρυμάτων

Ο εμβολιασμός παραμένει η αποτελεσματικότερη προστασία κατά της H3N2 υπεργρίπης, ιδιαίτερα για όσους κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές. Επαγγελματίες που εκτίθενται συστηματικά σε ζώα, όπως κτηνίατροι και πτηνοτρόφοι, χρειάζονται επίσης εμβολιασμό.

Εκτός από τον εμβολιασμό, η σούπερ γρίπη απαιτεί τήρηση βασικών μέτρων υγιεινής. Το τακτικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, η χρήση απολυμαντικών και ο σωστός τρόπος βήχα μέσα στον αγκώνα περιορίζουν τη μετάδοση. Ο ιός της υπεργρίπης επιβιώνει σε επιφάνειες για 24 ώρες, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την προσεκτική απολύμανση.

aftodioikisi.gr

Μενού