Οι χώρες της ΕΕ υποστηρίζουν το σχέδιο για τον πρώτο παγκόσμιο δασμό στα σύνορα άνθρακα

Κατηγορία: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Views: 73

Η ΕΕ λέει ότι ο κύριος στόχος είναι να αποφευχθεί η «διαρροή άνθρακα» και να ενθαρρύνει τα κράτη-εταίρους να θεσπίσουν πολιτικές τιμολόγησης του άνθρακα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν το σχέδιο του μπλοκ να επιβάλει δασμό για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στις εισαγωγές ρυπογόνων αγαθών, αν και οι λεπτομέρειες θα πρέπει να εξεταστούν στις προσεχείς διαπραγματεύσεις.

Η ΕΕ θέλει να εισαγάγει το κόστος εκπομπών CO2 στις εισαγωγές χάλυβα, τσιμέντου, λιπασμάτων, αλουμινίου και ηλεκτρικής ενέργειας, μια κίνηση που αποσκοπεί στην προστασία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από την υπονόμευση από φθηνότερα αγαθά που κατασκευάζονται σε χώρες με ασθενέστερους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Το κόστος δεν θα ξεκινήσει μέχρι το 2026, σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μέτρο, αλλά μια τριετής μεταβατική φάση θα ξεκινήσει το 2023 – έτσι οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίζονται να διαπραγματευτούν και να εγκρίνουν έγκαιρα τους τελικούς κανόνες.

«Ο κύριος στόχος αυτού του περιβαλλοντικού μέτρου είναι να αποφευχθεί η διαρροή άνθρακα», ανέφερε μια δήλωση της ΕΕ την Τρίτη.

«Θα ενθαρρύνει επίσης τις χώρες εταίρους να θεσπίσουν πολιτικές τιμολόγησης του άνθρακα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν στη διαπραγματευτική τους θέση για τις επερχόμενες συνομιλίες.

«Κάνουμε την προσπάθεια να μειώσουμε τις εκπομπές άνθρακα στη βιομηχανία… δεν θέλουμε αυτές οι προσπάθειες να αποβούν άκαρπες επειδή εισάγουμε προϊόντα που περιέχουν περισσότερο άνθρακα», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire.

Η συνοριακή εισφορά αποτελεί μέρος μιας δέσμης πολιτικών της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή που έχει σχεδιαστεί για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου του μπλοκ κατά 55 τοις εκατό έως το 2030 από τα επίπεδα του 1990.

Η Γαλλία, η οποία επί του παρόντος προεδρεύει των συνεδριάσεων των υπουργών της ΕΕ, έχει εδώ και καιρό υποστηρίξει την εισφορά και έχει δώσει προτεραιότητα στην ταχεία επίτευξη συμφωνίας για αυτήν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχεδιάζει να επιβεβαιώσει τη θέση του έως τον Ιούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Κοινοβουλίου και των χωρών της ΕΕ για τους τελικούς κανόνες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μετά το καλοκαίρι.

Οι κλιματικοί στόχοι της Ευρώπης θα απαιτήσουν τεράστιες επενδύσεις από τη βιομηχανία σε πράσινες τεχνολογίες όπως το υδρογόνο και θα επιβάλλουν υψηλότερο κόστος CO2 στους ρυπαίνων. Η συνοριακή εισφορά στοχεύει να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες δεν εγκαταλείπουν την Ευρώπη για περιοχές με χαμηλότερο κόστος.

Το μέτρο θα αντικαταστήσει σταδιακά τις δωρεάν άδειες CO2 που λαμβάνουν οι βιομηχανίες στην αγορά άνθρακα της ΕΕ για να τις βοηθήσει να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Το πόσο γρήγορα θα πρέπει να λήξουν αυτές οι άδειες είναι αμφιλεγόμενο και οι υπουργοί άφησαν τις λεπτομέρειες να διαπραγματευτούν σε ξεχωριστές συνομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά άνθρακα της ΕΕ.

Ο κύριος νομοθέτης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συνοριακή εισφορά, Mohammed Chahim, θέλει να τερματίσει τις δωρεάν άδειες CO2 έως το 2028. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε προτείνει το 2035, ενώ ορισμένες βιομηχανίες ασκούν πιέσεις για να τις διατηρήσουν.

Το ζήτημα εάν τα έσοδα από την εισφορά CO2 θα εισέλθουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ θα συζητηθεί επίσης αργότερα.

Πηγή : AL JAZEERA

Μενού