Freestudies learn English

Κλιματική αλλαγή: Ο άνεμος και η ηλιακή ακτινοβολία φθάνουν σε ορόσημο καθώς η ζήτηση αυξάνεται

Κατηγορία: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Views: 491

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά το 2021, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση.

Πενήντα χώρες λαμβάνουν περισσότερο από το ένα δέκατο της ισχύος τους από αιολικές και ηλιακές πηγές, σύμφωνα με έρευνα της Ember , μια δεξαμενή σκέψης για το κλίμα και την ενέργεια.

Καθώς οι οικονομίες του κόσμου ανέκαμψαν από την πανδημία του Covid-19 το 2021, η ζήτηση για ενέργεια αυξήθηκε στα ύψη.

Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση της ανάγκης για ηλεκτρική ενέργεια πέρυσι ισοδυναμούσε με την προσθήκη μιας νέας Ινδίας στο παγκόσμιο δίκτυο.

πτερύγια ανεμογεννητριών
Λεζάντα εικόνας,Τα πτερύγια των ανεμογεννητριών ετοιμάζονται για εξαγωγή από την Κίνα

Η ηλιακή και αιολική και άλλες καθαρές πηγές παρήγαγαν το 38% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας το 2021. Για πρώτη φορά οι ανεμογεννήτριες και οι ηλιακοί συλλέκτες παρήγαγαν το 10% του συνόλου.

Το μερίδιο που προέρχεται από τον άνεμο και τον ήλιο έχει διπλασιαστεί από το 2015, όταν υπογράφηκε η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Η ταχύτερη μετάβαση σε αιολική και ηλιακή ενέργεια έγινε στην Ολλανδία, την Αυστραλία και το Βιετνάμ. Και οι τρεις έχουν μετακινήσει το ένα δέκατο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα σε πράσινες πηγές τα τελευταία δύο χρόνια.

«Η Ολλανδία είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας χώρας πιο βόρειου γεωγραφικού πλάτους που αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο εκεί που λάμπει ο Ήλιος, αλλά και η ύπαρξη του σωστού περιβάλλοντος πολιτικής που κάνει τη μεγάλη διαφορά στο αν η ηλιακή ενέργεια απογειώνεται», δήλωσε η Hannah Broadbent από την Ember.

Το Βιετνάμ σημείωσε επίσης θεαματική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας που αυξήθηκε πάνω από 300% σε μόλις ένα χρόνο.

«Στην περίπτωση του Βιετνάμ, υπήρξε μια τεράστια αύξηση στην ηλιακή παραγωγή και οφειλόταν σε τιμολόγια τροφοδοσίας – χρήματα που σας πληρώνει η κυβέρνηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας – γεγονός που το έκανε πολύ ελκυστικό για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αναπτύσσουν μεγάλες ποσότητες της ηλιακής ενέργειας», δήλωσε ο Dave Jones, παγκόσμιος επικεφαλής της Ember.

«Αυτό που είδαμε με αυτό ήταν μια τεράστια αύξηση στην ηλιακή παραγωγή πέρυσι, η οποία δεν ανταποκρίθηκε απλώς στην αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά οδήγησε επίσης σε πτώση της παραγωγής άνθρακα και φυσικού αερίου».

Παρά την ανάπτυξη και το γεγονός ότι ορισμένες χώρες όπως η Δανία λαμβάνουν πλέον περισσότερο από το 50% της ηλεκτρικής τους ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια, η ενέργεια από άνθρακα σημείωσε επίσης αξιοσημείωτη άνοδο το 2021.

εξόρυξη άνθρακα
Λεζάντα εικόνας,Ο άνθρακας είδε μια αναζωπύρωση το 2021 καθώς η τιμή άλλων πηγών ενέργειας αυξήθηκε γρήγορα

Η μεγάλη πλειοψηφία της αυξημένης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας το 2021 καλύφθηκε από ορυκτά καύσιμα με την ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα να αυξάνεται κατά 9%, ο ταχύτερος ρυθμός από το 1985.

Μεγάλο μέρος της αύξησης της χρήσης άνθρακα σημειώθηκε στις ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας – αλλά η αύξηση του άνθρακα δεν συνδυάστηκε με τη χρήση φυσικού αερίου που αυξήθηκε παγκοσμίως μόνο κατά 1%, γεγονός που δείχνει ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου έχει κάνει τον άνθρακα πιο βιώσιμη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας .

«Το τελευταίο έτος σημειώθηκαν κάποιες πολύ υψηλές τιμές φυσικού αερίου, όπου ο άνθρακας έγινε φθηνότερος από το φυσικό αέριο», δήλωσε ο Dave Jones.

«Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι οι τιμές του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και σε μεγάλο μέρος της Ασίας είναι 10 φορές πιο ακριβές από ό,τι ήταν πέρυσι, όπου ο άνθρακας είναι τρεις φορές πιο ακριβός.

Ο ίδιος χαρακτήρισε τις αυξήσεις των τιμών τόσο για το φυσικό αέριο όσο και για τον άνθρακα: «ένας διπλός λόγος για τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας να απαιτούν περισσότερη καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, επειδή τα οικονομικά έχουν αλλάξει τόσο θεμελιωδώς».

Οι ερευνητές λένε ότι παρά την αναζωπύρωση του άνθρακα το 2021, μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και του Καναδά, στοχεύουν να μετατοπίσουν τα δίκτυά τους σε 100% ηλεκτρικά μέσα στα επόμενα 15 χρόνια.

Αυτός ο διακόπτης οδηγείται από ανησυχίες σχετικά με τη διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας στον κόσμο κάτω από 1,5 C αυτόν τον αιώνα.

ηλιακούς συλλέκτες

Για να γίνει αυτό, οι επιστήμονες λένε ότι η αιολική και η ηλιακή ενέργεια πρέπει να αυξάνονται περίπου στο 20% κάθε χρόνο μέχρι το 2030.

Οι συντάκτες αυτής της τελευταίας ανάλυσης λένε ότι αυτό είναι πλέον «εξαιρετικά δυνατό».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε επίσης να δώσει ώθηση σε πηγές ηλεκτρικής ενέργειας που δεν εξαρτώνται από τις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

«Ο άνεμος και ο ήλιος έχουν φτάσει και προσφέρουν μια λύση στις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος, είτε πρόκειται για κλιματική κρίση είτε για εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, αυτό θα μπορούσε να είναι μια πραγματική καμπή», δήλωσε η Hannah Broadbent.

www.bbc.com

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΑΣΕΠ-2Κ/2022: Δείτε πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν (πίνακας)
Προηγούμενο άρθρο
Συντάξεις: Πιθανές καθυστερήσεις στην πληρωμή σε 16 περιοχές της χώρας
Μενού