Καιρός: «Πέφτει» από σήμερα ο καύσωνας – Νέα άνοδος της θερμοκρασίας από τη Δευτέρα

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Views: 70
Σταδιακά από σήμερα η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές θα πέσει έως και 5 βαθμούς

Ανάσες δροσιάς φαίνεται πως θα πάρουμε από σήμερα Παρασκευή (14/6) έως και την Κυριακή (16/6) καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μάς αποχαιρετούν.

Συγκεκριμένα από σήμερα σταδιακά θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια κατά 4-5 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή στη βόρεια Ελλάδα θα φτάσει τους 33°C, στην δυτική Ελλάδα στους 32-33 °C, στην Θεσσαλία 36°C.

Ωστόσο η ζέστη θα παραμείνει στις υπόλοιπες περιοχές, δηλαδή στην ανατολική Στερεά 38°C, όπως και στην Πελοπόννησο. Ρόδο και Κρήτη θα δούμε 40°C και 41°C.

Καλοκαιρινά μπουρίνια

Την Παρασκευή αναμένονται κάποιες καταιγίδες στην βόρεια Ελλάδα, όπου κατά περιόδους θα είναι ισχυρές λόγω του περάσματος του κύματος καύσωνα που έχει θερμάνει τα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Πρόκειται για τα καλοκαιρινά μπουρίνια, κατά τη διάρκεια των οποίων ενισχύονται οι άνεμοι στα 6-7 μποφόρ. Έχουν ξαφνική έναρξη και λήξη, ενώ θα έχουν και δυνατή ένταση.

Πτώση θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς

Η μεγαλύτερη υποχώρηση του καύσωνα αναμένεται να σημειωθεί το Σάββατο, όπου σε ορισμένες περιοχές θα έχουμε πτώση θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πίνακας του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια με τις πέντε περιοχές της χώρας που θα δροσιστούν περισσότερο. 

Αναλυτικά η πρόγνωση για την Παρασκευή (14/6):

Σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στα κεντρικά και βόρεια. Βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στην Ανατολική και Μακεδονία και στη Θράκη, φαινόμενα που τοπικά θα είναι έντονα και θα συνοδευτούν από χαλαζόπτωση. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις Σαχαριανής σκόνης στην ατμόσφαιρα, με τάση μείωσης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 31 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 20 έως 35, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 22 έως 35, στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα από 22 έως 37-39 βαθμούς, στα Επτάνησα από 22 έως 34, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 22 έως 35-37 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 40-41 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 μποφόρ και στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε λίγες νεφώσεις και πολλή ζέστη. Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 37 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας θα πυκνώσουν με πιθανότητα εκδήλωσης όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων κυρίως στα ορεινά. Σχετικά αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 32 βαθμούς.

Πρόγνωση για Σάββατο – Τρίτη

Γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 μποφόρ και στο ανατολικό νοτιοανατολικό Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω πτώση και θα επανέλθει πρόσκαιρα σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 31 με 33 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς και στα Δωδεκάνησα τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και πιθανόν να εκδηλωθούν λίγες βροχές ή όμβροι στα βορειοανατολικά ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή άνοδο. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 33 με 35 βαθμούς και κατά τόπους τους 36 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς και τοπικά στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Δευτέρα

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τις βραδινές ώρες αυξημένες νεφώσεις θα παραμείνουν στην ανατολική Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία με εκδήλωση λίγων τοπικών βροχών και πιθανόν μεμονωμένων καταιγίδων.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Τρίτη

Στην κεντρική, ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αυξημένες νεφώσεις με εκδήλωση τοπικών βροχών με γρήγορη βελτίωση τις πρωινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός ενώ τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 4 με 6 και τοπικά στα νοτιοανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να παρουσιάσει πτώση.

πηγή: OT.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ανασχηματισμός: Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης
Προηγούμενο άρθρο
Πρεμιέρα για την 6ήμερη εργασία την 1η Ιουλίου – Τί αλλάζει
Μενού