Προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου από κοινού για την ΕΕ – Στη Σύνοδο το θέμα

Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Views: 181

Στην κοινή προμήθεια ενέργειας προσανατολίζεται η ΕΕ, με το θέμα να μπαίνει στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Μάλιστα, στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος γίνεται η εξής αναφορά: «Εν όψει του επόμενου χειμώνα τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστούν επειγόντως για την από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου».

Πρόκειται για μια απόφαση-σταθμό που στοχεύει στην σταδιακή ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία.

Στην Σύνοδο αναμένεται να εξεταστούν και οι προτάσεις του ευρωπαϊκού Νότου για παρέμβαση στις αγορές ενέργειας, ώστε να ελαττωθούν οι επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών.  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται διάφορες προτάσεις για να παρουσιάσει στους ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών στις 24 – 25 Μαρτίου, με φόντο τις διαφορές ως προς μία συντονισμένη παρέμβαση. 

Όσοι τάσσονται κατά μίας γενικευμένης παρέμβασης για την τιθάσσευση των τιμών φυσικού αερίου υποστηρίζουν ότι στην ουσία θα χρησιμοποιούσαν δημόσια χρήματα για την επιδότηση των ορυκτών καυσίμων. Αντ΄αυτού, πρεσβεύουν ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να δαπανηθούν στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια. 

Αντίθετα, οι υποστηρικτές διατείνονται ότι χωρίς επιδοτήσεις, ορισμένες χώρες μέλη δεν θα μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν μόνες τους μέτρα για τη στήριξη των φτωχότερων νοικοκυριών, εάν οι υψηλές τιμές ενέργειας συνεχιστούν. Ηδη, οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν διοχετεύσει πολλά δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές μειώσεις και επιδοτήσεις για την προστασία των καταναλωτών. 

Στις χώρες που αντιτίθενται στην παρέμβαση στις ενεργειακές αγορές και στην προτεινόμενη επιβολή πλαφόν στις τιμές, συμπεριλαμβάνονται η Γερμανία και η Ολλανδία.

Πηγή: skai.gr

Μενού