Φον ντερ Λάιεν: Τέλος το ρωσικό πετρέλαιο στην ΕΕ – Τι περιλαμβάνει το έκτο πακέτο κυρώσεων

Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Views: 491

Καταργείται η προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου μέσα στους επόμενους έξι μήνες και διυλισμένου έως το τέλος του έτους.

Το έκτο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ανακοινώνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Ειδικά για το κρίσιμο ζήτημα των ενεργειακών εισαγωγών η Λάιεν τόνισε:

«Θα επιβληθεί καθολική απαγόρευση εισαγωγής ρώσικου πετρελαίου, από τη θάλασσα και από αγωγούς, αργό και διυλισμένο. Θα διασφαλίσουμε την σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου με τρόπους έτσι ώστε τόσο εμείς όσο και οι σύμμαχοί μας να διασφαλίσουμε εναλλακτικές διαδρομές για τις προμήθειες και να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες στις παγκόσμιες αγορές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα καταργήσουμε σταδιακά την προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου μέσα σε έξι μήνες και διυλισμένων προϊόντων έως το τέλος του έτους».

Άλλα μέτρα που θα επιβληθούν κατά της Ρωσίας είναι:

Καταγραφή των υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων και άλλον ατόμων που κατηγορούνται ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στη Μπούκα καθώς και των υπευθύνων για την πολιορκία της Μαριούπολης
Απαγόρευση μετάδοσης στην ΕΕ σε τρία κρατικά ρωσικά ραδιοτυλεοπτικά δίκτυα.
Εκδίωξη της SberBank, της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας από το σύστημα πληρωμών Swift και δύο ακόμη τραπεζών.
Η Φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ευρώπη έχει μια αυξημένη ευθύνη έναντι της Ουκρανίας και επίσης πρότεινε ένα «φιλόδοξο πακέτο ανοικοδόμησης» για τη χώρα. 

Οι κυρώσεις απαιτούν ομόφωνη απόφαση των 27 κρατών μελών της ΕΕ.

Ουγγαρία και Σλοβακία, μπορούν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023

Ευρωπαϊκή πηγή, δήλωσε στο Reuters ότι η θα δοθεί η δυνατότητα στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβολαίων.

Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια να πειστούν οι επιφυλακτικές χώρες να μην ασκήσουν βέτο στην πρόταση.

Σε ποιες τρεις ρωσικές τράπεζες θα επιβληθούν κυρώσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Credit Bank της Μόσχας και της Russian Agricultural Bank, δήλωσαν σήμερα στο Reuters δύο πηγές της ΕΕ.

Νωρίτερα σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως η Sherbank θα υποστεί επίσης κυρώσεις. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να εγκρίνουν την πρόταση προτού υιοθετηθεί.

Αν η πρόταση εγκριθεί, οι τρεις τράπεζες θα αποκλειστούν από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT, δήλωσε η πηγή, περιπλέκοντας τις συναλλαγές τους με άλλους δανειστές.

Ωστόσο η Επιτροπή δεν πρότεινε πλήρη απαγόρευση των συναλλαγών ούτε πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, που έχουν επιβληθεί σε βάρος άλλων ρωσικών τραπεζών σε προηγούμενο γύρο κυρώσεων της ΕΕ, περιλαμβανομένης της VTB.

Η Sherbank είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας.

Η Κομισιόν απέφυγε να προτείνει κυρώσεις σε βάρος της Gazprombank, που είναι κρίσιμης σημασίας για τις πληρωμές αερίου. Η ΕΕ δεν έχει επιβάλει μέχρι τώρα κυρώσεις στο ρωσικό αέριο.

Οι προηγούμενοι γύροι κυρώσεων της ΕΕ είχαν θέσει στο στόχαστρο άλλες ρωσικές και λευκορωσικές τράπεζες, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”

Κυρώσεις στον πατριάρχη Κύριλλο και τα παιδιά του Πεσκόφ

Σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας πατριάρχη Κύριλλου.

Ο νέος κατάλογος, ο οποίος πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τις χώρες μέλη, περιλαμβάνει 58 πρόσωπα, ανάμεσά τους πολλούς ρώσους στρατιωτικούς αλλά και τη σύζυγο, την κόρη και έναν γιό του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε αυτόν περιλαμβάνεται και ο επικεφαλής της ρωσικής ρυθμιστικής αρχής τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor, ο Αντρέι Λίποφ.


Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου σε χώρες της ΕΕ και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων. Πάνω από χίλια πρόσωπα έχουν ήδη ενταχθεί στην ευρωπαϊκή “μαύρη λίστα”.

Ο πατριάρχης Κύριλλος, “ένας επί μακρόν σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει γίνει ένας από τους κυρίαρχους υποστηρικτές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία”, υπογραμμίζεται στο έγγραφο. Ο πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος έχει αυξήσει τα κηρύγματά του που υποστηρίζουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Στις 27 Φεβρουαρίου, έκανε λόγο για έναν αγώνα κατά των «δυνάμεων του κακού» που αντιτίθενται στην ιστορική «ενότητα» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Πηγή: skai.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Προγραμματισμός εξετάσεων ΓΕΛ και Γυμνασίων
Προηγούμενο άρθρο
Η Covid-19 μπορεί να επιδεινώσει το παιδικό άσθμα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη
Μενού