Ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία – Τοποθετήσεις κομμάτων

Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Views: 206

Τοποθετήσεις Κουμουτσάκου (ΝΔ) και Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ)

Η ουσία της σημερινής συζήτησης είναι η απάντηση στο ερώτημα εάν με τη συμφωνία αναβαθμισμένης αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μειώνεται ή αυξάνεται η γεωστρατηγική αξία της χώρας, μειώνεται ή ενισχύεται ο ρόλος και το ειδικό βάρος της Ελλάδας στην περιοχή, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ, θωρακίζεται περισσότερο απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό; Ναι ή όχι; αναρωτήθηκε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Γ. Κουμουτσάκος, τοποθετούμενος στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την κύρωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας: “Εμείς επιλέξαμε να είμαστε στη σωστή πλευρά. Απαντάμε ναι. Η Ελλάδα βγαίνει κερδισμένη” είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Σύμφωνα μάλιστα με τον βουλευτή της ΝΔ, τα τελευταία χρόνια έχει συντελεστεί μια μεγάλη θετική αλλαγή στην πολιτική ζωή της χώρας: Η συνεργασία με τις ΗΠΑ έχει πάψει να είναι πεδίο σφοδρής πολιτικής σύγκρουσης όπως συνέβαινε επί δεκαετίες μετά την μεταπολίτευση. “Η αναγκαιότητα της συνεργασίας έχει τη συναίνεση της συντριπτικής πλειοψηφίας του συνόλου πολιτικού φάσματος”, είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

Η συμφωνία είναι απόδειξη της μείζονος στροφής στην εξωτερική πολιτική, την οποία επιβάλει ο πρωθυπουργός, όχι ενισχύοντας αλλά αποδυναμώνοντας τη χώρα, τόνισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Κατρούγκαλος. Σημείωσε μάλιστα ότι η κορυφή του παγόβουνου στη συμφωνία αυτή είναι ότι, ο κ. Μητσοτάκης, έδωσε αυτό που ουδείς πρωθυπουργός στη μεταπολίτευση είχε συμφωνήσει στις διαρκείς απαιτήσεις της Ουάσιγκτον, η συμφωνία για τις βάσεις να έχει αόριστο χαρακτήρα, να παραμένουν δηλαδή εδώ οι βάσεις, χωρίς το διαπραγματευτικό όπλο που προέβλεπε η συμφωνία του 1990, (που ήταν) να υπόκεινται σε ετήσια ανανέωση. Για το λόγο αυτό ακόμα και το ΠΑΣΟΚ που υπερψηφίζει τη συμφωνία, τη χαρακτήρισε ετεροβαρή, ενώ η εφημερίδα της παράταξης σας, η Εστία, τη χαρακτήρισε λεόντεια, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τοποθετήσεις Κεγκέρογλου (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ), και Παπαναστάση (ΚΚΕ)

“‘Αλλο σύμμαχοι και άλλο δορυφόροι. Αυτή είναι μια κορυφαία διαφορά στην αντίληψη της Δεξιάς και της Δημοκρατικής Παράταξης για την εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς συνεργασίες, τόνισε στην τοποθέτησή του για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία, ο αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Β. Κεγκέρογλου. Η διαπραγματευτική προσπάθεια και το αποτέλεσμά της δεν αξίζουν το ναι, είπε ο κ. Κεγκέρογλου σημειώνοντας ωστόσο ότι, στην κρίσιμη αυτή περίοδο δεν υπάρχουν περιθώρια για απώλεια της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ, και αυτό είναι το νόημα της θετικής μας ψήφου. Δήλωσε επίσης ότι η αντιστροφή των αρνητικών τροποποιήσεων της συμφωνίας πρέπει αν επιδιωχθεί, “αλλά από μια άλλη κυβέρνηση με ισχυρή εθνική στρατηγική [..] Οι πολίτες γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι δεν μπορεί παρά να είναι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ”.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νικόλας Παπαναστάσης τόνισε ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας την επικίνδυνη για το λαό, πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, φέρνει στη Βουλή μια “κατάπτυστη επιθετική συμφωνία”, με την οποία διατηρούνται επ’ αόριστο και επεκτείνονται σε όλη τη χώρα οι επιθετικές αμερικανικές βάσεις και υποδομές, που είναι ελεγχόμενες απόλυτα από τον αμερικανικό στρατό: “Αφήστε τα περί ελληνικού ελέγχου. Ας πάει στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεών μας να πλησιάσει, και θα τον δέσουν χεροπόδαρα” είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστάση, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετατρέπονται σε “γρανάζι” του ΝΑΤΟ, ενώ η Ελλάδα, γίνεται ιμπεριαλιστικό πολεμικό ορμητήριο, θύτης κατά άλλων λαών, αλλά και δυνητικός στόχος αντιποίνων. “Ήδη η ρωσική ηγεσία στέλνει τα σχετικά μαντάτα” είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ εκτιμώντας ότι “ο λαός μπαίνει σε μεγάλο κινδύνους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Μη υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από τις 16 Μαΐου σύμφωνα με σύσταση των ECDC και EASA
Προηγούμενο άρθρο
ΑΣΕΠ-6Κ/2020: Νέα πρόσκληση υποβολής Δικαιολογητικών
Μενού