Η ελληνική πρόταση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου βρίσκει ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση στους κόλπους της ΕΕ

Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Views: 309

Για νέα δυναμική στο μέτωπο της κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του υπέρογκου ενεργειακού κόστους ελέω της συνεχιζόμενης ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και για δικαίωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από τον περασμένο Μάρτιο έχει μιλήσει για την ανάγκη επιβολής πλαφόν στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου κάνουν λόγο στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και μία ημέρα πριν από την κρίσιμη, άτυπη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα. Στο φόντο της επιστολής της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η πρόταση της κ. Φον Ντερ Λάιεν να εξετάσει ένα πλαφόν στην διεθνή τιμή του φυσικού αερίου ως ένα επείγον μέτρο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση. «Ανυπομονώ εν όψει των συζητήσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να σχεδιάσουμε ένα πλαφόν που διασφαλίζει την προμήθεια και κρατά τις τιμές σε ένα λογικό επίπεδο», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και την επιμονή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση. Οι θέσεις της Προέδρου της Κομισιόν για την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, υιοθετώντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όλων των ειδών στην αγορά της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, πρέπει να γίνουν αποφάσεις, ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στην ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να επιφέρει πόνο και να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες». Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν πως στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που διοργανώνει στην Πράγα η Τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε ένα από τα 4 θεματικά τραπέζια με αντικείμενο την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική Αλλαγή συμπρόεδρος, καθώς όπως λένε τα ίδια πρόσωπα επικαλούμενα τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για τη συγκράτηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, οι προσπάθειες του πρωθυπουργού βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πήγες, στο ίδιο τραπέζι θα μιλήσουν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς , ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγίας και της Σερβίας.

Όπως είναι γνωστό, στην Τσεχική πρωτεύουσα έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει στις σημερινές εργασίες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έως χθες βράδυ κυβερνητικές πηγές τόνιζαν με νόημα πως δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι αυτή τη στιγμή προς την κατεύθυνση μιας πιθανής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Τα ίδια πρόσωπα εξηγούσαν ότι ο πρωθυπουργός θα συμπέσει στον ίδιο χώρο με τον Τούρκο πρόεδρο, εννοώντας στην Ολομέλεια, κατά την έναρξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ωστόσο, διευκρίνιζαν πως παραμένει ακόμη ασαφές αν καθ όλη τη διάρκεια της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας σήμερα την Πέμπτη οι δύο ηγέτες θα συμπέσουν έχοντας αμφότεροι δικαίωμα λόγου. Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, κατά την εναρκτήρια Ολομέλεια της Συνόδου, διάρκειας περίπου μίας ώρας, αναμένεται να κάνει παρέμβαση μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι. Πρόκειται επίσης να μιλήσουν ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, καθώς και οι πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νορβηγίας και της Αλβανίας.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει αύριο Παρασκευή στην άτυπη Σύνοδο τους 27 της Ε.Ε. για τις τελευταίες εξελίξεις και εν προκειμένω για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και για την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην ‘Αγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς και για το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Συγκεκριμένα, αναμένεται να υπογραμμίσει τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας. ‘Αλλωστε και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετέχει σε πάνελ για την ασφάλεια, στο οποίο θα μιλήσουν ηγέτες χωρών, που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, όπως της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Κροατίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Κλιματική Αλλαγή: Έχει κάνει 20 φορές πιθανότερες τις σοβαρές ξηρασίες τα καλοκαίρια
Προηγούμενο άρθρο
2η Αναθεωρημένη Έκδοση Οδηγού Υλοποίησης “Πρακτική άσκηση καταρτιζόμενων ΙΕΚ”
Μενού