Freestudies learn English

Ψηφίζεται σήμερα η τροπολογία για τους μετανάστες -Η στάση Σαμαρά και οι διαφωνούντες της ΝΔ

Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Views: 812

Ώρα μηδέν για την περιβόητη τροπολογία για τους μετανάστες, η οποία στις 14:00 το μεσημέρι θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία Καιρίδη που κατατέθηκε εκτάκτως στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης την περασμένη Παρασκευή και η οποία προβλέπει την παροχή «πράσινης κάρτας» σε περίπου 30.000 μετανάστες που θα εργαστούν νόμιμα στη χώρα μας, προκάλεσε έντονο εσωτερικό αναβρασμό στη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), με τον πρώην Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να παρεμβαίνει ηχηρά δις και να ζητά την απόσυρσή της κάνοντας λόγο ότι με αυτή την «η χώρα γίνεται φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών».

Μάλιστα, για να δείξει τη δυσφορία του, ο κ. Σαμαράς δεν παρακολούθησε από την ολομέλεια την ομιλία του Πρωθυπουργού στη συζήτηση στον προϋπολογισμό, παραμένοντας στο γραφείο του στη Βουλή μαζί με ορισμένους συνεργάτες του αλλά και κάποιους γαλάζιους βουλευτές μεταξύ των οποίων ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Κώστας Καραγκούνης και άλλοι.

Χθες, η κυβέρνηση δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, θέλησε να οριοθετήσει την κατάσταση για τη στάση τόσο και του κ. Σαμαρά όσο και αυτών των βουλευτών που διαφώνησαν. Έτσι προκρίθηκε κομματική πειθαρχία για τους 157 και ελευθερία κινήσεων για τον πρώην πρωθυπουργό.

«Ο κανόνας, ο αυτονόητος κανόνας, αν δεν ανακοινώνεται κάτι άλλο, είναι ότι τα νομοσχέδια που προτείνει η εκτελεστική εξουσία έχουν τη συγκεκριμένη διαδικασία στο κοινοβούλιο, της κομματικής πειθαρχίας, με εξαίρεση, προφανώς, τους πρώην πρωθυπουργούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρινάκης.

Το ερώτημα Σαμαρά
Φυσικά, το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου αφορά στην στάση του Αντώνη Σαμαρά. Θα επιλέξει να απέχει από την ψηφοφορία ή θα λάβει μέρος και θα καταψηφίσει την τροπολογία;

Το περιβάλλον Σαμαρά κράτησε «κλειστά χαρτιά» για τη στάση του πρώην πρωθυπουργού τις περασμένες μέρες.

Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε επαφή από την κυβέρνηση με τον πρώην Πρόεδρο της ΝΔ και Πρωθυπουργό, χωρίς όμως να καμφθεί στο ελάχιστο η διαφωνία του.

Οι διαφωνούντες
«Κακή εξαίρεση της καλής μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης» χαρακτήρισε ο Θάνος Πλεύρης την τροπολογία. «Θεωρώ ότι οι ενστάσεις που έχει αναπτύξει ο κ. Σαμαράς είναι σωστές» τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι αν δεν υπήρχε θέμα κομματικής πειθαρχίας, θα την καταψήφιζε.

Η κομματική πειθαρχία οδηγεί και τον Κώστα Καραγκούνη να υπερψηφίσει παρά τις ενστάσεις του. «Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με έκνομους παράνομους μετανάστες. Δεν είναι όλοι κακούργοι ή εγκληματίες, αλλά δυστυχώς μέσα στους κόλπους υπάρχουν και εγκληματίες» δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ εκφράζοντας τις ενστάσεις του.

Αντίθετος με την τροπολογία αλλά πιστός στην κομματική γραμμή και ο Στράτος Σιμόπουλος. «Δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Πώς προσπαθούμε να το λύσουμε; Νομιμοποιώντας μετανάστες που μπήκαν παράνομα στη χώρα;» δήλωσε, σημειώνοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης να στείλει λάθος μηνύματα.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία τυγχάνει διακομματικής στήριξης και δύναται να λάβει ακόμη και 263 θετικές ψήφους, καθώς εκτός από τη ΝΔ, τη στηρίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και το ΚΚΕ, ενώ θετικά τάχθηκε επί της αρχής και η Πλεύση Ελευθερίας.

aftodioikisi.gr

Μενού