Freestudies learn English

Χατζηδάκης: Τι αλλάζει με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες σε χρέος και έλλειμμα

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Views: 474
Η «οροφή» στις δαπάνες, η εξαίρεση στις επενδυτικές δαπάνες στην Άμυνα και οι 4ετείς προϋπολογισμοί

Τον τρόπο εφαρμογής των νέων δημοσιονομικών κανόνων που θα τεθούν σε ισχύ από του χρόνου περιέγραψε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα της Βουλής.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, από του χρόνου και έπειτα, κάθε κράτος μέλος θα ορίζει τον δείκτη δαπανών, διασφαλίζοντας ότι «στο τέλος το δημόσιο χρέος θα βρίσκεται σε σταθερή πτωτική τροχιά», σημειώνοντας ότι το σημείο – «κλειδί» θα είναι το πόσο θα δαπανούμε για να μειώνεται σταθερά το χρέος. Σε σχέση με τους στόχους, αυτοί θα καταγράφονται σε ένα λογαριασμό ελέγχου.

Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός «Καλύτερη εκτέλεση θα αφήνει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για τα επόμενα έτη. Αν έχουμε αύξση πρωτογενών δαπανών 2% και τελικά είναι 1,5% θα απομείνει ένα 0,5% να το χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια». Ωστόσο, επισήμανε ότι μια χειρότερη εκτέλεση θα αφαιρεί χώρο από τα επόμενα έτη, αναφέροντας «Το βρίσκεις μπροστά σου, σε περίπτωση υπέρβασης 0,3% για κάθε έτος ή 0,6% συνολικά, μπαίνεις σε καθεστώς υπερβολικού ελλείμματος».

Ακόμη, ο ίδιος εξήγησε ότι «Αν ένα έτος έχουμε παραπάνω έσοδα, δε θα έχουμε τη δυνατότητα να μοιράζουμε σε παροχές. Αν έχουμε λιγότερα δε θα είμαστε υποχρεωμένοι να μειώσουμε δαπάνες», προσθέτοντας ότι ο στόχος θα είναι να «Αποθαρρύνουμε υπέρμετρη αύξηση δαπανών η οποία λειτουργεί πληθωριστικά», καθότι «Κρατάμε τα περισσεύματα για τις δύσκολες χρονιές για να μην υπάρξει πίεση στους πολίτες».

Έλλειμμα και χρέος

Από εκεί και πέρα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε ση μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος αλλά και του δημοσίου χρέους. Όπως είπε, τα κράτη με χρέος πάνω από 90%, όπως η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνουν μείωση 1%. «Είμαστε αρκετά παραπάνω και θα πάμε αρκετά παραπάνω», σημείωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι τα κράτη με δημόσιο χρέος μεταξύ 60% και 90%, θα πρέπει να μειώνουν το χρέος τους κατ’ ελάχιστο 0,5%.

Αναφορικά με τα ελλείμματα, τα νέα όρια θέτουν τον πήχη στο 1,5% κατ’ έτος. Όπως τόνισε: «Το 2023 ήμασταν στο 2,3%. Το 2024 θα είμαστε στο 1,3% άρα κάτω από το όριο».

Προϋπολογισμοί 4ετίας

Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε στα 4ετούς διάρκειας  διαρθωρικά προγράμματα που θα πρέπει να εκπονεί η κάθε χώρα, με τη δυνατότητα για παράταση 3 ετών, της οποίας δεν πρόκειται να κάνει χρήση η Ελλάδα, όπως συμπλήρωσε.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις ρήτρες διαφυγής που προβλέπονται.  «Με το νέο πλαίσιο δευρύνενται οι προσωρινές παρεκκλίσεις για αποφυγή της ύφεσης» και εφαρμόζεται νέα ειδική εθνική ρήτρα όταν αντιμετωπίζουν εξαιρετικές περιστάσεις.

Η εξαίρεση των επενδύσεων στην Άμυνα

Ειδική μνεία έκανε και στην ευελιξία που θα υπάρχει στις αμυντικές δαπάνες, κάτι το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός. «Εάν ένα κράτος έχει υψηλότερες επενδυτικές δαπάνες στην Άμυνα (όχι για παράδειγμα αύξηση της μισθοδοσίας στις ένπλες δυνάμεις)  δε θα λαμβάνεται στην ένταξη ή μη σε διαδικασία υπερβολικού ελελίμματος».

Τέλος, σημείωσε ότι η καταγραφή των αναβαλλόμενων τόκων στο δημόσιο χρέος της ελλάδας το 2033 που φτάνει τα 25 δις. ευρώ δε θα ληφθεί υπόψη σε ό,τι αφορά τους νέους δημοσιονοιμκούς κανόνες.

πηγή: OT.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων
Προηγούμενο άρθρο
National Geographic: Μήλος και Τήνος ανάμεσα στα καλύτερα ελληνικά νησιά για διακοπές το καλοκαίρι του 2024
Μενού