Επιστρέφουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα΄; Σενάρια για παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα

Κατηγορία: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Views: 345

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, όχι απλά βρίσκεται σε υψηλή θέση στην ατζέντα της Κυβέρνησης, αλλά σύμφωνα με την επιβεβαίωση του Γιώργου Γεραπετρίτη στη βρετανική Guardian, υπάρχουν το τελευταίο διάστημα “προκαταρκτικές συζητήσεις” με το μουσείο του Λονδίνου.

“Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου”, είπε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη βρετανική εφημερίδα συνεχίζοντας: “Αυτή τη στιγμή, πρόκειται για προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντήσει τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν”.

Πώς μπορεί να γίνει στην πράξη η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς υπάρχουν νομικές και άλλες δυσκολίες που πρέπει να υπερκερδηθούν, ώστε να γυρίσουν στην Ελλάδα και να εκτίθενται πλέον στην Αθήνα.

Την αποκάλυψη έκανε στο δελτίο του ANT1 ο ανταποκριτής του καναλιού Ισαάκ Καριπίδης, ο οποίος παρέθεσε τον μοναδικό τρόπο που μπορεί να επιτευχθεί αυτή η “επιστροφή”.

“Μιλώντας χθες το βράδυ με ανώτερο κρατικό αξιωματούχο της Βρετανίας, που ασχολείται με το θέμα, μου είπε το εξής πολύ σημαντικό: Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με αυτό τον τρόπο “τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά”.

Η επιβεβαίωση Γεραπετρίτη στη Guardian

Η έγκυρη Guardian είχε αναφέρει ότι “ανώτεροι Έλληνες αξιωματούχοι βρίσκονται σε προκαταρκτικές συνομιλίες με το Βρετανικό Μουσείο για κάτι που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μια τεκτονική αλλαγή στην επίλυση της μακροβιότερης πολιτιστικής διαμάχης στον κόσμο: τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα του 5ου αιώνα π.Χ. στην Αθήνα”.

Το βρετανικό Μέσο αναφέρθηκε και στη δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα”, το οποίο υποστήριζε πως “αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν συναντηθεί με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων του Λονδίνου την περασμένη Δευτέρα”.

O Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα, λίγες μέρες πριν, είχε αναφέρει στο ακροατήριο του London School of Economics πως υπάρχει πρόοδος στο θέμα και ότι είναι δυνατή η επίτευξη μιας λύσης. “Μπορεί να βρεθεί μια win-win λύση, που θα οδηγήσει στην επανένωση των Γλυπτών και παράλληλα θα λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες που έχει το Βρετανικό Μουσείο” είχε τονίσει σχετικά.

Πηγή: thetoc.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
COVID:Μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα- Σε τι διαφέρουν?
Προηγούμενο άρθρο
Ο «χάρτης» των πληρωμών από 5 έως και 9 Δεκεμβρίου: Υπ. Εργασίας, e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ
Μενού