Πάει το Facebook στα δικαστήρια

Κατηγορία: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Views: 347

Ο Αυστραλός μεγιστάνας σιδηρομεταλλεύματος Andrew Forrest, πρόεδρος της Fortescue Metals Group (FMG.AX) , κίνησε ποινικές διαδικασίες κατά του Facebook τον περασμένο μήνα για διαφημίσεις απάτης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που χρησιμοποιούν την εικόνα του για την προώθηση συστημάτων κρυπτονομισμάτων. Η υπόθεση θα έχει ακροαματική διαδικασία στις 28 Μαρτίου στο Magistrates Court της δυτικής Αυστραλίας και αν περάσει σε διαδικασία δίκης, το Facebook μπορεί να αναγκαστεί να αλλάξει τον τρόπο που προσφέρει διαφημίσεις στους χρήστες.

Οι διαφημίσεις, οι οποίες ενέκριναν επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα ή προγράμματα δημιουργίας χρημάτων, θα μπορούσαν να παραπλανήσουν τους χρήστες του Facebook να πιστέψουν ότι προωθήθηκαν από διάσημους Αυστραλούς, μάλιστα μερικές χρησιμοποίησαν το πρόσωπό του για να προωθήσουν τις διαφημίσεις τους.

Το ACCC είπε ότι οι διαφημίσεις χρησιμοποιούσαν εικόνες αρκετών Αυστραλών επιχειρηματιών, τηλεοπτικών παρουσιαστών και πολιτικών και περιείχαν συνδέσμους με ψεύτικα άρθρα μέσων ενημέρωσης που περιλάμβαναν αποσπάσματα που αποδίδονταν στις προσωπικότητες.Οι χρήστες που εγγράφηκαν ήρθαν σε επαφή με απατεώνες για να τους πείσουν να καταθέσουν κεφάλαια στα ψεύτικα συστήματα, είπε η ρυθμιστική αρχή. “Η ουσία της υπόθεσής μας είναι ότι η Meta είναι υπεύθυνη για αυτές τις διαφημίσεις που δημοσιεύει στην πλατφόρμα της”, δήλωσε ο πρόεδρος του ACCC Rod Sims. “Υποτίθεται ότι η Meta γνώριζε… διαφημίσεις απάτης εμφανίζονταν στο Facebook, αλλά δεν έλαβε επαρκή μέτρα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα.” «Γνωρίζουμε ότι ένας καταναλωτής έχασε περισσότερα από 650.000 δολάρια Αυστραλίας (480.000 δολάρια) εξαιτίας μιας από αυτές τις απάτες… αυτό είναι επαίσχυντο», είπε ο Sims.

Η Meta είπε ότι οποιεσδήποτε διαφημίσεις εξαπάτησαν άτομα χωρίς χρήματα ή παραπλάνησαν χρήστες παραβίαζαν τις πολιτικές της και η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογία για να εντοπίσει και να αποκλείσει τέτοιες αναρτήσεις, προσθέτοντας ότι «συνεργάστηκε με την έρευνα του ACCC για αυτό το θέμα μέχρι σήμερα». «Θα εξετάσουμε την πρόσφατη κατάθεση από το ACCC και σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε τη διαδικασία», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta σε δήλωση που εστάλη μέσω email, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω καθώς η υπόθεση βρισκόταν ενώπιον του δικαστηρίου.

Η εταιρική ρυθμιστική αρχή, η Αυστραλιανή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Επενδύσεων (ASIC), συνήθως χειρίζεται καταγγελίες για οικονομική απάτη κατά εταιρειών. Το ACCC, το οποίο επιδιώκει οικονομικές κυρώσεις, είπε ότι του έχουν δοθεί προσωρινές εξουσίες να καταθέσει τη μήνυση.Το Facebook νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει στην εκπαίδευση Αυστραλών πολιτικών υποψηφίων και επηρεαστών σχετικά με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για να σταματήσει τη διάδοση πιθανής παραπληροφόρησης κατά τη διάρκεια της εκστρατείας για τις επερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές της χώρας.

Πηγή: reuters.com

Μενού