Freestudies learn English

Γυρίζοντας το ρολόι πίσω: Ανθρώπινα κύτταρα δέρματος απογηραίνονται κατά 30 χρόνια σε δοκιμή

Κατηγορία: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Views: 759

Ενώ τα ευρήματα βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια, θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην αναγεννητική ιατρική, ειδικά εάν μπορεί να αναπαραχθεί σε άλλους τύπους κυττάρων.

Ερευνητές έχουν αντιστρέψει τη γήρανση στα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος κατά 30 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ενώ τα ευρήματα βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια, θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην αναγεννητική ιατρική, ειδικά εάν μπορεί να αναπαραχθεί σε άλλους τύπους κυττάρων.

Οι επιστήμονες στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο eLife, δήλωσαν ότι ανέπτυξαν μια μέθοδο για να πηδούν τα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος κατά τρεις δεκαετίες, γυρίζοντας προς τα πίσω το ρολόι της γήρανσης χωρίς τα κύτταρα να χάσουν τη λειτουργία τους.

Οι ερευνητές κατάφεραν να αποκαταστήσουν εν μέρει τη λειτουργία των παλαιότερων κυττάρων, καθώς και να ανανεώσουν τη βιολογική ηλικία.

Σε πειράματα που προσομοίωσαν μια πληγή του δέρματος, τα μερικώς ανανεωμένα κύτταρα έδειξαν σημάδια ότι συμπεριφέρονται περισσότερο σαν νεανικά κύτταρα.Διαφήμιση

Φωτ. αρχείου
Εικόνα:Ερευνητές έχουν αντιστρέψει τη γήρανση στα κύτταρα του ανθρώπινου δέρματος κατά 30 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Φωτ. αρχείου

Ο καθηγητής Wolf Reik, επικεφαλής της ομάδας στο ερευνητικό πρόγραμμα Epigenetics, ο οποίος πρόσφατα μετακόμισε για να ηγηθεί του Altos Labs Cambridge Institute, δήλωσε: «Αυτή η εργασία έχει πολύ συναρπαστικές επιπτώσεις.

«Τελικά, μπορεί να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε γονίδια που αναζωογονούνται χωρίς επαναπρογραμματισμό και να στοχεύσουμε συγκεκριμένα σε αυτά για να μειώσουμε τις επιπτώσεις της γήρανσης.

«Αυτή η προσέγγιση υπόσχεται πολύτιμες ανακαλύψεις που θα μπορούσαν να ανοίξουν έναν καταπληκτικό θεραπευτικό ορίζοντα».

Ο Δρ Diljeet Gill, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο του καθηγητή Reik στο Ινστιτούτο Babraham, δήλωσε: «Τα αποτελέσματά μας αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην κατανόηση του επαναπρογραμματισμού των κυττάρων.

«Έχουμε αποδείξει ότι τα κύτταρα μπορούν να αναζωογονηθούν χωρίς να χάσουν τη λειτουργία τους και ότι η αναζωογόνηση φαίνεται να αποκαθιστά κάποια λειτουργία στα παλιά κύτταρα.

«Το γεγονός ότι είδαμε επίσης αντιστροφή των δεικτών γήρανσης στα γονίδια που σχετίζονται με ασθένειες είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για το μέλλον αυτής της εργασίας».

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η ικανότητα των κυττάρων τους να λειτουργούν μειώνεται και το γονιδίωμα – σχέδιο DNA – συσσωρεύει σημάδια γήρανσης.

Η αναγεννητική βιολογία στοχεύει στην επιδιόρθωση ή αντικατάσταση κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των παλαιών.

Ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία στην αναγεννητική βιολογία είναι η ικανότητά μας να δημιουργούμε «επαγόμενα» βλαστοκύτταρα.

Ωστόσο, η νέα μέθοδος ξεπερνά το πρόβλημα της διαγραφής της ταυτότητας των κυττάρων σταματώντας τον επαναπρογραμματισμό μέρους της διαδικασίας.

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να βρουν την ισορροπία του να κάνουν τα κύτταρα νεότερα, διατηρώντας παράλληλα την εξειδικευμένη κυτταρική τους λειτουργία.

πηγή: sky.com

Μενού