Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος σταματά τη συνεργασία με τη Ρωσία για αποστολές στη Σελήνη

Κατηγορία: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Views: 273

 Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) ανακοίνωσε ότι, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, διακόπτει άμεσα τη συνεργασία του με τη ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos και για τις μελλοντικές ρωσικές ρομποτικές αποστολές Luna προς εξερεύνηση της Σελήνης.

         Στο πλαίσιο αυτό, η ESA ζήτησε ήδη να αφαιρεθεί η ευρωπαϊκή κάμερα προσεδάφισης Pilot D από την αποστολή Luna 25, που προγραμματίζεται να εκτοξευθεί αργότερα εντός του 2022. Όπως είπε ο γενικός διευθυντής της ESA Γερμανός Γιόζεφ Ασμπάχερ, “ήδη επικοινώνησα με τον επικεφαλής της Roscosmos και υπέβαλα το αίτημα η κάμερα να αποθηκευθεί με ασφάλεια, εωσότου επιστραφεί στην ESA”.

         Πάντως ο διευθυντής ανθρώπινης και ρομποτικής εξερεύνησης της ESA Ντέιβιντ Πάρκερ ανέφερε ότι η αφαίρεση της κάμερας δεν θα έχει επίπτωση στην ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη σεληνιακή αποστολή.

         Η απόφαση της ESA σημαίνει επίσης ότι σταματά η συνεργασία της με τη Roscosmos στις επόμενες αποστολές Luna 26 και 27. Το ρόβερ της αποστολής Luna 27, που σχεδιαζόταν να εκτοξευθεί το 2025, επρόκειτο να διαθέτει ένα ευρωπαϊκής κατασκευής σύστημα οπτικής πλοήγησης με τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και ένα τρυπάνι γεωτρήσεων για λήψη σεληνιακών δειγμάτων από το υπέδαφος του φεγγαριού. Πλέον, σύμφωνα με τον Ασμπάχερ, το τρυπάνι θα “πετάξει” στη Σελήνη ενσωματωμένο σε αποστολή της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA).

         Ακόμη, σύμφωνα με το Space.com, η ESA ανακοίνωσε ότι ψάχνει εναλλακτική λύση για τον μικρό πύραυλο της Vega, ο οποίος βασίζεται σε μηχανές κατασκευασμένες στην Ουκρανία από την ουκρανική εταιρεία Yuzhmash που έχει έδρα στην πόλη Ντνίπρο, η οποία βομβαρδίζεται από τη Ρωσία. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ρωσικό πλήγμα στο εργοστάσιο της Yuzhmash, η ESA δεν θέλει να συνεχίσει τη συνεργασία της με την ουκρανική εταιρεία, αναζητώνταςκάποια ασφαλέστερη λύση για το μέλλον. Οι υπάρχουσες μηχανές καλύπτουν τις ανάγκες των πυραύλων Vega της ESA για το 2022 και 2023, αλλά από το 2024 θα υπάρχει έλλειψη, αν δεν βρεθεί γρήγορα κάποια εναλλακτική πηγή τροφοδοσίας μηχανών, είτε εντός είτε εκτός Ευρώπης.

         Αναφορικά με την προγραμματισμένη για φέτος ευρω-ρωσική αποστολή ExoMars στον ‘Αρη, η οποία δεν πρόκειται να εκτοξευθεί, καθώς η ESA έχει ήδη διακόψει – επίσης λόγω Ουκρανίας – τη συνεργασία με τη Ρωσία, ο Ασμπάχερ δήλωσε ότι πραγματοποιείται ήδη μελέτη – με επικεφαλής τη γαλλο-ιταλική αεροδιαστημική εταιρεία Thales Alenia Space – για τους πιθανούς τρόπους να προχωρήσει η ESA χωρίς τη Roscosmos μέσα στα επόμενα χρόνια και αναμένεται οι προτάσεις να παρουσιαστούν έως τον Ιούλιο. Καθώς πάντως όλες οι εναλλακτικές λύσεις θα έχουν επιπρόσθετο κόστος, τα κράτη μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) θα πρέπει να αποφασίσουν για την τύχη του ευρωπαϊκού ρόβερ “Ρόζαλιντ Φράνκλιν” που διαθέτει τρυπάνι για σκάψιμο σε βάθος έως δύο μέτρων στο αρειανό υπέδαφος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πόσα χρόνια ζωής έχει η μπαταρία ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου
Προηγούμενο άρθρο
Πλεύρης: Εξετάζεται η διαγραφή προστίμου σε πολίτες άνω των 60 ετών που εμβολιάστηκαν
Μενού