Black Friday: Οι 10 κανόνες για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές

Κατηγορία: ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Views: 512
Ακόμα και έμπειροι χρήστες πέφτουν θύματα ηλεκτρονικής εξαπάτησης

Πάνω από 12,5 εκατ. ευρώ έκαναν φτερά από τις τσέπες των καταναλωτών μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023, όταν τα φαινόμενα εξαπάτησης στις ηλεκτρονικές αγορές κορυφώθηκαν, σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας (Hellenic Cyber Security Institute).

Τα φαινόμενα εξαπάτησης και η απόσπαση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων μέσω των ηλεκτρονικών αγορών αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο, λέει η πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας Στέλλα Τσιτσούλα και προσθέτει: «Ιδιαίτερα σε περιόδους όταν το αγοραστικό κοινό κάνει μεγάλες συναλλαγές, όπως αυτή την περίοδο, οι ηλεκτρονικές απάτες εκτοξεύονται».

Με αφορμή την εκπτωτική περίοδο της Black Friday, της Cyber Monday και τις επερχόμενες εορταστικές αγορές, το Hellenic Cyber Security Institute εφιστά την προσοχή του αγοραστικού κοινού για την αποφυγή φαινομένων εξαπάτησης στις ηλεκτρονικές αγορές.

Ακόμα και έμπειροι χρήστες δυσκολεύονται, πλέον, να αναγνωρίσουν τις απόπειρες κλοπής και συχνά πέφτουν θύματα της ηλεκτρονικής εξαπάτησης.

«Η συνεχής ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού πάνω σε βασικά θέματα κυβερνοασφάλειας είναι επιβεβλημένη και αποτελεί μαραθώνια διαδικασία», τονίζεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Ινστιτούτου.

Με αφορμή την εκπτωτική περίοδο της Black Friday, της Cyber Monday και τις επερχόμενες εορταστικές αγορές, το Hellenic Cyber Security Institute εφιστά την προσοχή του αγοραστικού κοινού για την αποφυγή φαινομένων εξαπάτησης στις ηλεκτρονικές αγορές.

Οι 10 βασικοί κανόνες για ασφαλείς ηλεκτρονικές συναλλαγές:

  • Η βασική ασπίδα προστασίας των καταναλωτών είναι οι κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιούν. Πρέπει να ορίζουν σύνθετους κωδικούς, οι οποίοι θα περιέχουν, μεταξύ άλλων, πεζοκεφαλαίους χαρακτήρες, αριθμούς και σύμβολα και δεν θα αποτελούνται από εύκολα προσβάσιμα στοιχεία, όπως π.χ. το όνομά τους.
  • Σημαντικό είναι να μην αποθηκεύει κάποιος τους κωδικούς πρόσβασης σε οποιαδήποτε συσκευή του, ούτε και στους browsers που χρησιμοποιεί. Να αλλάζουν τους κωδικούς κάθε τρεις με έξι μήνες, αλλά και να αποφεύγουν να τους μοιράζονται με τρίτους ή να τους χρησιμοποιούν σε μη επίσημες σελίδες ηλεκτρονικών καταστημάτων και τραπεζικών ιδρυμάτων.
  • Οι χρήστες θα πρέπει να εγκαθιστούν πιστοποιημένα προγράμματα ασφαλείας για τα κακόβουλα λογισμικά. Nα φροντίζουν να χρησιμοποιούν τις τελευταίες εκδόσεις Internet Browsers, με πιο προηγμένο σχεδιασμό ασφαλείας.
  • Να φροντίζουν να κινούνται σε επίσημα και ασφαλή διαδικτυακά περιβάλλοντα είτε πρόκειται για αγορές είτε για οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή, τα οποία είναι αναγνωρίσιμα μέσω του συνδέσμου με το πρωτόκολλο ασφαλείας https://www…
  • Να πληκτρολογούν χειροκίνητα την εκάστοτε διεύθυνση και να μην ακολουθούν τα αποτελέσματα που εμφανίζονται αυτόματα μέσω των μηχανών αναζήτησης.
  • Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων είναι ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.
  • Η ενεργοποίηση ηλεκτρονικών ενημερώσεων για τις κινήσεις των λογαριασμών είναι σημαντική, όπως και η τηλεφωνική επαλήθευση πριν από κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή.-
  • Καθώς τα δημόσια και κοινόχρηστα δίκτυα που είναι δωρεάν καθιστούν ευκολότερη την πρόσβαση τρίτων σε ευαίσθητες πληροφορίες, η χρήση τους κατά τη διάρκεια των ηλεκτρονικών αγορών θα πρέπει να αποφεύγεται.
  • Οι χρήστες οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα την τράπεζά τους αν υποπτεύονται ότι οι κωδικοί ασφαλείας τους έχουν διαρρεύσει ή αν έχει πραγματοποιηθεί κάποια πληρωμή την οποία δεν ολοκλήρωσαν οι ίδιοι.
  • Δεν κάνουμε ποτέ «κλικ» πάνω σε μηνύματα που λαμβάνουμε από άγνωστους αποστολείς, οι οποίοι μας προτρέπουν να αλλάξουμε το password ή ακόμα και να κάνουμε επικαιροποίηση στοιχείων.

πηγή: ot.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας
Προηγούμενο άρθρο
Διάγνωση ψυχικών νόσων με εφαρμογή στο κινητό
Μενού