Η Ελλάδα ξεκινά νωρίς την τουριστική σεζόν για να καλύψει τη «μεγάλη ζήτηση»

Κατηγορία: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ
Views: 480

Ο υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας δήλωσε ότι η σεζόν των επισκεπτών θα ξεκινήσει επίσημα τον Μάρτιο, νωρίτερα από τα προηγούμενα χρόνια, και ότι υπάρχουν «θετικές ενδείξεις» για ένα καλοκαιρινό καλοκαίρι.

Αφού ο COVID-19 σταμάτησε τα παγκόσμια ταξίδια το 2020, ο ελληνικός τουρισμός υπέστη τη χειρότερη χρονιά που έχει καταγραφεί με μόλις 7 εκατομμύρια επισκέπτες να αποφέρουν έσοδα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ (4,55 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ο κλάδος, ο οποίος αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της οικονομίας και μία στις πέντε θέσεις εργασίας, άρχισε να ανακάμπτει πέρυσι όταν μια σεζόν που ξεκίνησε επίσημα τον Μάιο απέδωσε περίπου 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα, πολύ λιγότερα από το ρεκόρ όλων των εποχών το 2019.

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μεγάλη δυναμική για τον ελληνικό τουρισμό το 2022», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. «Οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες, οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες θέλουν να παρατείνουν την περίοδο (από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο)».

«Υπάρχουν ισχυρά σημάδια για τον ελληνικό τουρισμό», είπε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ένα νωρίτερο ξεκίνημα σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία που κλείνουν τους χειμερινούς μήνες μπορούν να ανοίξουν ξανά νωρίτερα και οι τουριστικοί πράκτορες να αρχίσουν να κάνουν πάρτι.

Το ΙΟΒΕ, μια δεξαμενή σκέψης με επιρροή, προέβλεψε στην τριμηνιαία οικονομική του ανασκόπηση τον περασμένο μήνα ότι ο τουρισμός θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί κατά 4,5% έως 5,0% φέτος. Βλέπει τα έσοδα από τον τουρισμό να αγγίζουν το 80%-90% του ρεκόρ του 2019, όταν 33 εκατομμύρια επισκέπτες έφεραν 18 δισ. ευρώ.

Ο Κικίλιας, ο οποίος ήταν υπουργός Υγείας στο απόγειο της πανδημίας, αρνήθηκε να δώσει πρόβλεψη για φέτος, λέγοντας μόνο ότι θα ήταν καλύτερο από το 2021.

Η Ελλάδα είχε αυξηθεί στα επίπεδα των στοχευμένων εσόδων της για το 2021, τα οποία ανέφερε ως «θετικό σημάδι για να είμαστε αισιόδοξοι».

Ήδη η Ελλάδα έχει χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19 και οι πλήρως εμβολιασμένοι επισκέπτες δεν χρειάζονται αρνητικό τεστ για να εισέλθουν στη χώρα.

“Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε όλους, από σήμερα. Αλλά η πραγματική σεζόν, η καλοκαιρινή, ξεκινά για εμάς την 1η Μαρτίου φέτος”, είπε ο Κικίλιας.

Η Ελλάδα, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, είδε μια αύξηση των λοιμώξεων τον Ιανουάριο λόγω της παραλλαγής Omicron, αλλά οι αριθμοί μειώνονται και ο Κικίλιας είπε ότι υπάρχει ζήτηση για ταξίδια.

«Μετά από αυτή την τεράστια κρίση της παγκόσμιας δημόσιας υγείας, οι άνθρωποι τείνουν να θέλουν να ταξιδέψουν, να απολαύσουν τις διακοπές τους, να ξοδέψουν χρήματα και νομίζω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση», είπε ο Κικίλιας.

«Ναι, η πανδημία είναι ακόμα εδώ, αλλά έχουμε όπλα για να την καταπολεμήσουμε – εμβολιασμός, νέα φάρμακα».

Πηγή: reuters.com

Μενού