Επιστροφή στην κανονικότητα – Οι χώρες που επιτρέπουν τα ταξίδια χωρίς εμβόλιο

Κατηγορία: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ
Views: 583

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις χώρες που επιτρέπουν τα ταξίδια χωρίς εμβόλιο

Τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο γίνονται πιο εύκολα χάρη στην άρση των περιορισμών – ιδιαίτερα για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως με ένα εγκεκριμένο εμβόλιο Covid. Τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου κατάργησε το προηγούμενο σύστημα φωτεινών σηματοδοτών (διαιρώντας τις χώρες σε πράσινη, πορτοκαλί και κόκκινη λίστα) και αντί αυτού εισήγαγε μια ενιαία κόκκινη λίστα χωρών υψηλού κινδύνου, μετακινώντας τον υπόλοιπο κόσμο σε μια ενιαία βάση . Πώς επηρεάζουν, όμως, οι τελευταίοι κανόνες όσους δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως και είναι κάποιες χώρες που επιτρέπουν στους τουρίστες να εισέλθουν μόνο με ένα τεστ;

Πού μπορώ να ταξιδέψω ανεμβολίαστος;

Επί του παρόντος, υπάρχουν ορισμένες χώρες που θα επιτρέπουν την είσοδο σε επισκέπτες που δεν έχουν εμβολιαστεί. Μερικοί από αυτούς βρίσκονται στην Ευρώπη και οι άλλοι λίγο πιο μακριά. Συνιστούμε να ακολουθείτε πάντα πιστά τις οδηγίες για την υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένης της λήψης του εμβολίου για τον Covid και του αναμνηστικού σας, εάν μπορείτε. Πριν ταξιδέψετε, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τις κυβερνητικές οδηγίες τόσο για τη χώρα που ίσως σκέφτεστε να επισκεφτείτε όσο και για το Ηνωμένο Βασίλειο όταν επιστρέψετε. 

Μπορείτε να βρείτε την πλήρη λίστα των χωρών που επιτρέπουν την είσοδο σε άτομα χωρίς εμβόλιο παρακάτω:

1. Ελλάδα

Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα με απόδειξη αρνητικής εξέτασης PCR που εκδόθηκε εντός 72 ωρών από την άφιξη ή απόδειξη αρνητικής ταχείας δοκιμής αντιγόνου Covid-19 από εξουσιοδοτημένο εργαστήριο, που ελήφθη εντός 24 ωρών πριν από την άφιξή σας. Αυτό ισχύει για όλους ηλικίας πέντε ετών και άνω.

Οι αφίξεις ενδέχεται επίσης να απαιτείται να υποβληθούν σε ένα γρήγορο τεστ Covid κατά την άφιξη. Εάν βρεθείτε θετικοί κατά την άφιξή σας στην Ελλάδα, εσείς (και όσοι ταξιδεύετε) θα πρέπει να απομονωθείτε για τουλάχιστον πέντε ημέρες, είτε στο σπίτι είτε σε ξενοδοχείο (αυτό θα το πληρώσει το ελληνικό κράτος). Εάν δεν έχετε συμπτώματα την πέμπτη ημέρα, θα σας επιτραπεί να φύγετε από την καραντίνα. 

Η ελληνική κυβέρνηση «συνιστά ανεπιφύλακτα» να κάνετε είτε ένα πιστοποιημένο γρήγορο τεστ είτε ένα πιστοποιημένο τεστ PCR και τις δύο ημέρες μετά την άφιξη στην Ελλάδα.

Για έμπνευση για τις διακοπές, δείτε τον οδηγό μας για τα καλύτερα ελληνικά νησιά που πρέπει να επισκεφτείτε .

2. Πορτογαλία και Μαδέρα

Η ηπειρωτική χώρα της Πορτογαλίας και η Μαδέρα είναι ανοιχτές σε ταξιδιώτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, εφόσον μπορούν να αποδείξουν ότι δεν έχουν κορωνοϊό κατά την είσοδό τους στη χώρα. Για να εισέλθετε στην ηπειρωτική Πορτογαλία, θα σας ζητηθεί να αποδείξετε αρνητικό τεστ PCR που ελήφθη εντός 72 ωρών ή δοκιμή αντιγόνου εντός 24 ωρών από την αναχώρηση και να συμπληρώσετε και να υποβάλετε ένα ερωτηματολόγιο ταξιδιωτών πριν από την αναχώρηση. Δεν γίνονται δεκτές αυτο-χορηγούμενες εξετάσεις. Η θερμοκρασία σας θα ελεγχθεί επίσης κατά την άφιξη.

Για να εισέλθετε στη Μαδέρα, πρέπει να εγγραφείτε στην πλατφόρμα Madeira Safe travelers και να κατεβάσετε έναν κωδικό QR για να τον παρουσιάσετε στο προσωπικό του αεροδρομίου κατά την άφιξη. Πρέπει να προσκομίσετε απόδειξη αρνητικού τεστ αντιγόνου που λήφθηκε εντός 48 ωρών από την αναχώρηση, το οποίο έχει χορηγηθεί από εκπαιδευμένο επαγγελματία υγείας.

Η αεροπορική σας εταιρεία μπορεί να αρνηθεί την επιβίβαση εάν δεν μπορείτε να επιδείξετε ένα από αυτά τα έγγραφα κατά το check in για την πτήση σας. Επικοινωνήστε με την αεροπορική σας εταιρεία πριν ταξιδέψετε. 

3. Ισπανία

Οι μη εμβολιασμένοι ενήλικες ταξιδιώτες μπορούν να εισέλθουν στην Ισπανία με μια προειδοποίηση: έχουν αποδείξεις ότι έχουν αναρρώσει από τον Covid τους τελευταίους έξι μήνες. Προηγουμένως, μόνο πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες ηλικίας 12 ετών και άνω μπορούσαν να εισέλθουν στην Ισπανία από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ο προορισμός έχει χαλαρώσει ελαφρώς τους κανόνες, πράγμα που σημαίνει ότι δέχεται πλέον πιστοποιητικά ανάρρωσης από τον Covid αντί για πλήρη εμβολιασμό σε ενήλικες. Ωστόσο, όσοι δεν πληρούν κανένα από τα δύο κριτήρια δεν θα μπορούν να εισέλθουν.

Από την 1η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχετε κάνει το δεύτερο εμβόλιο μεταξύ 14 και 270 ημερών πριν ταξιδέψετε στην Ισπανία και τις Κανάριες Νήσους για να χαρακτηριστείτε ως πλήρως εμβολιασμένοι. Τα παιδιά ηλικίας 12-17 ετών δεν χρειάζεται πλέον να επιδεικνύουν απόδειξη εμβολίου, αλλά θα χρειαστούν αρνητικό τεστ PCR για να εισέλθουν. 

4. Κροατία

Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες μπορούν να εισέλθουν στην Κροατία με απόδειξη είτε αρνητικού τεστ αντιγόνου Covid-19, που εκδόθηκε εντός 24 ωρών από την άφιξη είτε αρνητικού τεστ PCR εντός 72 ωρών από την άφιξη. Θα χρειαστεί να συμπληρώσετε μια ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής πριν ταξιδέψετε. 

5. Κύπρος

Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες στην  Κύπρο  πρέπει να προσκομίσουν απόδειξη αρνητικής εξέτασης PCR που λήφθηκε εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση ή εξέτασης αντιγόνου 24 ώρες πριν από την αναχώρηση. Οι ταξιδιώτες άνω των 12 ετών πρέπει στη συνέχεια να κάνουν άλλη μια εξέταση PCR κατά την άφιξή τους στα αεροδρόμια Λάρνακας ή Πάφου και να παραμείνουν σε απομόνωση μέχρι να επανέλθει το αποτέλεσμα (αυτό θα πρέπει να διαρκέσει περίπου τρεις ώρες). Αυτό κοστίζει 15-19 € και πρέπει να πληρωθεί από τον ταξιδιώτη. 72 ώρες μετά την άφιξη, ενδέχεται να ζητηθεί από τους ταξιδιώτες να κάνουν ένα γρήγορο τεστ σε μια κινητή μονάδα του Υπουργείου Υγείας, το οποίο είναι δωρεάν. 

6. Γαλλία

Εάν δεν είστε εμβολιασμένοι και άνω των 12 ετών, πρέπει να δώσετε ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής PCR που λήφθηκε εντός 72 ωρών ή ένα αποτέλεσμα δοκιμής αντιγόνου εντός 48 ωρών πριν από την αναχώρηση για είσοδο στη Γαλλία.Trending Stories

7. Σλοβενία

Οι μη εμβολιασμένοι Βρετανοί ταξιδιώτες στη Σλοβενία ​​πρέπει να προσκομίσουν ένα Έντυπο Ψηφιακού Εντοπισμού Επιβατών, αλλά δεν απαιτείται να προσκομίσουν αποδεικτικό αρνητικού τεστ ή εμβολιασμού για να εισέλθουν. 

8. Τουρκία

Δεν χρειάζεται να εμβολιαστείτε πλήρως για να επισκεφτείτε την Τουρκία, αλλά πρέπει να είστε σε θέση να αποδείξετε αρνητικό τεστ PCR (που λαμβάνεται όχι περισσότερο από 72 ώρες πριν την είσοδο), ταχεία δοκιμή αντιγόνου (που λαμβάνεται όχι περισσότερο από 48 ώρες πριν την είσοδο), ή απόδειξη πρόσφατης ανάρρωσης από τον COVID-19 εντός των τελευταίων έξι μηνών. Οι αφίξεις στη χώρα θα πρέπει επίσης να εμφανίζουν μια ηλεκτρονική φόρμα συμπληρωμένη 72 ώρες πριν από το ταξίδι και ενδέχεται να υποβληθούν σε ιατρικό έλεγχο. 

9. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Δεν χρειάζεται να είστε πλήρως εμβολιασμένοι για να επισκεφθείτε τα ΗΑΕ. Οι μη εμβολιασμένες αφίξεις στα Εμιράτα πρέπει να παρουσιάζουν αποδεικτικά στοιχεία αρνητικού τεστ PCR που ελήφθησαν 48 ώρες πριν από την αναχώρηση. Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο στο Ντουμπάι ενδέχεται να χρειαστεί να υποβληθούν σε τεστ PCR για τον COVID-19 κατά την άφιξη.

10. Μεξικό

Προς το παρόν, το Μεξικό  δεν απαιτεί από τους επισκέπτες να δείξουν αρνητικό τεστ PCR ή καραντίνα κατά την άφιξη, απλώς θα χρειαστεί να συμπληρώσετε μια φόρμα εκ των προτέρων και να έχετε μαζί σας τον κωδικό QR από τη φόρμα κατά την είσοδο στη χώρα. Τα θέρετρα μπορούν επίσης να ζητήσουν από τους επισκέπτες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο υγείας κατά την άφιξη. 

11. Ιρλανδία

Εάν ταξιδεύετε στην Ιρλανδία από την Κυριακή 6 Μαρτίου 2022, δεν χρειάζεται να επιδείξετε κανένα αποδεικτικό εμβολιασμού, απόδειξη ανάρρωσης, αρνητικό τεστ ή έντυπο εντοπισμού επιβατών.

12. Μαλδίβες

Όλοι οι ταξιδιώτες στις Μαλδίβες πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα δήλωσης ταξιδιού τις 72 ώρες πριν από την αναχώρηση, καθώς και 72 ώρες πριν από την επιστροφή τους από τις Μαλδίβες. Δεν απαιτείται πλέον εξέταση PCR ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού.

13. Ιταλία

Οι μη εμβολιασμένοι τουρίστες που εισέρχονται στην Ιταλία από το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα εντοπισμού και να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR εντός 48 ωρών πριν από την είσοδό τους ή αρνητικό τεστ πλευρικής ροής εντός 48 ωρών πριν από την είσοδό τους. 

14. Σουηδία

Από την Παρασκευή 1 Απριλίου 2022, οι ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου που επισκέπτονται τη Σουηδία δεν απαιτείται πλέον να προσκομίσουν αρνητικό τεστ COVID-19 ή απόδειξη εμβολιασμού.

15. Σεϋχέλλες

Οι ταξιδιώτες μπορούν να εισέλθουν στις Σεϋχέλλες ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού, αλλά πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση ή ταχεία δοκιμή αντιγόνου εντός 24 ωρών. Δεν απαιτείται καραντίνα κατά την άφιξη.

16. Μπαχάμες

Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες ηλικίας 12 ετών και άνω πρέπει να δείξουν αρνητικό τεστ PCR το αργότερο 72 ώρες πριν από την ημερομηνία άφιξης στις Μπαχάμες.

17. Αίγυπτος

Όλοι οι ταξιδιώτες στην Αίγυπτο πρέπει να συμπληρώσουν ένα έντυπο δήλωσης πριν εισέλθουν στη χώρα. Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες πρέπει να δείξουν είτε ένα αρνητικό τεστ PCR, το οποίο λαμβάνεται όχι περισσότερο από 72 ώρες πριν από την άφιξη στην Αίγυπτο, είτε ένα γρήγορο τεστ αντιγόνου. Απόδειξη ανάκτησης από τον COVID-19 δεν θα γίνει αποδεκτό.

18. Πράσινο Ακρωτήριο

Δεν χρειάζεται να εμβολιαστείτε πλήρως για να εισέλθετε στο Πράσινο Ακρωτήριο, αλλά πρέπει να είστε σε θέση να αποδείξετε ότι δεν έχετε Covid, είτε με αρνητικό τεστ PCR που λαμβάνεται 72 ώρες πριν από την αναχώρηση είτε με τεστ πλευρικής ροής 48 ώρες πριν αναχώρηση. Η θερμοκρασία σας θα μετρηθεί κατά την άφιξη και εάν είναι υψηλότερη από 37,5°C, ίσως χρειαστεί να κάνετε άλλη δοκιμή. Trending Stories

19. Ισλανδία

Στις 25 Φεβρουαρίου 2022 καταργήθηκαν όλοι οι περιορισμοί Covid, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών κανόνων. Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να κάνετε τεστ ή να αποδείξετε την κατάσταση εμβολιασμού για να εισέλθετε στη χώρα.

20. Λουξεμβούργο

Όλοι οι ταξιδιώτες στο Λουξεμβούργο πρέπει να συμπληρώσουν μια φόρμα εντοπισμού επιβατών πριν από την πτήση τους. Όσοι δεν είναι εμβολιασμένοι πρέπει να αποδεικνύουν αρνητικό τεστ PCR το πολύ 48 ώρες πριν από την πτήση τους ή αρνητικό τεστ πλευρικής ροής το πολύ 24 ώρες πριν. Εάν δεν έχετε εμβολιαστεί πλήρως αλλά έχετε βρεθεί θετικός στον Covid τον τελευταίο χρόνο, μπορείτε να δείξετε απόδειξη ανάρρωσης για να εισέλθετε.

21. Νορβηγία

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί κατά την είσοδο στη Νορβηγία έχουν αρθεί, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον ισχύουν οι ίδιοι κανόνες όπως πριν από την πανδημία.

22. Σρι Λάνκα

Όλοι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα έντυπο εγγραφής υγείας πριν από το ταξίδι πριν εισέλθουν στη Σρι Λάνκα. Η ταξιδιωτική ασφάλιση Covid είναι υποχρεωτική για όλους τους επισκέπτες και οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες πρέπει να αποδεικνύουν αρνητικό τεστ PCR το πολύ 72 ώρες πριν από την πτήση τους ή αρνητικό τεστ πλευρικής ροής το πολύ 48 ώρες πριν. οι δοκιμές επιχρίσματος δεν αναγνωρίζονται. Στη Σρι Λάνκα, θα χρειαστεί να μείνετε σε ένα «Tourism Bio Bubble» για επτά ημέρες μετά την άφιξή σας, αν και θα σας επιτραπεί να επισκεφθείτε εγκεκριμένους τουριστικούς χώρους και να χρησιμοποιήσετε όλες τις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου μετά τα αρνητικά αποτελέσματα του τεστ PCR κατά την άφιξη.

23. Νότια Αφρική

Οι ταξιδιώτες στη Νότια Αφρική πρέπει να προσκομίσουν απόδειξη αρνητικής εξέτασης PCR που πραγματοποιήθηκε όχι περισσότερο από 72 ώρες πριν από την αναχώρηση. Ενδέχεται να υποβληθείτε σε έλεγχο κατά την άφιξη και θα πρέπει να κάνετε ένα τεστ Covid με δικά σας έξοδα εάν εμφανίσετε συμπτώματα. Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα χρειαστεί να απομονωθείτε για 10 ημέρες με δικά σας έξοδα. 

24. Μπελίζ

Οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες στο Μπελίζ πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR που λήφθηκε εντός 72 ωρών πριν από την άφιξη ή αρνητικό τεστ αντιγόνου 48 ώρες πριν την άφιξη. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να κάνετε ένα γρήγορο τεστ στο αεροδρόμιο, με κόστος 100 BZ$ ή 50 USD (το οποίο πρέπει να πληρωθεί σε μετρητά). Εάν βγείτε θετικοί, θα σας ζητηθεί να τεθείτε σε καραντίνα με δικά σας έξοδα. 

25. Κόστα Ρίκα

Από την 1η Απριλίου 2022 δεν υπάρχουν απαιτήσεις για είσοδο στην Κόστα Ρίκα όσον αφορά τον κορωνοϊό. Ωστόσο, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι αυτά μπορεί να επιστραφούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, οπότε οι ταξιδιώτες θα πρέπει πάντα να ελέγχουν την καθοδήγηση πριν από το ταξίδι τους. 

26. Κούβα

Από τις 6 Απριλίου 2022, δεν υπάρχουν απαιτήσεις για τους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο να επιδείξουν εμβολιασμό ή τεστ Covid κατά την είσοδό τους στην Κούβα. Ωστόσο, εξακολουθούν να διεξάγονται τυχαίες δοκιμές στα αεροδρόμια και όποιος βρεθεί θετικός θα μεταφερθεί σε καραντίνα σε καθορισμένο κρατικό κέντρο υγείας, με δικά του έξοδα.

27. Δανία

Δεν υπάρχουν απαιτήσεις σχετικά με τον Covid σχετικά με το τεστ ή την αυτοαπομόνωση κατά την είσοδο στη Δανία.

28. Μονακό

Δεν χρειάζεται να επιδείξετε απόδειξη εμβολιασμού για να εισέλθετε στο Μονακό, ωστόσο θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το τηλεφωνικό κέντρο Covid εάν βρίσκεστε σε χώρα εντός της Ευρώπης που έχει καταγράψει περισσότερα από 60 κρούσματα ανά 100.000 άτομα σε 14 ημέρες. Θα σας ζητηθεί να παράσχετε στοιχεία επικοινωνίας και άλλες σχετικές πληροφορίες και ενδέχεται να υποβληθείτε σε περίοδο καραντίνας. 

Οποιοσδήποτε ηλικίας 11 ετών και άνω που εισέρχεται στο Μονακό από ξένη χώρα μπορεί να ζητηθεί από τις αρχές για την απόδειξη αρνητικής εξέτασης PCR, η οποία διενεργήθηκε λιγότερο από 72 ώρες πριν από την άφιξη.

Πρέπει να μπω σε καραντίνα όταν επιστρέφω στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Εξαρτάται πού στο Ηνωμένο Βασίλειο θα επιστρέψετε. Από την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022, οι μη εμβολιασμένοι ταξιδιώτες πρέπει να κάνουν τεστ Covid τη δεύτερη ή πριν από την ημέρα της επιστροφής τους, αλλά δεν είναι πλέον υποχρεωμένοι να τεθούν σε καραντίνα στην Αγγλία, ακόμη και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό. Η Σκωτία συμβουλεύει τους ανθρώπους να μείνουν σπίτι εάν λάβουν θετικό αποτέλεσμα τεστ Covid, ενώ η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει ότι θα άρουν την απαίτηση για απομόνωση.  

πηγή: cntraveller.com

Μενού