Δέσμη πρωτοβουλιών για την κάλυψη κενών θέσεων στον τουρισμό και τη διασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας

Κατηγορία: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ
Views: 704

Δέσμη πρωτοβουλιών για την άμβλυνση του προβλήματος της έλλειψης εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού και τη διασφάλιση της τήρησης της εργατικής νομοθεσίας στον ευρύτερο χώρο των τουριστικών υπηρεσιών, σε σχέση τόσο με τις συνθήκες εργασίας όσο και με τις αμοιβές, αποφασίστηκαν τη Δευτέρα σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, μέλη της ηγεσίας των δύο υπουργείων και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

   Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού, «στόχος, ενόψει της θερινής περιόδου, είναι η κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων, η επιστροφή στην αγορά εργασίας για ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και κατ’ επέκταση της εικόνας της χώρας στη διεθνή αγορά.

   Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα εξής:

   1. Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλουν, μέχρι τις 31 Μαΐου, τις κενές θέσεις και σχετικές ειδικότητες στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Κατόπιν, οι εργασιακοί σύμβουλοι της ΔΥΠΑ θα υποδείξουν τους ανέργους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις στις επιχειρήσεις για την κάλυψη των θέσεων, μέχρι τις 15 Ιουνίου. Ήδη, ο ΣΕΤΕ απέστειλε στα μέλη του οδηγίες για την υποβολή θέσεων στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ. Στόχος είναι να διασυνδεθούν άμεσα όσοι αναζητούν εργασία στον τουριστικό τομέα με τις αντίστοιχες επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό.

   2. Θα προγραμματιστούν κλαδικές ημέρες καριέρας και άλλες συναφείς εκδηλώσεις σύζευξης για τον τουρισμό. Παράλληλα, η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ θα παρέχει απευθείας υπηρεσίες εύρεσης και προεπιλογής προσωπικού σε επιχειρήσεις με 50 και άνω υπαλλήλους, μέσω του πανελλαδικού δικτύου των 117 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της ΔΥΠΑ και θα υπάρξει στοχευμένη συνεργασία των κατά τόπους υπηρεσιών της ΔΥΠΑ με τις τοπικές τουριστικές ενώσεις και επιχειρήσεις.

   3. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το ΣΕΠΕ ξεκινά άμεσα στοχευμένους ελέγχους στους τουριστικούς προορισμούς. Οι έλεγχοι δεν αφορούν μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά και την εστίαση και συνολικά τους κλάδους που εντάσσονται στις τουριστικές υπηρεσίες.

   Στόχος είναι η διασφάλιση της τήρησης της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, τις αμοιβές και τον χρόνο εργασίας.

   4. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα των αμοιβών, επισημαίνεται ότι η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, η οποία ισχύει έως το τέλος του 2022, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, έχει κηρυχθεί υποχρεωτική για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους του κλάδου. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει εργαζόμενους και εργοδότες σε όλους τους κλάδους που σχετίζονται με την παροχή τουριστικών υπηρεσιών να προχωρήσουν σε αντίστοιχες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και, με βάση τη σύσταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, προς την εργοδοτική πλευρά, να αυξηθούν οι αμοιβές των εργαζομένων που δεν καλύπτονται από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού ή από εν ισχύ Συλλογικές Συμβάσεις, έτσι ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της παρούσας συγκυρίας, χωρίς να παραγνωρίζεται φυσικά η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

   Από την πλευρά της κυβέρνησης εκδηλώθηκε η πρόθεση να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες συσκέψεις με τους εκπροσώπους τόσο του κλάδου της εστίασης όσο και των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα».

   Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Οι προσδοκίες αναφορικά με την τουριστική κίνηση το φετινό καλοκαίρι δημιουργούν σημαντικές προοπτικές απασχόλησης για χιλιάδες ανέργους, που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα της ΔΥΠΑ, σε θέσεις που αντιστοιχούν στα προσόντα, τις γνώσεις και τις ικανότητές τους. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει γρήγορα και συντεταγμένα, σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς, στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων, προκειμένου οι άνεργοι να βρουν δουλειά και οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις ανάγκες τους, διατηρώντας ταυτόχρονα το ελληνικό τουριστικό προϊόν ανταγωνιστικό. Ελπίζουμε ότι η συνεργασία μεταξύ ΔΥΠΑ και ΣΕΤΕ θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στους ελέγχους για την τήρηση της νομοθεσίας, μέσω του ΣΕΠΕ, όχι μόνο για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά και για να προφυλαχθεί η εικόνα του ελληνικού τουρισμού».

   Από την πλευρά του, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε: «Η κάλυψη των αναγκών των τουριστικών επιχειρήσεων σε εργατικό δυναμικό, με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και τήρηση της νομοθεσίας, αποτελεί προτεραιότητα σε μια χρονιά με πολύ θετικά μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό, αποτέλεσμα σκληρής προετοιμασίας και στοχευμένων ενεργειών. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου σέβεται τη νομοθεσία, τους εργαζόμενους και τους τουρίστες. Το σχέδιο για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στις τουριστικές επιχειρήσεις από ανέργους εγγεγραμμένους στη ΔΥΠΑ θα προχωρήσει άμεσα».

   Στη σημερινή σύσκεψη υπό τους δύο υπουργούς μετείχαν: η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων ‘Αννα Στρατινάκη, η γενική γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, ο διοικητής της ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, η προϊσταμένη της γενικής διεύθυνσης Τουριστικής Πολιτικής Παναγιώτα Διονυσοπούλου και από τον ΣΕΤΕ ο πρόεδρος Γιάννης Ρέτσος, οι αντιπρόεδροι Γρηγόρης Τάσιος, Ευτύχιος Βασιλάκης, Λύσανδρος Τσιλίδης, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Γιάννης Παράσχης, η γενική διευθύντρια Μαρία Γάτσου και ο γενικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ Ηλίας Κικίλιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Η 4η δόση εμβολίου Covid-19 βελτιώνει την ανοσιακή προστασία σε σχέση με την 3η, επιβεβαιώνει έρευνα
Προηγούμενο άρθρο
ΑΣΕΠ-6ΔΣ/2021: Βγήκαν οι προσωρινοί πίνακες επιλέξιμων υποψηφίων & αποκλειομένων
Μενού