Κίνημα της πετσέτας στα νησιά: Εντατικοί έλεγχοι στις παραλίες – Ξηλώθηκαν οι πρώτες ξαπλώστρες στην Πάρο

Κατηγορία: ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ
Views: 361

Συνεχείς έλεγχοι έχουν προαναγγελθεί για την πάταξη της παράνομης κατάληψης τμημάτων αιγιαλού, μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις στην Πάρο που οδήγησαν σε εισαγγελική παρέμβαση για έρευνα των σοβαρών καταγγελιών. Το «κίνημα της πετσέτας», πάντως, φαίνεται να έχει πάρει σημαντική δυναμική.

Ήδη ανακοινώθηκε πως έχουν κλείσει τρεις επιχειρήσεις στη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, με το «κίνημα της πετσέτας» να μετρά την πρώτη του σημαντική νίκη στον αγώνα για πρόσβαση σε ελεύθερες παραλίες.

Στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης των εν λόγω επιχειρήσεων από την παραλία.

Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπογράμμισε πως «δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν».

Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να σημειωθεί, αφορά τόσο στις καταγγελίες που αφορούν στην Πάρο, όσο και τη Σέριφο. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις υπάρχουν και σε Νάξο, Ρόδο και Κρήτη.

Μέλος της Κίνησης Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες είχε κάνει χθες – μέσω ΕΡΤ – σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την πλήρη κατάληψη ολόκληρων παραλιών και εκδίωξη όσων επιχειρούν να κάτσουν σε κάποια άκρη.

Ο κ. Δαμιανός Γαβαλάς, επεσήμανε πως το ζήτημα έχει ξεπεράσει τα όρια της Πάρου και αφορά πλέον «όλη την Ελλάδα» και σημείωσε πως υπάρχουν «πολύ μεγάλες υπερβάσεις των ορίων (σ.σ. που θέτουν οι άδειες)».

«Οι καλύτερες παραλίες του νησιού είναι πλήρως κατειλημμένες. Και αν σε μία ακρούλα υπάρχει χώρος, δεν μπορείς να βάλεις την πετσέτα γιατί θα έρθει εργαζόμενος να σου πει να φύγεις» είπε ο ίδιος.

Τέλος, κατήγγειλε πως ο ίδιος είχε καθίσει στην παραλία, δίπλα σε κατάστημα εστίασης και υπάλληλος τον ενημέρωσε πως υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση. «Μου έχουν ζητήσει να φύγω, έχω καθίσει δίπλα σε χώρο με ξαπλώστρες και έχει έρθει εργαζόμενος να μου πει ότι υπάρχει ελάχιστη κατανάλωση. Η ασυδοσία είναι τόσο διάχυτη που ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει».

Ο Χρήστος Γεωργούσης, εκπροσώπου της πρωτοβουλίας της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες, παράλληλα, κατήγγειλε πλήρη έλλειψη ελέγχων, πανάκριβες ξαπλώστρες, ακόμα και σωματοφύλακες στις παραλίες.

Ερωτώμενος ποιο είναι το αντίτιμο για ένα σετ, όπως είπε, στη Σάντα Μαρία οι πρώτες θέσεις που είναι κοντά στο κύμα είναι στα 120 ευρώ και οι πίσω στα 40 ευρώ. «Βέβαια ο νόμος μιλάει για πέντε μέτρα απόσταση το οποίο δεν τηρείται φυσικά» προσέθεσε.

Ο δήμαρχος της Πάρου, Μάρκος Κωβαίος, από πλευράς του σημείωσε πως από τη δημοτική αρχή καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση τουθ προβλήματος, αλλά είπε πως είναι συγκεκριμένα αυτά που μπορεί να κάνει και ο δήμος καθώς οι παραλίες υπάγονται στην Κτηματική Υπηρεσία.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως υπάρχει πρόβλημα.

Η «Ένωσης Καταναλωτών – Η Ποιότητα Της Ζωής» παρέχει μια σειρά από οδηγίες και συμβουλές σχετικά με το τι ισχύει για τις οργανωμένες παραλίες και τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές.

- Όλες οι παραλίες είναι κοινόχρηστου χαρακτήρα και επιτρέπεται η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.
- Στις οργανωμένες παραλίες, θα πρέπει να προβλέπεται ελεύθερος χώρος και για τους υπόλοιπους λουόμενους
- Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να είναι αναρτημένη σε τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο
- Θα πρέπει να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών
- Όσες παραλίες έχουν αντίτιμο εισόδου, είναι υποχρεωμένες να έχουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών, κατά τους μήνες Ιούνιο - Αύγουστο και ώρες 10:30-17:30
- Στις οργανωμένες εγκαταστάσεις, πρέπει να υπάρχει επισήμανση με ευδιάκριτους πλωτούς σημαντήρες των ορίων, που μπορούν να φτάνουν οι λουόμενοι
- Στις παραλίες με εγκαταστάσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, είναι υποχρεωτικό να υπάρχει διάδρομος μέσα στη θάλασσα, πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής
- Απαγορεύονται τα θαλάσσια μέσα αναψυχής (σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, κλπ.) και τα θαλάσσια μοτοποδήλατα (jet ski, surf jet, sea beetle, sea bike) σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τους σημαντήρες
- Η κυκλοφορία των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο μεταξύ των ωρών 14:00 και 17:00
Τα wind surf πρέπει να κινούνται έξω από τους σημαντήρες ή 200 μέτρα από το σύνηθες σημείο των κολυμβητών.

Πηγή: www.lifo.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για τις πυρκαγιές
Προηγούμενο άρθρο
Ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Ρόδο
Μενού