Το Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσε ότι συνεχίζει τις εκπαιδευτικές του δράσεις για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου με τα ακόλουθα προγράμματα:
Α. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φρέατα, κρήνες, υδραγωγεία, δεξαμενές, βαλανεία: η διαχείριση του νερού στην αρχαία Αθήνα» στο Αρχαιολογικό Πάρκο στην Πανεπιστημιόπολη.
Θα πραγματοποιηθεί από 1 Οκτωβρίου 2014 έως 30 Απριλίου 2015. Απευθύνεται σε μαθητές Α΄- Β΄ Γυμνασίου.
Οι μαθητές μέσω μιας παρουσίασης Powerpoint έρχονται αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που είχαν οι κάτοικοι των Αθηνών ήδη από την αρχαιότητα: της εξασφάλισης και ορθής διαχείρισης του νερού. Στη συνέχεια, έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τμήμα λουτρικού συγκροτήματος και αγωγούς που αποκαλύφθηκαν αρχικά κατά τις ανασκαφές της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για τις ανάγκες κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου στην Πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια αποσπάσθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Πανεπιστημιόπολη. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με εικαστική δραστηριότητα.
Β. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη κι ακόμη πιο πέρα… Συνάντηση με τα τέρατα του αρχαίου κόσμου στο Μουσείο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης».
Θα πραγματοποιηθεί από 1 Οκτωβρίου 2014 έως 31 Μαΐου 2015. Απευθύνεται σε μαθητές Γ΄ – Δ΄ Δημοτικού.
Στην αρχή του προγράμματος μέσω μιας παρουσίασης Powerpoint οι μαθητές εξοικοιώνονται με τα γνωστότερα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας, τις αγωνίες και τους φόβους που τα δημιούργησαν. Στη συνέχεια, τα αναζητούν στο Μουσείο. Το τρίτο μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο σε εικαστικές δραστηριότητες.
Γ. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ψωμί με μέλι και γλυκό κρασί. Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της κουζίνας ενός πρωτοβυζαντινού σπιτιού στους Δελφούς».
Θα πραγματοποιηθεί από 1 Οκτωβρίου 2014 έως 31 Μαΐου 2015. Απευθύνεται σε μαθητές Ε΄ – Στ΄ Δημοτικού.
Στο πρώτο μέρος του προγράμματος μέσω παρουσίασης Powerpoint οι μαθητές γνωρίζονται με την (άγνωστη στους περισσότερους) πρωτοβυζαντινή πόλη των Δελφών και την καθημερινότητα των κατοίκων της. Στη συνέχεια έρχονται σε άμεση επαφή με ευρήματα από τις ανασκαφές της πόλης. Το τρίτο μέρος του προγράμματος είναι αφιερωμένο σε εικαστικές δραστηριότητες.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα, με στοιχεία βιωματικού χαρακτήρα, είναι δίωρης διάρκειας και υλοποιούνται για ομάδες 25 / 50 μαθητών, Δευτέρα έως Πέμπτη 9.30΄ έως 11.30΄ ή 10.00΄ έως 12.00΄. Το κόστος συμμετοχής είναι 1 ευρώ ανά μαθητή.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Μουσείου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης http://museum.arch.uoa.gr/.
Δηλώσεις συμμετοχής α) με e-mail στη διεύθυνση museum@arch.uoa.gr, β) καθημερινά από τις 8.30΄ έως 15:30΄ στα τηλέφωνα 210 727 7561 (κ. Αλεξάνδρα Σφυρόερα), 210 727 7628 (κ. Βασίλης Λέτσιος).
Πηγή: diorismos.gr