Με την διαδικασία του fast track προωθούνται 12 ενεργειακά έργα ύψους 7 δισ. ευρώ με απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής που συνεδρίασε σήμερα.
Τα έργα εντάσσονται στη διαδικασία αυτή έπειτα από πρόταση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος δήλωσε ότι βρίσκονται ήδη στο στάδιο της υλοποίησης καθώς η προετοιμασία τους ξεκίνησε πριν δύο χρόνια και με την υλοποίησή τους δημιουργούνται 17.000 νέες θέσεις εργασίας.
Τα έργα
Τα έργα έχουν χαρακτηριστεί από την Ε.Ε. ως Ευρωπαϊκά Ενεργειακά Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος- Projects of Common Interest (PCI’s) και αφορούν κυρίως ενεργειακές διασυνδέσεις με την περιοχή της Κασπίας και της Ανατολικής Μεσογείου (Κύπρος- Ισραήλ).
Αναλυτικά:
Ηλεκτρική Ενέργεια – NSI East Electricity (Διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας Βορρά- Νότου στην κεντροανατολική και νοτιανατολική Ευρώπη).
1. Διασύνδεση Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας μεταξύ Hadera (Ισραήλ) και περιοχής Αττικής, γνωστή ως Euro-Asia Interconnector.
2. Διασύνδεση μεταξύ Maritsa East 1 (Bουλγαρία) και Νέα Σάντα (Eλλάδα).
3. Υδροηλεκτρικό αντλησιοταμίευσης (hydro-pumped storage) στην Αμφιλοχία.
Φυσικό Αέριο
1. IGB: Διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας- Βουλγαρίας μεταξύ Κομοτηνής και Stara Zagora.
2. Σταθμός μόνιμης ανάστροφης ροής στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, μεταξύ Σιδηροκάστρου και Kula.
3. Πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη- INGS LNG Greece.
4. Πλωτός σταθμός αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου- AegeanLNG importterminal.
5. Εγκατάσταση αποθήκευσης στην περιοχή της Καβάλας.
6. Αγωγός ΤΑΡ.
7. Αγωγός ITGI.
8. Αγωγός από υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς ελληνική ενδοχώρα, μέσω Κρήτης.
9. Σταθμός συμπίεσης φυσικού αερίου στους Κήπους του Έβρου.
Να σημειωθεί ότι πλέον τη διευκόλυνση και τον συντονισμό της διαδικασίας χορήγησης αδειών αναλαμβάνει ως αρμόδια εθνική Αρχή, η Γενική Γραμματεία Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης με σκοπό να διασφαλιστούν ταχείες και απλοποιημένες διαδικασίες χορήγησης αδειών και μείωση της γραφειοκρατίας.
Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση αποφασίστηκε και η έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος για το εμπορικό κέντρο «The Mall», σύμφωνα με τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο με απόφασή του έχει κρίνει παράνομη την άδεια του εμπορικού κέντρου (εκδόθηκε το 2003 με νόμο για την ολυμπιακή φιλοξενία) καθώς δεν είχε προηγηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Πηγή: aftodioikisi.gr