Ο James Caan, CEO της εταιρείας συμμετοχών Hamilton Bradshaw, έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο LinkedIn για τους τρόπους με τους οποίους κάθε επιχείρηση πρέπει να «αγκαλιάζει» και να υιοθετεί τις τεχνολογικές εξελίξεις προς όφελός της.
Όταν πριν από δέκα χρόνια ίδρυσα την εταιρεία μου, πήρα την απόφαση να παρακολουθώ συνεχώς το πώς οι πρακτικές, η νοοτροπία και η τεχνολογία αλλάζουν συνεχώς στον κόσμο των επιχειρήσεων. Και είμαι υπερήφανος γιατί η μέχρι τώρα επιτυχία μου στηρίζεται σε αυτή μου την απόφαση.
Όποιος εκτελεί καθημερινά την ίδια εργασία χωρίς αλλαγή δεν κινδυνεύει απλώς να βαρεθεί γρήγορα, αλλά και να τον ξεπεράσει κάποιος άλλος που υιοθετεί την πρόοδο και είναι πάντα πρόθυμος να εξελιχθεί.
Φυσικά, οι βασικές αρχές είναι πάντα εκεί: κατανόηση των αναγκών του πελάτη, υγιή οικονομικά και παροχή του καλύτερου προϊόντος ή υπηρεσίας. Όμως ο τρόπος που τα πετυχαίνουμε αυτά έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια και όλα δείχνουν πως οι αλλαγές θα είναι ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες στο άμεσο μέλλον.
Μπορεί η ατμόσφαιρα να έχει «χαλαρώσει» σε τομείς όπως ο δημιουργικός τομέας ή οι τηλεπικοινωνίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έγιναν όλοι λιγότερο επαγγελματίες. Απλώς αυτό αντανακλά τις αλλαγές που έχουν ήδη συμβεί στην κοινωνία. Τι εννοώ;
Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις εγκαταλείπουν το αυστηρά ιεραρχικό, γραφειοκρατικό τους σύστημα στο οποίο μόνο συγκεκριμένοι άνθρωποι είχαν τις ιδέες και έδιναν εντολές. Σήμερα ενθαρρύνεται η παραγωγή ιδεών από κάθε επίπεδο και μάλιστα από εκείνους που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πελάτες ή την παραγωγή, και όχι απλώς από τα ανώτερα στελέχη που απλώς συσκέπτονται στα γραφεία τους.
Φυσικά, υπάρχουν πολλές εταιρείες ακόμη που δεν έχουν κάνει αυτό το βήμα, θα πρέπει να προσαρμοστούν σύντομα αν θέλουν να ευημερήσουν στο μέλλον.
Η ταχύτητα των αλλαγών σημαίνει επίσης πως δεν υπάρχει χρόνος ούτε για ολιγωρία ούτε για πολλή σκέψη. Μπορεί να έχεις το καλύτερο προϊόν στην αγορά, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα σε μια νύχτα. Όποιος επαναπαύεται στις δάφνες του κινδυνεύει. Πρέπει να παρακολουθεί συνέχεια τι συμβαίνει στον τομέα του και να είναι έτοιμος να αλλάξει πορεία αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Σε αυτό βοηθούν πολύ τα social media μέσα από τα οποία μπορεί κανείς να μάθει ακόμα και σε πραγματικό χρόνο τι σκέφτονται οι πελάτες του. Όποιος τα αντιμετωπίζει απλώς σαν εργαλείο μάρκετινγκ ή σαν πίνακα ανακοινώσεων κάνει μεγάλο λάθος. Είναι το πολυτιμότερο εργαλείο για να πάρεις feedback, πρέπει να αφουγκράζεσαι συνεχώς. Επιπλέον, επειδή οι κακές εμπειρίες χρήστη κάνουν περισσότερο «θόρυβο» και διαδίδονται ταχύτερα στις μέρες μας, δεν πρέπει να κάνετε τον παραμικρό συμβιβασμό στην ποιότητα. Ούτε για μία ώρα.
Η εντυπωσιακή πρόοδος της τεχνολογίας σημαίνει πως έχουμε πρόσβαση σε δεδομένα 24 ώρες το 24ωρο, εξέλιξη ανεκτίμητη όποιος και αν είναι ο τομέας μας. Επίσης, οι ώρες εργασίες έχουν επεκταθεί δραματικά. Δεν υπάρχει πια περιορισμός στις ώρες στις οποίες πρέπει να απαντήσουμε στους πελάτες μας. Αλλά αυτό είναι καλό. Έχω κλείσει συμφωνίες και έχω αποσοβήσει κρίσεις ενώ βρίσκομαι στην άλλη άκρη του κόσμου και το μόνο που έχω μαζί μου είναι ένα laptop. Τροποποιήσεις σε συμβόλαια, conference calls, πρόσβαση στο δίκτυο του γραφείου, όλα είναι δυνατά όπου και αν βρίσκεσαι.
Πιστεύω πως στο μέλλον ο κόσμος των επιχειρήσεων θα κινηθεί ακόμα ταχύτερα, τα διαθέσιμα εργαλεία θα εξελιχθούν ακόμα περισσότερο και οι ευκαιρίες για όλους -επιχειρηματίες και εργαζόμενους- θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Πηγή :fortunegreece.com