Freestudies learn English

Υπουργείο Οικονομικών : Έρχονται “διαγραφές” για όσους φοροδιαφεύγουν

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 342

ypoyrgeio_oikonomikon-2Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει το «όπλο» της αναστολής ή της απενεργοποίησης του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου, επιχειρώντας να ενισχύσει τη φορολογική συμμόρφωση και να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή που… καλά κρατεί.

Το άρθρο 9 του σχεδίου νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης «Μείωση των διοικητικών βαρών σε 13 επιλεγμένους τομείς της οικονομίας», που τέθηκε χθες σε διαβούλευση, παρέχει τη δυνατότητα στη Φορολογική Διοίκηση «να αναστέλλει τη χρήση του ΑΦΜ ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ο φορολογούμενος έχει παύσει να ασκεί οικονομική δραστηριότητα ή ότι διαπράττει φοροδιαφυγή ή άλλο αδίκημα».

«Μπλόκο»

Από τη στιγμή που η Εφορία θα… σβήνει τον ΑΦΜ, τα φυσικά πρόσωπα και οι επιχειρήσεις θα χάνουν τη φορολογική τους «ταυτότητα» και δεν θα μπορούν πλέον να έχουν σχεδόν καμία οικονομική δραστηριότητα και συναλλαγή. Με την απενεργοποίηση του ΑΦΜ «μπλοκάρονται» καταθέσεις και δάνεια, ενώ οι φορολογούμενοι:

  • Δεν θα μπορούν να υποβάλουν οποιαδήποτε δήλωση στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ.
  • Να υποβάλουν οποιαδήποτε φορολογική δήλωση ηλεκτρονικά.
  • Να λάβουν πιστοποιητικό για μεταβίβαση ακινήτων.
  • Να λάβουν φορολογική ενημερότητα.
  • Να έχουν συναλλαγές με τον δημόσιο τομέα (συμμετοχή σε διαγωνισμό για προμήθεια υλικών ή ανάθεση έργων του Δημοσίου).

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη δράση αποτελούσε σύσταση του ΟΟΣΑ για τη μείωση του διοικητικού βάρους. Σε πρώτη φάση το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει στη διαγραφή των ΑΦΜ για επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δεν εμφανίζουν καμία οικονομική δραστηριότητα, είναι δηλαδή ανενεργοί, ενώ, όπως διευκρινίζουν παράγοντες του υπουργείου, η διαγραφή του ΑΦΜ θα αφορά περιπτώσεις φοροδιαφυγής που θα εντοπιστούν από την ψήφιση του νόμου και μετά.

Μάλιστα, όσοι εντοπίζονται να έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή, πρώτα θα ειδοποιούνται από την Εφορία και στη συνέχεια θα προχωράει η αναστολή ή η κατάργηση του ΑΦΜ τους. Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να καθοριστούν οι λεπτομέρειες και οι περιπτώσεις εφαρμογής του μέτρου. Σύμφωνα, πάντως, με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, ως φοροδιαφυγή χαρακτηρίζονται μεταξύ των άλλων και οι ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Η απόκρυψη καθαρών εισοδημάτων από οποιαδήποτε πηγή με μη υποβολή δήλωσης ή με υποβολή ανακριβούς δήλωσης και με σκοπό τη μη πληρωμή φόρου εισοδήματος και εν γένει τη μη καταβολή ποσού φόρου τουλάχιστον 10.000 ευρώ, ανά φορολογικό έτος, εφόσον πρόκειται για φυσικά πρόσωπα ή υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων και τουλάχιστον 60.000 για υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
  • Η είσπραξη επιστροφής φόρων ύστερα από παραπλάνηση της Φορολογική Διοίκησης.
  • Η έκδοση πλαστών φορολογικών στοιχείων, καθώς και η νόθευση φορολογικών στοιχείων.
  • Η έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων και η αποδοχή αυτών.
  • Η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση παραστατικών στοιχείων, εφόσον η συνολική αποκρυβείσα αξία ανέρχεται τουλάχιστον σε 5.000 ευρώ.
  • Η απόκρυψη στοιχείων που αποτελούν αντικείμενο ή συνθέτουν το αντικείμενο του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων με μη υποβολή δήλωσης ή με υποβολή ανακριβούς δήλωσης και με σκοπό τη μη πληρωμή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων. Ως απόκρυψη θεωρείται η μη απόδοση για κάθε φορολογικό έτος ποσού φόρου τουλάχιστον 5.000 ευρώ.

Μικρομεσαίοι και ελεύθεροι επαγγελματίες

Οριο απαλλαγής για δηλώσεις ΦΠΑ

Το σχέδιο για την απαλλαγή εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών από την υποχρέωση παρακράτησης και απόδοσης ΦΠΑ ετοιμάζεται να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα καθιερωθεί ένα όριο ακαθάριστων εσόδων μέχρι το οποίο θα ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων και απόδοσης ΦΠΑ. Το όριο αυτό θα καλύπτει εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με σχετικά μικρό τζίρο καθώς και εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκια» και εμπίπτουν στις διατάξεις σχετικά με τον ΦΠΑ.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν έτοιμα σενάρια που προβλέπουν το όριο της απαλλαγής να τεθεί μεταξύ των 10.000 έως 25.000 ευρώ.

Το ΔΝΤ έχει προτείνει το όριο των 25.000 ευρώ και στην περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, τότε εκτιμάται ότι ένας στους δύο επιτηδευματίες (για την ακρίβεια, το 52% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών) θα σταματήσει να υποβάλλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ

Πηγή: ethnos.gr

Μενού