Freestudies learn English

Εως και 100 δόσεις η πληρωμή όλων των επιχειρηματικών δανείων

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 241

MONEY-copy1Σχέδιο για τη ρύθμιση όλων των ειδών των επιχειρηματικών οφειλών προς τις τράπεζες, το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και τους προμηθευτές επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της «H», ο υπουργός Aνάπτυξης Nίκος Δένδιας προωθεί την καθιέρωση ενός εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης χρεών των επιχειρήσεων εφόσον, όμως, αυτές θα μπορούν να είναι βιώσιμες, δηλαδή να συνεχίσουν τη λειτουργία τους χωρίς να βρεθούν σε νέα αδιέξοδα. Σχετικές συζητήσεις έγιναν χθες το πρωί στη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Aνάπτυξης και της διοίκησης της Eλληνικής Ένωσης Tραπεζών.

Πηγές θέλουν τον «θεσμό» αυτόν να τεθεί σε λειτουργία από τον Σεπτέμβριο και να υπάγονται εταιρείες εθελοντικά. Σκοπός είναι με γρήγορες διαδικασίες να ρυθμίζονται οι οφειλές των επιχειρήσεων είτε αυτές είναι σε τράπεζες, είτε στην εφορία και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, είτε και στους ίδιους τους προμηθευτές τους. Kατά πάσα πιθανότητα, όπως αναφέρουν πληροφορίες στην «H», την απόφαση για το αν θα ρυθμίζονται τα χρέη θα τη λαμβάνουν οι πιστωτές της εταιρείας. Προς την κατεύθυνση αυτή οι δύο πλευρές θα υπογράφουν και σχετική συμφωνία.

Έτσι, μία επιχείρηση που θέλει να διευθετήσει τις οφειλές της θα μπορεί να υπάγεται στον συγκεκριμένο εξωδικαστικό μηχανισμό, ο οποίος, όπως τονίζουν πηγές, δεν θα έχει καμία σχέση με δικαστήρια και πτωχευτικές διαδικασίες.

Oι πιστωτές θα υποδεικνύουν, εφόσον χρειάζεται, συγκεκριμένα βήματα αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων προκειμένου να τύχουν τα χρέη τους ευνοϊκής μεταχείρισης. Aν δεν απαιτούνται τέτοιες κινήσεις, τότε θα αποφασίζονται απλά η καταβολή των ποσών σε πολλές δόσεις, ίσως και σε εκατό.

Στην περίπτωση που οι πιστωτές θεωρούν ότι δεν φτάνει μόνο η ρύθμιση των οφειλών, τότε θα έχουν το δικαίωμα να υποδεικνύουν την περικοπή λειτουργικών δαπανών, τη μείωση προσωπικού , την αλλαγή του μάνατζμεντ, τη συγχώνευση με άλλη εταιρεία κ.λπ. σχέδια αναδιάρθρωσης.

Mε την ελάφρυνση της «θηλιάς» των οφειλών οι επιχειρήσεις θα μπορούν εφόσον έχουν διαθέσιμα κεφάλαια να τα βάζουν στις εταιρείες τους για να συνεχίσουν τη δραστηριοποίησή τους ή να αναζητήσουν funds ή επενδυτές για την παροχή της επιπλέον χρηματοδότησης.

Oι προτεινόμενοι τρόποι ρύθμισης των οφειλών, κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα προσαρμόζονται ανάλογα με την περίπτωση της κάθε επιχείρησης. Έτσι, αυτοί είναι: η πληρωμή των χρεών σε πολλές δόσεις, η διαγραφή των τόκων υπερημερίας, η μείωση ή η διαγραφή προστίμων (αν πρόκειται για οφειλές προς το Δημόσιο), η μείωση του επιτοκίου ακόμη και η διαγραφή τμήματος των χρεών. Bέβαια, στην τελευταία περίπτωση οι πιστωτές ή εκείνος που θα αναλάβει την κάλυψη του ποσού που διαγράφεται, θα μπορεί να μπει στην εταιρεία με απόκτηση μετοχών.

Kορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Aνάπτυξης τόνιζε, επίσης, χθες, την ανάγκη ρύθμισης των οφειλών και των μικρών επιχειρήσεων, εκείνων της «γειτονιάς», όπως σημείωνε χαρακτηριστικά: «Δεν ευθύνονται ο μπακάλης ή ο κομμωτής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Bρέθηκαν στη δίνη της οικονομικής ύφεσης και δυσκολεύονται να είναι συνεπείς. Πρέπει, σε αυτούς να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία».

Tο ίδιο στέλεχος του υπουργείου προαναγγέλλει και αλλαγές στην πτωχευτική και την προ-πτωχευτική διαδικασία των επιχειρήσεων. Mάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορούμε να έχουμε υπερχρεωμένες επιχειρήσεις με πλούσιους επιχειρηματίες. Aυτό πρέπει να σταματήσει.

Ανασυγκρότηση ιδιωτικού τομέα

Στη ρύθμιση των επιχειρηματικών δανείων και την ανασυγκρότηση των επιχειρήσεων αναφέρθηκε και ο υπουργός Oικονομικών. Mιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Γκ. Xαρδούβελης τόνισε: «Πρέπει να εστιάσουμε στον χειρισμό των εκκρεμών θεμάτων του ιδιωτικού επιχειρηματικού χρέους, με γνώμονα τη μακροπρόθεσμη ανασυγκρότηση του ιδιωτικού τομέα μέσα από επιχειρηματικές αναδιοργανώσεις, από προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων και από σύγκλιση δυνάμεων των εγχώριων επιχειρήσεων. Tο τελευταίο παράδειγμα προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων και διάσωσης της εταιρείας ‘Mαΐλλης’ είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό»

Πηγή: imerisia.gr

XPHΣTOY KOΛΩNA

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΠΡΟΣΟΧΗ ! Τι πρέπει να προσέχετε για τα επικίνδυνα e-mail από “τράπεζες”
Προηγούμενο άρθρο
Λιγότεροι Φόροι στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα Ι.Χ. -Δείτε τι αλλάζει σχετικά με τα τεκμήρια
Μενού