Freestudies learn English

Νέα αύξηση ωραρίου – 5 ώρες επιπλέον δουλειά με τα ίδια χρήματα στο Δημόσιο

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 220

διμΚατ’ επιταγή των μνημονιακών δεσμεύσεων, σύμφωνα με  δημοσίευμα του protothema.gr (το υπογράφει o Παναγιώτης  Τσιμπούκης), αλλάζει το σημερινό ωράριο εργασίας των 40 ωρών στον δημόσιο  και ευρύτερο δημόσιο τομέα και αυξάνεται σε 45 ώρες, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα  δεδομένα. 

Η  διεύρυνση θα ξεκινήσει από τον σκληρό πυρήνα των υπουργείων και θα επεκταθεί  -έως το τέλος του ερχόμενου Δεκεμβρίου- στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης  α’ και β’ βαθμού (δήμοι και νομαρχίες), στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου  κ.λπ. Η διεύρυνση του ωραρίου εργασίας δεν μεταφράζεται με κανέναν τρόπο σε  αύξηση των αποδοχών ή των κάθε είδους επιδομάτων των εργαζομένων, ούτε αποτελεί  υπερωριακή ή άλλης μορφής πρόσθετη εργασία. Αντίθετα, η κυβέρνηση θα επικαλεστεί  το άρθρο 29 του Yπαλληλικού Kώδικα, σύμφωνα με το οποίο οι υπάλληλοι οφείλουν να  εργαστούν πέραν του ωραρίου εργασίας ακόμη και σε μη εργάσιμες ημέρες, εφόσον το  επιβάλλουν έκτακτες και εξαιρετικές ανάγκες. Παράλληλα, ένα επιχείρημα του  κυβερνητικού στρατοπέδου κόντρα σε ενδεχόμενες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών  φορέων (ΑΔΕΔΥ, κ.λπ.) είναι ότι το πορτογαλικό ανώτατο δικαστήριο έχει κρίνει  συνταγματική την επέκταση του ωραρίου στον δημόσιο τομέα κατά πέντε ώρες την  εβδομάδα.
Το πρώτο βήμα για την επέκταση του ωραρίου στη χώρα μας  έχει γίνει, πάντως, όπως προβλέπει το παράρτημα V2 του Μνημονίου ΙΙ (νόμος  4046/2012) στο κεφάλαιο «Διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις». Αναφέρεται  ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014 (αρχικά η πρόβλεψη ήταν μέχρι τον Δεκέμβριο του  2012, αλλά δόθηκε παράταση) πρέπει να έχει υλοποιηθεί ο εκσυγχρονισμός της  δημόσιας διοίκησης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπό διαμόρφωση οδικό χάρτη, η  κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, έπρεπε να θεσπίσει και τα προγράμματα στελέχωσης ανά  υπουργείο και ανά ομάδα δημόσιων φορέων. Τα εν λόγω προγράμματα «θα  περιλαμβάνουν αυστηρότερους κανόνες για το προσωρινό προσωπικό, την ακύρωση  κενών θέσεων εργασίας και την ανακατανομή του προσωπικού με προσόντα σε χώρους  προτεραιότητας και θα λαμβάνουν υπόψη τους την παράταση των ωρών εργασίας στον  δημόσιο τομέα».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του protothema.gr, ο νέος χάρτης της ελληνικής δημόσιας  διοίκησης θα αποτυπωθεί σε προεδρικά διατάγματα τα οποία θα τροποποιούν και θα  καθορίζουν τους οργανισμούς των υπουργείων και των άλλων δημόσιων  υπηρεσιών.
Με  τους νέους οργανισμούς ενδέχεται να συστήνονται, αλλά και να καταργούνται  υφιστάμενες οργανικές θέσεις που πλεονάζουν.
Στο  πλαίσιο ολοκλήρωσης του νέου χάρτη της δημόσιας διοίκησης, στάλθηκαν στο  Συμβούλιο της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία 16 σχέδια  προεδρικών διαταγμάτων που αφορούσαν στους νέους οργανισμούς αντίστοιχων  υπουργείων.
Ηδη  το Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο την Αγγελική  Θεοφιλοπούλου, επεξεργάστηκε τα 11 εξ αυτών και οι σχετικές γνωμοδοτήσεις  διαβιβάστηκαν στα υπουργεία.
Αμέσως μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της  Κυβερνήσεως των προεδρικών διαταγμάτων αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να  καθοριστεί ποιο θα είναι το διευρυμένο ωράριο.
Υπενθυμίζεται ότι τρία χρόνια πριν -και συγκεκριμένα  στις 26 Ιουλίου 2011- με απόφαση του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης  αυξήθηκαν από 37,5 σε 40 οι ώρες εργασίας την εβδομάδα στο  Δημόσιο.
Σύμφωνα  με τις πληροφορίες που παρουσιάζει το protothema.gr,  συγκλίνουσες είναι οι εκτιμήσεις των συναρμόδιων υπουργών ότι το ωράριο στον  δημόσιο τομέα πρέπει είναι συνεχές, να αυξηθεί κατά πέντε ώρες και να ανέλθει  στις 45 ώρες εργασίας την εβδομάδα – δηλαδή από τις 7.30 μέχρι 16.30, έτσι ώστε  να απορροφηθούν οι υπερωρίες, αλλά και να εξυπηρετούνται καλύτερα οι  πολίτες.
Στις υπηρεσίες υγείας και ασφάλειας το ωράριο θα  παραταθεί ακόμη περισσότερες ώρες, πιθανόν μέχρι τις 7 μ.μ. με εσωτερικές  ρυθμίσεις του προσωπικού.

Πηγή: alfavita.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Δείτε πώς κατανέμονται τα 24 δισεκατομμύρια του νέου ΕΣΠΑ
Προηγούμενο άρθρο
Ανακοίνωση Vellum – Cambridge
Μενού