Καλό είναι να έχεις στο νου σου μερικά “μυστικά” σχετικά με την πρώτη συνέντευξη για δουλειά που θα αυξήσουν τις πιθανότητές σου.
– Η ακρίβεια μετράει. Είναι σημαντικό να φτάσεις στην ώρα σου στο ραντεβού για την πρώτη συνέντευξη για δουλειά, ή ακόμη καλύτερα να φτάσεις και μερικά λεπτά νωρίτερα. Σε κανέναν δεν αρέσει να περιμένει, πόσο μάλλον στον υποψήφιο εργοδότη σου. Εκτός αυτού όμως η συνέπεια δείχνει επαγγελματισμό.
– Πρόσεξε ιδιαίτερα την εμφάνισή σου.
– Μην αφήνεις το άγχος να σε καταβάλει: η πρώτη συνέντευξη για δουλειά είναι απλά μια συζήτηση κι όχι ανάκριση! Συστήσου με αυτοπεποίθηση, ανάφερε το όνομά σου καθαρά, χαμογέλα και σφίξε εγκάρδια το χέρι του συνομιλητή σου. Κανείς δεν εκτιμά μια χαλαρή και άνευρη χειραψία.
– Άκου καλά την ερώτηση που σου κάνει ο συνομιλητής σου και μη βιαστείς να απαντήσεις προτού την ολοκληρώσει. Προσπάθησε να απαντάς πάντα με σαφήνεια και καθαρή φωνή, κοιτώντας τον συνομιλητή σου στα μάτια.
– Καλό είναι να έχεις προετοιμάσει κάποιες ερωτήσεις, ώστε όταν έρθει η σειρά σου να είστε έτοιμες για τις απορίες που ενδεχομένως έχεις. Μην διστάσεις να ρωτήσεις οτιδήποτε έχει σχέση με τη θέση που σε ενδιαφέρει.
– Ενημερώσου για το προφίλ της εταιρίας. Μια περιήγηση στο Ίντερνετ μπορεί να σου αποκαλύψει πολλά για την εταιρία και να σχηματίσετε μια εικόνα για το πώς κινείται η εταιρία στην αγορά και ποιοί είναι οι ανταγωνιστές της.
Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις πριν και μετά…
-Σε μια πρόσφατη δημοσκόπηση του CareerBuilder.com σε 2.500 μάνατζερ, σχεδόν το 30% είπαν ότι ανακάλυψαν λανθασμένες ή αναληθείς συστάσεις στα βιογραφικά των υποψηφίων.
Όπως καταλαβαίνεις, δεν αξίζει το ρίσκο ν’ αναφέρεις κάποιο άτομο που δεν έχεις καν ενημερώσει, αφού το 80% των εργοδοτών ελέγχουν τα στοιχεία συστηματικά. Ακόμη κι αν τα άτομα που θέλεις να σε συστήσουν σε συμπαθούν, αν δεν τα ειδοποιήσεις δεν θα είναι σε θέση να πουν τα καλύτερα για σένα. «Θυμήσου να ενημερώνεις τα πρώην αφεντικά για τις συστάσεις και ότι έχεις κλείσει κάποια ραντεβού για επαγγελματική συνέντευξη», λέει ο Ryan Kahn, συγγραφέας του Hired!: The Guide for the Recent Graduate. «Αλλιώς, αν είναι απροετοίμαστοι μπορεί να μην ξέρουν τί να πουν για σένα».
-Μην μπαίνεις στον πειρασμό να στέλνεις το βιογραφικό σου σε κάθε αγγελία γιατί οι ειδικοί συμβουλεύουν να είσαι επιλεκτική και να στοχεύεις σωστά. Σύμφωνα με μελέτη του Ladders.com, ο μέσος χρόνος εξέτασης ενός βιογραφικού από το γραφείο προσωπικού είναι 6,25 δευτερόλεπτα.
Το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στην τρέχουσα ή στις προηγούμενες θέσεις εργασίας και εταιρείες, εστιάζοντας σε όσες σχετίζονται περισσότερο με την κενή θέση για την οποία γίνεται η πρόσληψη. Αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιείς το ίδιο βιογραφικό για όλες τις αγγελίες, όποια κι αν είναι η δουλειά, μπορεί να χάσεις ευκαιρίες να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους υποψηφίους.
-Το να το παίζεις cool είναι μια καλή προσέγγιση στα προσωπικά ραντεβού αλλά στην αναζήτηση εργασίας ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Σε μια επαγγελματική συνέντευξη οι περισσότεροι υπεύθυνοι προσλήψεων ρωτάνε στο τέλος αν έχεις ερωτήσεις, κι αν δεν έχεις καμία, μπορεί να το εκλάβουν σαν έλλειψη ενδιαφέροντος για τη θέση και να κάνεις έτσι μια κακή εντύπωση.
Συμβουλή: Οι εργοδότες αναζητούν υποψηφίους που διαθέτουν ροή συζήτησης, γι’ αυτό μίλησε για τον λόγο που ενδιαφέρεσαι για τη δουλειά, προετοιμάσου να συζητήσεις για τα προσόντα της εταιρείας και θέσε πάντα αρκετές ερωτήσεις στο τέλος της συνέντευξης. Ορισμένα χρήσιμα παραδείγματα που μπορείς να δοκιμάσεις: Πώς είναι το εργασιακό περιβάλλον; Πώς είναι να δουλεύεις εδώ; Πώς είναι μια τυπική μέρα στο γραφείο; Ερωτήσεις που είναι καλύτερο ν’ αποφύγεις (τουλάχιστον στην πρώτη συνέντευξη): Θα χρειαστεί να δουλεύω υπερωρίες ή τα σαββατοκύριακα; Πόσα χρήματα προσφέρετε;
-Η επαγγελματική συνέντευξη σε μια κορυφαία εταιρεία αποτελεί μοναδική ευκαιρία και μπορεί να σε παρασύρει εύκολα να εστιάσεις αποκλειστικά στα προνόμια που προσφέρει η συγκεκριμένη θέση. Ωστόσο, ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις (σε μια συστατική επιστολή ή στη συνέντευξη), είναι να δείξεις ότι σκέφτεσαι τον εαυτό σου και αυτά που θα κερδίσεις εσύ δουλεύοντας εκεί, παρά τί θα κερδίσει η εταιρεία με το να σε προσλάβει. Αν τονίζεις το πόσο χρήσιμη είναι η θέση για την καριέρα σου θα φανεί ότι είσαι ενθουσιασμένη μόνο και μόνο επειδή θα σου δώσει την απαραίτητη ώθηση για κάτι καλύτερο στο μέλλον.
Πηγή: aftodioikisi.gr