Πλέγμα έξι παρεμβάσεων για τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, καθώς και για την προσέλκυση επενδύσεων εξήγγειλε από τη Διεθνή Eκθεση της Θεσσαλονίκης ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας.
Ο κ. Δένδιας, μιλώντας στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Eνωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, αναφέρθηκε σε μέτρα που προωθεί και θα είναι έτοιμα να εφαρμοστούν στο επόμενο τετράμηνο:
1. Ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων μέσα από το ΕΣΠΑ.
Ο υπουργός, επικαλούμενος το χαμηλό ποσοστό της καινοτομίας στο ΑΕΠ, μόλις 0,47%, ανακοίνωσε την πρόθεση χρηματοδότησης από κοινοτικά προγράμματα με ποσά 10.000-15.000 ευρώ ιδεών φοιτητών. Eτσι αυτές θα μετατρέπονται σε προϊόν και στη συνέχεια με μία επιπλέον χρηματοδότηση από venture capital (συμμετοχικό κεφάλαιο) αυτό θα μπορεί να «τρέξει» στην αγορά. Το υπουργείο Ανάπτυξης για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού χρησιμοποιεί την τεχνογνωσία του ισραηλινού οργανισμού για την καινοτομία YOZMA.
2. Πρώτα η λειτουργία και μετά η αδειοδότηση των επιχειρήσεων.
Σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα το υπουργείο Ανάπτυξης απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Η κεντρική φιλοσοφία είναι πρώτα να ξεκινά η επιχείρηση τη λειτουργία της και μετά να δίνονται οι απαραίτητες άδειες. Οι άδειες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: η πρώτη είναι όπου το κράτος δεν χρειάζεται να παρεμβαίνει, η δεύτερη είναι ο έλεγχος των προϋποθέσεων αδειοδότησης κατά τη λειτουργία των επιχειρήσεων και η τρίτη κατηγορία είναι αυτή που το κράτος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις θα δίνει πρώτα την άδεια και μετά θα αρχίζει η λειτουργία των επιχειρήσεων.
3. «Κόκκινα» δάνεια και άλλες επιχειρηματικές οφειλές.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε την προσπάθεια της κυβέρνησης να διευθετηθούν τα «κόκκινα» δάνεια και άλλες οφειλές των μικρών επιχειρήσεων με προσωπικό έως 9 άτομα. Αυτές είναι 100.000 και χρωστούν στις τράπεζες 4,5 δισ. ευρώ. Προϋπόθεση είναι οι επιχειρηματίες αυτοί, όπως είπε ο κ. Δένδιας, να είναι έντιμοι. Επιπλέον, σχεδιάζεται για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις νόμος για την εξωδικαστική διευθέτηση τραπεζικών και άλλων οφειλών. Τον κύριο λόγο θα τον έχουν οι τράπεζες.
4. Επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ του επιτοκίου δανεισμού των συνεπών επιχειρήσεων.
Γίνεται προσπάθεια ώστε μέσα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια να επιδοτηθούν τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων που είναι συνεπείς στις πληρωμές των δόσεών τους προς τις τράπεζες.
5. Χαμηλότοκα δάνεια από το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν να «τρέχουν» χρηματοδοτικά εργαλεία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (συμμετέχουν η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW, το γαλλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, η ΕΤΕπ και το Ιδρυμα Ωνάση). Πρόκειται για χαμηλότοκα δάνεια, κεφάλαια κίνησης και επενδυτικά δάνεια.
6. Ιδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Μελετάται η ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσα από τη μετατροπή του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ). Αυτή θα έχει σημαντικά κεφάλαια με δυνατότητα μόχλευσής τους.
Πηγή: ethnos.gr – ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ