Freestudies learn English

Tα μοντέλα ρύθμισης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 220

assets_LARGE_t_420_54205596

Ανοίγει ο δρόμος για την επιθετική διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών οφειλών, καθώς εξειδικευμένες εταιρείες θα μπορούν να αναλάβουν -από τις αρχές Μαρτίου- όχι μόνο την είσπραξη, αλλά και την αναχρηματοδότηση των εταιρειών με τις οφειλές στις τράπεζες.

 Βέβαια στην περίπτωση που θα μπει «φρέσκο» χρήμα σε μία εταιρεία οι αλλαγές στη διοικητική της ομάδα θα είναι σαρωτικές, θα καταρτίζεται νέο επιχειρησιακό σχέδιο που θα πατάει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ θα «τρέξουν» και οι συγχωνεύσεις ομοειδών εταιρειών. Παράλληλα οι εταιρείες που θα αδειοδοτηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος, θα μπορούν να αναλάβουν δράση και στη διαχείριση καθυστερούμενων οφειλών ιδιωτών.

Να σημειωθεί ότι η ΤτΕ έχει έτοιμο το πλαίσιο για την «ίδρυση και λειτουργία εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης απαιτήσεων τραπεζών από δάνεια σε καθυστέρηση». Το σχέδιο αυτό βρίσκεται προς διαβούλευση και έχει σταλεί στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, στην Ελληνική Eνωση Τραπεζών και στο Ταμείο Χτηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.

Μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση
Την ίδια ώρα οι τράπεζες έχουν συστήσει ειδικές μονάδες διαχείρισης των καθυστερούμενων οφειλών και «τρέχουν» μοντέλα ρυθμίσεων προκειμένου να περιοριστεί το «βουνό» των «κόκκινων» δανείων τα οποία έχουν υπερβεί τα 107 δισ. ευρώ, με τα συνολικά υπόλοιπα δανεισμού στα 212 δισ. ευρώ.

Τα μοντέλα ρυθμίσεων είναι διαφορετικά στο κομμάτι της λιανικής που είναι τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, και διαφορετικά στο κομμάτι των επιχειρηματικών δανείων.

Στην πρώτη περίπτωση, οι λύσεις που αφορούν τη μείωση του επιτοκίου, την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής, αλλά και το «κούρεμα» τόκων υπερημερίας φαίνεται να αποδίδουν καρπούς. Επίσης, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν επιθετική πολιτική, δηλαδή να πωληθούν σε εταιρείες διαχείρισης δάνεια που έχουν υποθήκη κύρια κατοικία. Στο κομμάτι της επιχειρηματικής πίστης, οι λύσεις δεν είναι πάντα αποδοτικές και μάλλον μεταθέτουν το πρόβλημα για αργότερα, όπως παραδέχονται τραπεζικά στελέχη.

Με την Πράξη Διοικητή -που θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες μέρες- οι εταιρείες διαχείρισης θα μπορούν και να αναχρηματοδοτούν τα «κόκκινα» δάνεια των εταιρειών που έχουν αναλάβει τη διαχείριση. Θα δίνουν δηλαδή μία ευκαιρία στην υπερχρεωμένη εταιρεία -την οποία προηγουμένως θα έχουν κρίνει σε συμφωνία με την πιστώτρια ή πιστώτριες τράπεζες ως βιώσιμη- για να τρέξει ένα νέο business plan. Τη ρευστότητα θα μπορεί να τη χορηγήσει η εταιρεία διαχείρισης η οποία, ως εκ τούτου, θα μετατραπεί και σε πιστωτή της εταιρείας. Που σημαίνει ότι αν η εταιρεία ανακάμψει, τότε η εταιρεία διαχείρισης -που θα είναι και πιστωτής εκτός από διαχειριστής- θα έχει λαμβάνειν.

«Είναι ένας τρόπος να μπει ”φρέσκο χρήμα” σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα», αναφέρουν τραπεζικά στελέχη και χαρακτηρίζουν αυτή τη δυνατότητα χορήγησης ρευστότητας «θετική εξέλιξη» καθώς δεν είναι στις προθέσεις τους να πουλήσουν χαρτοφυλάκια δανείων με προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων, ενώ την ίδια στιγμή είναι ζωτικής σημασίας η παροχή ρευστότητας, για να ρυθμιστούν σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα δάνεια.

Πηγή: ethnos.gr

Μενού