Αυτά είναι τα έγγραφα που αποκαλύπτουν τις παράνομες μειώσεις στις συντάξεις

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 256

«Κόψαμε παραπάνω τις συντάξεις για να μη δοθούν αυξήσεις»! Αυτό λένε επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εργασίας, του ΕΤΕΑΕΠ και της ΗΔΙΚΑ, που έρχονται σήμερα για πρώτη φορά στη δημοσιότητα από τη δημοσιογραφική έρευνα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής και στοιχειοθετούν όχι μόνον ότι η κυβέρνηση επέβαλε παράνομες μειώσεις στις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις από 1/6/2016 και μετά, αλλά κυρίως ότι ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) «πέφτει», γιατί εφαρμόστηκε με εκ των υστέρων «συμπληρωματικές οδηγίες» που δεν τις προέβλεπε κανένα άρθρο του, καμία εγκύκλιος και καμία υπουργική απόφαση!

Τα επίσημα έγγραφα, που εξασφάλισε και αποκαλύπτει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής και κυρίως αυτό του υπουργείου Εργασίας που είναι και το πιο «φρέσκο» με ημερομηνία Ιούλιος 2017 προς το Συνήγορο του Πολίτη, επιβεβαιώνουν ότι στις επικουρικές συντάξεις που είχαν μαζί με τις κύριες άθροισμα πάνω από 1.300 ευρώ (μικτά) επιβλήθηκαν και διατηρούνται μέχρι σήμερα παράνομες μειώσεις από την Ειδική Εισφορά Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, ακόμη και αν δεν προβλέπονται για το ποσό της επικουρικής που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι.

Η εισφορά αυτή (ή ο μικρός ΑΚΑΓΕ για τις επικουρικές συντάξεις για τους επαΐοντες της κοινωνικής ασφάλισης) νομοθετήθηκε επί υπουργίας Γ. Κουτρουμάνη στο Εργασίας το 2011 με το νόμο 3986.

Προέβλεπε ο νόμος αυτός ότι οι επικουρικές άνω των 300 ευρώ υπόκεινται σε εισφορά-μείωση σε όλο το ποσό της επικουρικής με την εξής κλιμάκωση:

• 3% από 300 έως 350 ευρώ.

• 4% από 350 έως 400 ευρώ.

• 5% από 400 έως 450 ευρώ.

• 6% από 450 έως 500 ευρώ.

• 7% από 500 έως 550 ευρώ.

• 8% από 550 έως 600 ευρώ.

• 9% από 600 έως 650 ευρώ.

• 10% για επικουρική σύνταξη από 650 ευρώ και άνω.

Δεν προβλέπεται από το νόμο 3986/2011 καμία μείωση για επικουρικές έως το ποσό των 299,99 ευρώ.

Με το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) μειώθηκαν όλες οι επικουρικές που ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ μικτό άθροισμα με τις κύριες. Δηλαδή σε μια κύρια των 1.200 ευρώ και μια επικουρική των 400 ευρώ (άθροισμα 1.600 ευρώ) έπεσε το «τσεκούρι» του νόμου στο ποσό της επικουρικής και από τα 400 ευρώ πήγε στα 180 ευρώ ή και στα 130 ευρώ μικτά. Σε αυτά τα ποσά δεν προβλέπεται καμία μείωση ν. 3986 γιατί είναι κάτω από 300 ευρώ.

Συνέβη όμως το εξής παράνομο με τις μετέπειτα οδηγίες που, εκτός νόμου, έδωσε το υπουργείο Εργασίας στα Ταμεία: Οπου το καθαρό νέο ποσό της καταβαλλόμενης επικουρικής έβγαινε μεγαλύτερο από το παλιό καταβαλλόμενο καθαρό ποσό, θα συνέχιζε να επιβάλλεται επιπρόσθετα και η παλιά μείωση του ν. 3986, ακόμη και αν η νέα επικουρική ήταν κάτω από 300 ευρώ!!!

Αυτές είναι οι παράνομες μειώσεις που όσον αφορά στις επικουρικές έχουν περίπου 200.000 συνταξιούχοι των ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, αλλά και επικουρικών τραπεζών, όπως της πρώην Πίστεως και της ΑΤΕ.

Η παρανομία «εφαρμόζεται» από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως και σήμερα και για το λόγο αυτό οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που αντελήφθησαν την απάτη από τα πρωτοσέλιδα του Ελεύθερου Τύπου ζητούν -και δικαίως- τα αναδρομικά των παράνομων περικοπών με αιτήσεις στα Ταμεία τους.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 18 ΕΩΣ 20 ΜΗΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ

Στον… αέρα ο νόμος Κατρούγκαλου

Στον αντίποδα, όμως, οι επικουρικές του ΙΚΑ υπέστησαν άγρια μείωση, που έφτασε και στο 50% για να βγουν οι περικοπές των 250 εκατ. ευρώ που έταξε ο ΣΥΡΙΖΑ στην τρόικα με το νόμο Κατρούγκαλου! Επικουρικές από τα 440 ευρώ, μικτά, βρέθηκαν στα 135 ευρώ! Και άλλες των 202 ευρώ βρέθηκαν να αξίζουν 99 ευρώ και να τους βγάζει το ΕΤΕΑ τα υπόλοιπα 103 ευρώ ως προσωπική διαφορά!!!

Από τη μια, λοιπόν, έπεσε άγριο «τσεκούρι» 50% και, από την άλλη, ο νόμος του Κατρούγκαλου έβγαλε και αυξήσεις με «μαγειρέματα», τις οποίες δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν στην τρόικα και γι’ αυτό δεν δίστασαν να κλέψουν τους συνταξιούχους βάζοντας τις παράνομες μειώσεις σε ανύπαρκτες συντάξεις!

Από τη στιγμή όμως που τα έγγραφα του υπουργείου Εργασίας, του ΕΤΕΑΕΠ και της ΗΔΙΚΑ λένε ότι άλλα ψηφίστηκαν και άλλα εφαρμόστηκαν, το μεγαλύτερο ίσως θέμα (πιο μεγάλο και από τα αναδρομικά ίσως) που ανακύπτει είναι το πώς από, τη μια, ο ίδιος νόμος επανυπολόγισε επικουρικές που… βγάζουν αυξήσεις και, από την άλλη, έκοψε 50% στις επικουρικές του ΙΚΑ ή και άλλων Ταμείων. Αυτές οι αλχημείες αποδεικνύουν ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για τον επανυπολογισμό σε ΙΚΑ ή άλλα Ταμεία που είχαν «ψαλίδι» έως 50% είναι στον… αέρα.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ-ΒΟΜΒΕΣ

1. Υπουργείο Εργασίας (Ιούλιος 2017)

Η ουσία είναι στην πρώτη και στην τελευταία παράγραφο. Στην πρώτη το ανώτερο στέλεχος του υπουργείου λέει για τις παράνομες μειώσεις στις επικουρικές ότι «ο νόμος 4387 δεν προέβλεψε καμία αύξηση επικουρικών», εννοώντας τις σχεδόν 400.000 επικουρικές που επανυπολογίστηκαν με το νόμο Κατρούγκαλου. Στην τελευταία παράγραφο όμως λέει ότι «σε περίπτωση που η επικουρική δεν αναπροσαρμόζεται, δηλαδή το πράγματι καταβαλλόμενο ποσό είναι ίδιο με πριν, η παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων (ν. 3986) παραμένει ως έχει διότι δεν υπάρχει μεταβολή στην πράγματι καταβαλλόμενη σύνταξη».

Η απάντηση του υπουργείου επιβεβαιώνει την παρανομία και επιχειρεί να τη συγκαλύψει, γιατί λέει ότι όσες συντάξεις άνω των 300 ευρώ δεν άλλαξαν ως προς το καθαρό ποσό (πράγματι καταβαλλόμενο), τότε θα διατηρείται η παλιά μείωση του ν. 3986. Γιατί θα διατηρείται; Επειδή, παρά τον επανυπολογισμό, η πράγματι καταβαλλόμενη σύνταξη (καθαρό ποσό) δεν έχει αναπροσαρμογή και δεδομένου ότι ο νόμος «απαγορεύει αυξήσεις» όπως λέει το υπουργείο, γι’ αυτό επιβάλλουν την ίδια με πριν μείωση του ν. 3986 και ας είναι παράνομη.

 

2. ΗΔΙΚΑ (6/2/2017)

Απαντά σε πολίτη και στέλνει κοινοποίηση σε υπουργείο και ΕΤΕΑΕΠ, λέγοντας ότι: «Η διαφοροποίηση του ποσού κράτησης του ν. 3986/11 στην επικουρική σας σύνταξη (ΕΤΕΑΕΠ-ΕΛΕΜ) μηνός Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2016 οφείλεται στις συμπληρωματικές οδηγίες που έλαβαν η ΗΔΙΚΑ Α.Ε. και το ΕΤΕΑΕΠ, από το υπουργείο Εργασίας, σχετικά με την εφαρμογή και τις επιπτώσεις των διατάξεων του ν. 4387/16 στις επανυπολογιζόμενες επικουρικές συντάξεις, με ισχύ από τον Σεπτέμβρη του 2016 και εφεξής».

Οι «συμπληρωματικές οδηγίες είναι ότι τον Αύγουστο η σύνταξη επανυπολογίστηκε και έβγαλε αύξηση (έστω και μικρή) και τον Σεπτέμβριο, για να σβήσουν την αύξηση, επανέφεραν τη μείωση του ν. 3986 που δεν αντιστοιχεί στο νέο αλλά στο παλιό και μεγαλύτερο ποσό επικουρικής. Ολα αυτά μετά από «συμπληρωματικές οδηγίες του υπουργείου Εργασίας» που ο νόμος ούτε εγκύκλιος ούτε απόφαση τις προβλέπει!!!

 

3. ΕΤΕΑEΠ

Απαντά σε συνταξιούχο και λέει στην 2η παράγραφο ότι τα Ταμεία στέλνουν στην ΗΔΙΚΑ τα παλιά αρχεία συντάξεων με τις παλιές αποφάσεις και τα ποσά!!! Και στην 4η παράγραφο λέει ότι δεν έχουν πάρει οδηγίες από το υπουργείο για να εκδώσουν αποφάσεις με τα νέα ποσά επικουρικών μετά τις μειώσεις.

 

Πάνω από 2.800 ευρώ τα διεκδικούμενα αναδρομικά

Το σύνολο και μέχρι στιγμής το μέγιστο ποσό που μπορεί να πάρουν πίσω οι συνταξιούχοι από τις παράνομες μειώσεις κύριας και επικουρικής ξεπερνά τις 2.800 ευρώ για όσους έχουν διαπιστωμένη παράνομη μείωση και σε κύρια και επικουρική.

Για να γίνουν αντιληπτές η πρωτοφανής παρανομία και η λαθροχειρία στις συντάξεις δίνουμε ένα παράδειγμα (και μαζί το ντοκουμέντο για να διαπιστώσουν οι πολίτες την κλοπή συντάξεων):

• Συνταξιούχος με επικουρική 353,19 ευρώ προ Κατρoύγκαλου έπαιρνε καθαρά 178,38 ευρώ μέχρι τον Ιούλιο 2016. Η κράτηση ν. 3986 ήταν 14,13 ευρώ το μήνα. Ομως:

1 Τον Αύγουστο του 2016 γίνεται επανυπολογισμός και η νέα μικτή επικουρική (αναπροσαρμοσμένη βασική επικουρική σύνταξη) βγαίνει στα 232,7 ευρώ. Δεν επιβάλλεται μείωση ν. 3986, γιατί είναι κάτω από 300 ευρώ. Το καθαρό ποσό σύνταξης όμως είναι στα 182,37 ευρώ, δηλαδή πιο πάνω από το παλιό καθαρό των 178,38 ευρώ, γιατί μετά τον επανυπολογισμό έφυγαν όλες οι άλλες μνημονιακές κρατήσεις και έμειναν μόνον η εισφορά ασθένειας και ο φόρος.

2 Τον Σεπτέμβριο του 2016 ανακαλύπτουν ότι ο νόμος δίνει… και αυξήσεις και ξανακάνουν επανυπολογισμό στο ΕΤΕΑΕΠ. Η νέα επικουρική βγαίνει πάλι στα 232,7 ευρώ, αλλά για να εμφανίσουν μειώσεις στην τρόικα επαναφέρουν την περικοπή του ν. 3986, δηλαδή τα 14,13 ευρώ, παρότι η επικουρική είναι κάτω από 300 ευρώ και δεν προβλέπεται να έχει την εισφορά του ν. 3986!!! Η μείωση των 14,13 ευρώ είναι παράνομη. Με αυτή την κάλπικη περικοπή, όμως, το καθαρό ποσό από τα 182 πάει στα 171 ευρώ και «εξυπηρετείται» η σκοπιμότητα να δείξουν μειώσεις επικουρικών. Στην πράξη κορόιδεψαν και τους συνταξιούχους και την τρόικα!

3 Η παράνομη μείωση εξακολουθεί να επιβάλλεται μέχρι και σήμερα, όπως φαίνεται στο ενημερωτικό Φεβρουαρίου 2018 του ΕΤΕΑΕΠ. Τα 14,13 ευρώ τα πληρώνει ο εν λόγω συνταξιούχος για 19 μήνες και του έχουν «φάει» μία επικουρική επιπλέον. Δικαιούται να πάρει αναδρομικά 270 ευρώ με αίτηση στο ΕΤΕΑΕΠ. Σε άλλες περιπτώσεις τα αναδρομικά παράνομων μειώσεων φτάνουν και στα 920 ευρώ.

Αυτές είναι οι παράνομες μειώσεις που όσον αφορά στις επικουρικές έχουν περίπου 200.000 συνταξιούχοι των ΤΕΑΔΥ, ΤΑΔΚΥ, ΤΕΑΠΟΚΑ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, αλλά και επικουρικών τραπεζών, όπως της πρώην Πίστεως και της ΑΤΕ.

Η παρανομία «εφαρμόζεται» από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως και σήμερα και για το λόγο αυτό οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που αντελήφθησαν την απάτη από τα πρωτοσέλιδα του Ελεύθερου Τύπου ζητούν -και δικαίως- τα αναδρομικά των παράνομων περικοπών με αιτήσεις στα Ταμεία τους.

Το ίδιο «κολπάκι» και με τις κύριες συντάξεις

Η ίδια τακτική που αποκαλύπτεται στις επικουρικές ακολουθείται και στις κύριες συντάξεις, με τις μειώσεις του ν. 4093/2012. Μπορεί τα ποσά των επικουρικών να μειώθηκαν (όπως και των μερισματικών συντάξεων του Δημοσίου), αλλά τα Ταμεία εξακολουθούν να επιβάλλουν τις περικοπές επί των κύριων συντάξεων με το ν. 4093, βάσει του παλιού αθροίσματος και όχι με το νέο και μικρότερο σύνολο συντάξεων μετά το κούρεμα επικουρικών και μερισμάτων.

Αυτό εντοπίζεται και συμβαίνει στο σύνολο των συνταξιούχων του Δημοσίου (περίπου 400.000 συνταξιούχοι) αλλά και σε συνταξιούχους ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και άλλων φορέων. Τα Ταμεία κρατάνε και υπολογίζουν τις μειώσεις με το παλιό άθροισμα και όχι με το νέο γιατί δεν έχουν βγει τροποποιητικές συνταξιοδοτικές πράξεις με την αναπροσαρμογή των συντάξεων!!!

Ετσι, για παράδειγμα, συνταξιούχος που είχε κύρια 1.200 ευρώ, επικουρική 300 και μέρισμα 200 ευρώ, δηλαδή σύνολο 1.700 ευρώ, είχε μείωση 10% βάσει ν. 4093 στην κύρια και έχανε 120 ευρώ. Μετά το κούρεμα της επικουρικής και του μερίσματος όμως το νέο άθροισμα είναι κάτω από 1.500 ευρώ και παρότι ο ν. 4093 προβλέπει μείωση 5% στην κύρια, δηλαδή 60 ευρώ, του επιβάλλεται η παλιά μείωση των 120 ευρώ. Αυτή η πρακτική ακολουθείται από 1/6/2016 και στη συγκεκριμένη περίπτωση τα αναδρομικά που πρέπει να επιστραφούν φτάνουν στα 1.140 ευρώ.

 

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μενού