Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «τα προβλήματα που καλούμαστε σήμερα να διαχειριστούμε δεν είναι καινούρια ούτε εμφανίστηκαν ξαφνικά. Σχετίζονται με τον τρόπο που οικοδομήθηκε ο ΕΦΚΑ. Η οργανωτική ενοποίηση δεν συνοδεύτηκε από ενοποίηση κανόνων και παροχών. Πρόκειται για μια μεταρρυθμιστική παρέμβαση στον ΕΦΚΑ προκειμένου:
- να ανταποκριθεί στις ανάγκες, αλλά και τις απαιτήσεις των πολιτών για υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση και ταχεία απονομή των συντάξεων,
- να αποκτήσει περισσότερη ευελιξία και διοικητική αυτονομία για άμεση λήψη αποφάσεων,
- να απλοποιήσει τη λειτουργία προμηθειών.
- να διαχειριστεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό, επιβραβεύοντας τους εργατικούς υπαλλήλους και εντείνοντας τον έλεγχο σε όσους δεν ανταποκρίνονται στα εργασιακά τους καθήκοντα, αλλά και αξιοποιώντας ανθρώπινους πόρους και από τον ιδιωτικό τομέα.
- να αξιοποιήσει πιο αποδοτικά για το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των ασφαλισμένων τη σημαντική ακίνητη περιουσία που διαθέτει».
«Ολόκληρος ο ΕΦΚΑ πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία των πολιτών», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου, για να συμπληρώσει ότι «είναι χρέος της Πολιτείας να παράσχει τα μέσα και τους ανθρώπινους πόρους για να αναβαθμιστεί ο Φορέας στα μάτια όλων των Ελλήνων πολιτών.
Και οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ αξίζουν καλύτερες συνθήκες αλλά και οι πολίτες αυτής της χώρας αξίζουν καλύτερες υπηρεσίες. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς σ’ αυτή την αίθουσα που διαφωνεί με αυτό. Το παρόν νομοσχέδιο παρέχει τα εφόδια για να γίνει ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.