Freestudies learn English

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής στο «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» περιόδου 2021-2022

Κατηγορία: ΠΑΙΔΕΙΑ
Views: 511

Σε συνέχεια της εξασφάλισης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων 4.500 θέσεων μαθητείας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αποκλειστικά για το «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας», οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν, μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικές αιτήσεις επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά τους μέχρι και την Τετάρτη 3.11.2021 και ώρα 23.59, στο Πληροφοριακό Σύστημα Μαθητείας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: e-mathiteia.minedu.gov.gr. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων περιγράφεται αναλυτικά στην αρχική σελίδα του Πληροφοριακού Συστήματος, όπου είναι αναρτημένες και οι αντίστοιχες προσκλήσεις των Περιφερειακών Διευθύνσεων ΠΕ και ΔΕ.

Σε ποιους απευθύνεται το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας;

Απευθύνεται σε κατόχους απολυτηρίου Λυκείου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ.

Ποια είναι η καινοτομία του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας;

Οι μαθητευόμενοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο (του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα) 4 μέρες την εβδομάδα ενώ μία ημέρα παρακολουθούν εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας σε σχολικά εργαστήρια των ΕΠΑ.Λ. ή σε Εργαστηριακά Κέντρα.

Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας προσφέρει αμοιβή στους μαθητευόμενους;

Φυσικά. Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευομένων αυξήθηκε από 75% στο 95% επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και ανήλθε στο ποσό των 27,59€. Για το έτος 2021-2022, το Υ.ΠΑΙ.Θ. έχει εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 19.9 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για το «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας», και έχει πετύχει τόσο αύξηση της αμοιβής των μαθητευομένων κατά 25%, όσο και αύξηση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων κατά 35%, σε σχέση με πέρσι.

Προβλέπεται ασφάλιση για τον μαθητευόμενο;

Οι μαθητευόμενοι κατά το διάστημα της «Μάθησης σε εργασιακό χώρο», υπάγονται στην ασφάλιση, τόσο του κλάδου παροχών ασθένειας σε είδος, όσο και του κλάδου παροχών ασθένειας σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισής τους είναι συντάξιμος, διότι καταβάλλονται εισφορές για τους αντίστοιχους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Για ποιο λόγο να συμμετάσχει ο ενδιαφερόμενος στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας;

Γιατί με την ολοκλήρωσή του μπορεί να αποκτήσει Δίπλωμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5, κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ.

Πόσες ειδικότητες παρέχονται από το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας;

Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας προσφέρει 28 ειδικότητες, συμβατές με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Οι ειδικότητες είναι οι εξής: Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων, Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού, Τεχνικός Οχημάτων, Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, Βοηθός Νοσηλευτή, Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Βοηθός Φυσικοθεραπευτή, Ειδικότητα Αισθητικής Τέχνης, Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών, Ειδικότητα Συντήρησης Έργων Τέχνης–Αποκατάστασης, Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ, Βοηθός Φαρμακείου, Ειδικότητα Κομμωτικής Τέχνης, Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού (logistics), Ειδικότητα Αργυροχρυσοχοΐας, Τεχνικός ζυθοποιίας, Ειδικότητα Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος, Βοηθός Οδοντοτεχνίτη, Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι δύσκολη και χρονοβόρα;

Καθόλου. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: e-mathiteia.minedu.gov.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Π. Τσακλόγλου: Ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων του Υπουργείου Εργασίας για τη στήριξη σεισμοπαθών επιχειρήσεων και εργαζομένων του νομού Ηρακλείου
Προηγούμενο άρθρο
Παρέμβαση της Νίκης Κεραμέως σε περιστατικό «αναγκαστικού εγκλεισμού» στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Μενού