Κραδασμούς από τη Wall Street μέχρι τη Σαγκάη και τη Μόσχα προκάλεσε χθες εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, με τους δείκτες μικρών και μεγάλων χρηματιστηρίων να καταγράφουν απώλειες και τους επενδυτές να επιστρέφουν και πάλι στα ασφαλή καταφύγια των κρατικών ομολόγων και του χρυσού.
Ο χρυσός ανέκτησε, έτσι, για μία ακόμη φορά τη λάμψη του και σημείωσε άνοδο 0,52% στα 1.919,14 δολάρια η ουγγιά. Την ίδια στιγμή, σημείωναν άνοδο τα δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν κατά 4,8 μονάδες βάσης στο 1,846%, ενώ εκείνες των bunds, των δεκαετών ομολόγων της Γερμανίας, να υποχωρούν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.
Το ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου, το δολάριο, ενισχύθηκε κατά περισσότερο από 1% έναντι των μεγαλύτερων νομισμάτων, ενώ το ευρώ υποχώρησε 1,8% έναντι του δολαρίου, στο 1,1106 δολ., καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020. Υποχώρησε, άλλωστε, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών έναντι του ελβετικού φράγκου.
Μιλώντας στο Bloomberg, ο Βαλεντίν Μαρίνοφ, επικεφαλής του τομέα στρατηγικής νομισμάτων στην Credit Agricole SA, ερμήνευσε την πτώση του ενιαίου νομίσματος υπογραμμίζοντας ότι «οι επενδυτές πιστεύουν πως η κλιμάκωση της κρίσης θα οξύνει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού που απειλεί την Ευρωζώνη και θα αναγκάσει την ΕΚΤ να αναβάλει την εξομάλυνση της νομισματικής της πολιτικής».
Στο μεταξύ, και ενώ συνεδρίαζαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για να αποφασίσουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 600 έκλεινε με απώλειες 3,28% όπως και ο μικρότερος επίσης πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 που έκλεισε με απώλειες 3,63%. Με αντίστοιχη πτώση έκλεισαν, άλλωστε, όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου να κλείνει με απώλειες 3,88% όπως και ο CAC 40 του Παρισιού και τον Xetra DAX της Φρανκφούρτης με απώλειες 3,96%.
Οι κραδασμοί έφτασαν βέβαια στις αγορές της Ασίας με τον δείκτη Nikkei να υποχωρεί κατά 1,8% και τον Hang Seng του Χονγκ να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες που έχει καταγράψει σε μια συνεδρίαση εντός των τελευταίων πέντε μηνών, κλείνοντας με πτώση 3,2%.
Οι κραδασμοί ήταν, όμως, τεκτονικοί στο χρηματιστήριο της Μόσχας με τον δείκτη ΜΟΕΧ αρχικά σε ελεύθερη πτώση 45%, την οποία περιόρισε αργότερα για να κλείσει με πτώση 33%. Τη μεγαλύτερη υποχώρηση σημείωσαν οι μετοχές των ρωσικών τραπεζών εν μέσω φημολογιών για πιθανό αποκλεισμό τους από το διεθνές σύστημα πληρωμών Swift, με τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, την Sberbank, να σημειώνει ελεύθερη πτώση 43%.
Την ίδια πτώση σημείωσε και η ενεργειακή Rosneft, το 19,75% της οποίας ανήκει στην ΒΡ, ενώ ο κολοσσός του φυσικού αερίου που βρίσκεται πίσω από τον επίμαχο αγωγό Nord Stream 2, η Gazprom, κατέγραψε απώλειες 35%.
Το ρούβλι τέλος σημείωσε πτώση 8% έναντι του δολαρίου και το βράδυ κυμαινόταν περίπου στα 88 ρούβλια προς ένα δολάριο, ενώ νωρίτερα η ισοτιμία του είχε υποχωρήσει στα 89,60 ρούβλια ανά δολάριο
πηγή: kathimerini.gr