Freestudies learn English

ΟΑΕΔ: Ριζικές αλλαγές στο επίδομα ανεργίας, «μπαίνει» μπλόκο στις παροχές

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 720

Εισοδηματικά κριτήρια στις κοινωνικές παροχές του ΟΑΕΔ, όπως είναι οι δωρεάν μετακινήσεις, οι εκπτώσεις εισιτηρίων, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσους είναι στη λίστα των ανέργων μελετάει σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η οποία δεν αποκλείεται και μέσα στην εβδομάδα να παρουσιάσει το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ.

Ειδικότερα μελετάται να συνδεθούν οι διάφορες κοινωνικές παροχές που δικαιούνται οι άνεργοι (όπως δωρεάν μετακινήσεις, εκπτώσεις εισιτηρίων, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) με το εισόδημα, που όμως θα εξετάζεται από τους φορείς που παρέχουν τις δωρεάν υπηρεσίες στους ανέργους. Κι αυτό γιατί άλλες παροχές, όπως φθηνό ρεύμα και απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, είναι ήδη συνδεδεμένες με το εισόδημα.

Παράλληλα μελετάται σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews να υπάρξουν κυρώσεις στους ανέργους που αρνούνται 3 φορές μια δουλειά που τους προσφέρει ο ΟΑΕΔ.

Η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά θα συνδεθεί με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του ανέργου ως κίνητρο για να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια. Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα τρέξουν αναμένεται να υπάρξει σαφής όρος ότι ο άνεργος εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

Με αυτό τον τρόπο, οι άνεργοι δεν θα λαμβάνουν απλά ένα επίδομα για έως 12 μήνες και πλέον δεν θα εφησυχάζουν μέχρι την ολοκλήρωση της καταβολής του, αλλά θα τους δίνεται κίνητρο επαναφοράς τους στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα, στο τραπέζι βρίσκεται σενάριο διακοπής του επιδόματος ανεργίας σε περίπτωση που ο δικαιούχος του αρνείται διαδοχικά να προσληφθεί σε θέση εργασίας την οποία του προτείνει ο ΟΑΕΔ. Υπό συζήτηση έχει τεθεί η προσωρινή ή οριστική διακοπή λήψης του επιδόματος σε περίπτωση που ένας επιδοτούμενος άνεργος αρνηθεί τρεις φορές να δουλέψει σε προτεινόμενη από τον ΟΑΕΔ επιχείρηση.

Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται μετά την απόλυση για 5 – 12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους και διαμορφώθηκε στα 407 ευρώ μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού με την έλευση του 2022. Το επίδομα, ωστόσο, λαμβάνει μια μικρή μόνο μειοψηφία κάτω του 20% των εγγεγραμμένων ανέργων στο μητρώο του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, το 54% των ανέργων παραμένει στο μητρώο για περισσότερα από 3 χρόνια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η παραμονή στις λίστες φθάνει και τα 10 χρόνια προκαλώντας ερωτήματα αν μια μεγάλη μερίδα ανέργων αναζητούν πραγματικά εργασία ή προτιμούν να επωφελούνται από τις παροχές που συνδέονται με την ανεργία, όπως η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, η παροχή ρεύματος σε χαμηλές τιμές, οι δωρεάν μετακινήσεις με τα μέσα μεταφοράς, η ένταξη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν δάνεια και άλλα.

Μπόνους

Στο τραπέζι βρίσκεται η παροχή μπόνους σε όσους βρίσκουν δουλειά ενώ είναι άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Ο Οργανισμός μελετάται να επιβραβεύει τον άνεργο που επανεντάσσεται στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Το ύψος του οποίου ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό

Ειδικότερα αναμένεται να υπάρχει διάταξη που θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που ένας άνεργος λαμβάνει το επίδομα του και βρει απασχόληση, θα συνεχίσει να παίρνει το βοήθημα από τον ΟΑΕΔ, ως επιβράβευση.

Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μπόνους απασχόλησης θα αφορά το σύνολο των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ανεξαρτήτου ηλικιακής ομάδας. Μάλιστα εξετάζεται το επίδομα απασχόλησης – μπόνους να αφορά τόσο τους άνεργους που λαμβάνουν την τακτική επιδότηση ύψους 407 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2022, όσο και την επιδότηση των μακροχρόνια ανέργων ύψους 200 ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ είναι η επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και η πάταξη της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Πότε θα δοθεί – Ποιοι οι δικαιούχοι
Προηγούμενο άρθρο
Πού να πάτε διακοπές τον Μάιο: 15 κορυφαίοι προορισμοί
Μενού