Freestudies learn English

Αλλαγές για το επίδομα ανεργίας ΟΑΕΔ: Ποιοι άνεργοι θα παίρνουν «μπόνους» και ποιοι θα βρεθούν εκτός λίστας

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 879

Τι αλλάζει για για πάνω από 1,3 εκ. ανέργους στα μητρώα του ΟΑΕΔ και το επίδομα ανεργίας. Τα νέα προγράμματα κατάρτισης για πάνω από 500.000 ωφελούμενους.

Περίπου 1.103.901 εγγεγραμμένοι άνεργοι και 212.800 επιδοτούμενοι άνεργοι θα δουν αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας και των κοινωνικών παροχών του ΟΑΕΔ, ενώ δύσκολα είναι τα πράγματα για τους 8.650 ανέργους που βρίσκονται στις λίστες του ΟΑΕΔ και δεν αναζητούν εργασία καθώς όπως όλα δείχνουν πολύ σύντομα θα βρεθούν εκτός λίστας.

Ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει σήμερα το πρωί το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση των πολιτικών απασχόλησης και την αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης.

Σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται η παροχή μπόνους σε όσους βρίσκουν δουλειά ενώ είναι άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Όπως όλα δείχνουν θα επιβραβεύεται ο άνεργος που επανεντάσσεται στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό.

Ειδικότερα αναμένεται να υπάρχει διάταξη που θα προβλέπει ότι σε περίπτωση που ένας άνεργος λαμβάνει το επίδομα του, βρει απασχόληση θα συνεχίσει να παίρνει και το επίδομα του, ως επιβράβευση.ADVERTISING

Η μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε μπόνους απασχόλησης θα αφορά το σύνολο των ανέργων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ανεξαρτήτου ηλικιακής ομάδας.

Μάλιστα εξετάζεται το επίδομα απασχόλησης – μπόνους να αφορά τόσο τους άνεργους που λαμβάνουν την τακτική επιδότηση ύψους 407 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2022, όσο και την επιδότηση των μακροχρόνια ανέργων ύψους 200 ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ είναι η επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και η πάταξη της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας.

Παράλληλα αναμένεται να υπάρξουν κυρώσεις στους ανέργους που αρνούνται 3 φορές μια δουλειά που τους προσφέρει ο ΟΑΕΔ.

Η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά θα συνδεθεί με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του ανέργου ως κίνητρο για να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει επιπλέον εφόδια.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα τρέξουν αναμένεται να υπάρξει σαφής όρος ότι ο άνεργος εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

Επίσης μπαίνουν εισοδηματικά κριτήρια στις κοινωνικές παροχές του ΟΑΕΔ, όπως είναι οι δωρεάν μετακινήσεις, οι εκπτώσεις εισιτηρίων, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσους είναι στη λίστα των ανέργων.

Προγράμματά κατάρτισης

Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο προωθείται ο εκσυγχρονισμός των προγραμμάτων κατάρτισης, ώστε να ανταποκρίνονται στην εκπαίδευση των ανέργων σε τομείς και κλάδους της οικονομίας που μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης.

Περίπου 2 δισ. ευρώ θα διατεθούν για τα νέα προγράμματα κατάρτισης ενώ αλλαγές έρχονται στα επιδόματα ανεργίας και στις κοινωνικές παροχές του ΟΑΕΔ.

Μάλιστα εντός του τρέχοντος μήνα θα τεθούν σε εφαρμογή τα πρώτα δύο νέα προγράμματα κατάρτισης για 80.000 ανέργους, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα νέα προγράμματα κατάρτισης θα αφορούν:

  • Βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Οι δράσεις θα στοχεύουν σε μακροχρόνια άνεργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ενδέχεται να στερούνται θεμελιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων.
  • Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.α. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, καθώς και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε θέσεις εργασίας που απαιτούν μεσαίες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης στις τάξεις τους.
  • «Πράσινες» δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Αφορά προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, technology, engineering, and mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη.

Συνολικά τα προγράμματα απευθύνονται σε 500.000 ωφελούμενους. Αναλυτικότερα 150.000 ωφελούμενοι να έχουν λάβει πιστοποιητικό κατάρτισης μέχρι το τέλος του 2022 και συνολικά 500.000 στο τέλος του 2025.

Επίσης προβλέπονται 131 εκ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης για 78.000 ωφελούμενους μέχρι το 2025, ενώ εξασφαλίστηκαν και 540 εκ ευρώ για δημιουργία 74.000 νέων θέσεων εργασίας.

πηγή: dikaiologitika.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Το νέο μουσείο της Ρώμης αφιερωμένο στη μαγειρική
Προηγούμενο άρθρο
Ιω. Οικονόμου: Εντός Μαρτίου η εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»
Μενού