Freestudies learn English

ΥΠΕΚΑ Ν. Κεραμέως στον ΣΚΑΪ: Οι τέσσερις καινοτομίες που εισάγει ο νέος τρόπος καθορισμού του κατώτατου μισθού

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 99

Τις τέσσερις καινοτομίες του νέου μηχανισμού για τον κατώτατο μισθό, ο οποίος θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη, ανέδειξε κατά τη συνέντευξή της στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 950 ευρώ ανέφερε η υπουργός και πρόσθεσε ότι «αυτό που θα παρουσιάσουμε στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι πόσο και πώς θα αυξάνεται ο κατώτατος μισθός μετά το 2027», τονίζοντας ότι προβλέπεται ρητά από τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία ότι μπορεί να υπάρχει μόνο αύξηση και όχι μείωση.

Όπως επεσήμανε η κα Κεραμέως, ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται βάσει ενός μαθηματικού τύπου ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη δύο οικονομικούς δείκτες. Ο πρώτος είναι η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και μάλιστα ο πληθωρισμός για το 20% της χαμηλότερης εισοδηματικής κατηγορίας και ο δεύτερος είναι η παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας. «Όσο ανεβαίνουν οι τιμές θα ανεβαίνει και ο κατώτατος μισθός, όσο καλύτερα πηγαίνει η ελληνική οικονομία θα ανεβαίνει και ο κατώτατος μισθός», είπε η υπουργός η οποία εν συνεχεία αναφέρθηκε στις τέσσερις καινοτομίες του συστήματος. Η πρώτη καινοτομία αφορά στην ασφάλεια καθώς προβλέπεται ρητά ότι δεν μπορεί να υπάρξει μείωση του κατώτατου μισθού. Η δεύτερη αφορά στη σύνδεση του κατώτατου μισθού με τα πραγματικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας. Η τρίτη καινοτομία έγκειται στο ότι για τον ορισμό του κατώτατου μισθού, θα λαμβάνονται υπόψη αντικειμενικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και η τέταρτη είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά θα αφορά και τους δημόσιους υπάλληλους και αυτό συνεπάγεται αύξηση, σε κάποιο βαθμό, και για αυτούς. Η υπουργός σημείωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους και την ΕΛΣΤΑΤ για το θέμα, ωστόσο υπάρχει ανοιχτή διαδικασία για ανταλλαγή σχολίων και προτάσεων. «Ο διάλογος θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία ώρα που θα συζητείται το νομοσχέδιο στη Βουλή», είπε η υπουργός τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει διάλογος και με τα κόμματα επί του νομοθετήματος.

Παράλληλα, η υπουργός υπογράμμισε τη σημασία των εκδηλώσεων «Ημέρες Καριέρας» οι οποίες διενεργούνται στην Ελλάδα και για πρώτη φορά στο εξωτερικό. «Στις 30 Νοεμβρίου πηγαίνουμε στην Ολλανδία και εκεί διοργανώνουμε ημέρες καριέρας στο εξωτερικό, όπου θα έρθουν ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες ψάχνουν εξειδικευμένο προσωπικό, καλά αμειβόμενο προσωπικό και ταυτόχρονα Έλληνες συμπολίτες μας που ζουν όχι μόνο στην Ολλανδία, αλλά και σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι θέλουν να γυρίσουν στην Ελλάδα αλλά δεν έχουν βρει την κατάλληλη επαγγελματική ευκαιρία». Επιπλέον, η υπουργός επεσήμανε ότι θα πραγματοποιηθούν άλλες δύο εκδηλώσεις, μία τον Δεκέμβριο στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας και μία την άνοιξη στο Λονδίνο της Αγγλίας.

Η κα Κεραμέως απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τα κίνητρα που έχουν οι Έλληνες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ανέφερε «υπάρχουν και οικονομικά κίνητρα, δηλαδή υπάρχει μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών βάσει της οποίας, εάν επιστρέφεις μετά από χρόνια απουσίας στο εξωτερικό, σου εγγυάται το ελληνικό δημόσιο ότι για 7 χρόνια θα έχεις σταθερό συντελεστή φόρου εισοδήματος μειωμένο κατά 50%».

Αναφερόμενη στην εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, τόνισε ότι λόγω των αυξήσεων που δίνονται τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν μερικές περιπτώσεις στις οποίες οι συνταξιούχοι περνούσαν στο επόμενο κλιμάκιο της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων και αντί να βλέπουν αύξηση έβλεπαν μείωση. «Φέρνουμε μία ρύθμιση στη Βουλή μαζί με τον κ. Πάνο Τσακλόγλου για να λύσουμε αυτό το ζήτημα. Πώς θα το λύσουμε; Όταν θα αυξάνονται κάθε χρόνο οι συντάξεις, θα αυξάνονται αντίστοιχα και τα κατώφλια του κάθε κλιμακίου της ΕΑΣ. Οπότε έτσι δεν θα δει κανείς μείωση και θα παίρνει στο ακέραιο την αύξηση που δίνει το κράτος. Το κατώφλι θα εξαρτηθεί από την αύξηση, για την οποία περιμένουμε τα στοιχεία του Νοεμβρίου».

Σε ερώτηση αναφορικά με την προσωπική διαφορά των συνταξιούχων, η κα Κεραμέως απάντησε ότι όσοι λαμβάνουν σύνταξη έως 1600 ευρώ και διατηρούν προσωπική διαφορά, θα λάβουν και φέτος έκτακτο επίδομα, κοντά στα Χριστούγεννα, το οποίο θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 200 ευρώ, αναλόγως το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Σύνταξη από το Δημόσιο εντός του 2025 -Ποιοι «πάνε» για ολόκληρη & ποιοι για μειωμένη
Προηγούμενο άρθρο
Κλιματική αλλαγή: Ρεκόρ συγκέντρωσης αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα καταγράφηκε το 2023
Μενού