Φόρουμ σύγχρονης δραματουργίας από το ΚΘΒΕ και το Ελληνικό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 117

αρχείο λήψης (16)Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου διοργανώνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας.

Μια διήμερη παρουσίαση σημαντικών σύγχρονων έργων, από τον χώρο των Βαλκανίων, που δεν έχουν ακόμα παρουσιαστεί στην Ελλάδα, που απευθύνεται τόσο στους επαγγελματίες του θεάτρου όσο και σε όποιον ενδιαφέρεται για το θέατρο και τις νέες τάσεις γραφής.

Στις 10 και 11 Ιουνίου στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου θα παρουσιαστούν από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, με την συμμετοχή του Καλλιτεχνικού του Διευθυντή, Γιάννη Βούρου, τα έργα, που έχουν επιλεγεί από το Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.:

• P.O.Box: Unabomber των Zdrava Kamenova & Gergana Dimitrova (Βουλγαρία), μετάφραση: Αφροδίτη Κοσμά, σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Παμπίλης
• Someone Should Walk the Dog του Tomislav Zajec (Κροατία), μετάφραση: Μελίνα Σάρδη, σκηνοθετική επιμέλεια: Πάνος Δελινικόπουλος
• Το Κτίριο της Πένυς Φυλακτάκη (Ελλάδα), σκηνοθετική επιμέλεια: Δελίνα Βασιλειάδη
• Pulvérisés/ Κονιορτοποιημένοι της Alexandra Badea (Ρουμανία), μετάφραση: Αλέξης Αλάτσης, σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Γρίβα
• 5:17 της Ana Ristoska (FYROM), μετάφραση: Βίκυ Μαντέλη, σκηνοθετική επιμέλεια: Ειρήνη Αμπουμόγλι
• Ο Λούκας και ο Χρόνος της Νίκης Ορφανού (Ελλάδα), σκηνοθετική επιμέλεια: Κόμνω Κρικελίδου
• Les Descendants της Sedef Ecer (Τουρκία), μετάφραση: Ειρήνη Άνθη, σκηνοθετική επιμέλεια: Ελένη Αναστασίου
• Les détours Cioran του Matei Visniec (Ρουμανία), μετάφραση: Ισμήνη Δούκα, σκηνοθετική επιμέλεια: Θέμης Θεοχάρογλου

Με κοινή πρωτοβουλία των θεάτρων μελών της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, για την στήριξη των πλημμυροπαθών στη Σερβία, οι εκδηλώσεις θα είναι ανοιχτές στο κοινό με ελεύθερη συμμετοχή. Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία αυτή με τις εκδηλώσεις του Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν μέσω του Γιουγκοσλαβικού Δραματικού Θεάτρου του Βελιγραδίου στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Το πρώτο Φόρουμ Δραματουργίας πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2007 μαζί με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου και λαμβάνει χώρα κάθε Άνοιξη από τότε. Μέχρι τώρα το Φόρουμ έχει παρουσιάσει 47 έργα από 38 χώρες και συγγραφείς όπως Sergio Blanco, Marina Carr, Edgar Chias, Claudine Gallea, Jan Fabre, Jon Fosse, Elfriede Jelinek, Joel Jouanneau, Dennis Kelly, Jean-Luc Lagarce, Juan Mayorga, Gustavo Ott, Fausto Paravidino, Saara Turunen, Olivier Py και Larry Tremblay μεταξύ άλλων. Φέτος, το Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 6 και 7 Μαΐου 2014 στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας
Τρίτη 10 & Τετάρτη 11|6
ΒΑΣΙΛΙΚΟ Θέατρο, Φουαγιέ
Ώρα 8.μ.μ – 10.30μ.μ.

Πηγή: thestival.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Τρίτη 10 Ιουνίου : έναρξη του Νέου ΔΙΑΥΓΕΙΑ
Προηγούμενο άρθρο
Θέσεις εργασίας στο Porto Carras
Μενού