Εκκλησία: Υποχρεωτικό μάθημα τα Θρησκευτικά στα σχολεία

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 66

didaskaliaΤο μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να μείνει υποχρεωτικό στον κορμό των βασικών μαθημάτων που θα διδάσκονται όλα τα παιδιά. Αυτό διαμηνύει η Εκκλησία στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ζητώντας να τηρηθούν και οι άλλοι δύο όροι που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην ομιλία του την Τρίτη, κατά την έναρξη της Εκτακτης Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος: η τήρηση των ίδιων ωρών διδασκαλίας και του ορθόδοξου χαρακτήρα του. Ειδικότερα, σε χθεσινή ανακοίνωση η Ιερά Σύνοδος αναφέρει ότι ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος στην εισήγησή του διασαφήνισε τη διαφορά μεταξύ του ισχύοντος αναλυτικού προγράμματος και εκείνου που προτείνεται στο πλαίσιο του Νέου Λυκείου (έχει εφαρμοσθεί πιλοτικά), το οποίο έχει θρησκειολογικό προσανατολισμό.

«Πρόκειται για δύο διαφορετικά συστήματα θρησκευτικής αγωγής», αναφέρει η Ιεραρχία, προσθέτοντας ότι «ο κ. Ιερόθεος ανέπτυξε την έννοια του “θρησκευτικού γραμματισμού”, ο οποίος θεωρείται βάση του νέου προγράμματος σπουδών. Πρόκειται για μέθοδο που εισήχθη στη Βρετανία, αλλά μεταφέρθηκε στην Ελλάδα με διαφορετικό τρόπο». Η πρόταση της Ιεραρχίας –«συνθετική των δύο διαφορετικών θέσεων», όπως λέει– είναι «στο τρέχον πρόγραμμα με τη μεθοδολογία του, να γίνουν μερικές βελτιώσεις, δηλαδή να εισαχθούν σε κάθε βιβλίο –όχι σε κάθε μάθημα– μερικά κεφάλαια θρησκειολογικά, ανάλογα με τη θεματολογία του βιβλίου, αφού όμως δοθεί προτεραιότητα στην ορθόδοξη παράδοση, την οποία ακολουθεί η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, αλλά και να χρησιμοποιηθούν ως εφαρμογές και τα καλά στοιχεία του νέου προγράμματος».

Τέλος, νέος μητροπολίτης Καρπενησίου ανεδείχθη ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος Ρέμπελος, που έλαβε 62 ψήφους επί συνόλου 80 ψηφισάντων.

Πηγή:aftodioikisi.gr

Μενού