Νέα διαδικτυακή πλατφόρμα θα βοηθά καλλιτέχνες με αναπηρία

Κατηγορία: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Views: 270

images (1)Η νέα ιστοσελίδα (www.disabilityartsinternational.org) δημιουργία του Βρετανικού Συμβουλίου, δίνει τη δυνατότητα σε άτομα με αναπηρία από το χώρο της τέχνης να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, ενώ έμπνευση για αυτή την προσπάθεια αποτελεί η παράδοση της Μεγάλης Βρετανίας στο χώρο των τεχνών για καλλιτέχνες με αναπηρία, η δουλειά των οποίων έχει παρουσιαστεί ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ειδικότερα, η ιστοσελίδα που έχει σχεδιαστεί για ένα παγκόσμιο κοινό – που απαρτίζεται από επαγγελματίες του χώρου των τεχνών, υπεύθυνους προγράμματος πολιτιστικών χώρων και επιμελητές τέχνης- δίνει τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες με αναπηρία και σε καλλιτεχνικές εταιρείες που απευθύνονται σε ανθρώπους με αναπηρία (disabled-led companies) να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Ακόμη, η ιστοσελίδα παραθέτει παραδείγματα, μαρτυρίες και μελέτες παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο η Μεγάλη Βρετανία έχει καταφέρει να ηγείται του χώρου του πολιτισμού για ανθρώπους με αναπηρία ενώ το British Council έχει μακρά ιστορία συνεργασίας με Βρετανούς καλλιτέχνες με αναπηρία, διευκολύνοντας έτσι το διάλογο σχετικά με τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους η ευρύτερη κοινωνία ασχολείται με την αναπηρία. Η ιστοσελίδα Disability Arts International δημιουργήθηκε σε μια περίοδο με αυξημένο ενδιαφέρον για τη βρετανική σκηνή καλλιτεχνών με αναπηρία, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην επιτυχία του Unlimited – του φεστιβάλ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο των Παραολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου 2012.

Υπεύθυνοι προγραμμάτων και παραγωγοί αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι οι καλλιτέχνες με μία μεμονωμένη οπτική όχι μόνο μπορούν να προκαλέσουν τις παραδοσιακές αφηγήσεις, αλλά μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο και το αισθητικό κριτήριο που επηρεάζει την πρόσληψη των ίδιων των τεχνών. H ιστοσελίδα Disability Arts International παρέχει τον χώρο στους επαγγελματίες των τεχνών για να ανακαλύψουν περισσότερα για τους ίδιους τους Κωφούς καλλιτέχνες και τους καλλιτέχνες με αναπηρία, καθώς επίσης και για τον χώρο στον οποίο εργάζονται.

Ο δικτυακός τόπος περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή πολιτιστικούς οργανισμούς και εταιρείες όπως οι Graeae Theatre, CandoCo, The British Paraorchestra, και Bobby Bakers’ Daily Life Ltd, ενώ ταινίες που φιλοξενούνται στην ιστοσελίδα περιλαμβάνουν σχολιασμό από τον Διευθυντή της τελετής έναρξης των Παραολυμπιακών Αγώνων, Jenny Sealey MBE, την Καλλιτεχνική Διευθυντρια της Dance Umbrella, Emma Gladstone, και τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Young Vic, David Lan.

H ιστοσελίδα Disability Arts International είναι μέρος του Unlimited Access, ενός πανευρωπαϊκού προγράμματος που διοργανώνεται από το British Council σε συνεργασία με τους οργανισμούς Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (Ελλάδα), VoÁrte (Πορτογαλία) και Croatian Institute for Movement and Dance (Κροατία).

Πηγή: thestival.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Αιτήσεις μέσα στην εβδομάδα για 416 θέσεις εργασίας στο Δημόσιο
Προηγούμενο άρθρο
Νέες προσκλήσεις για προγράμματα υδατοκαλλιεργειών και αλιευτικών προϊόντων
Μενού