Δείτε την τροπολογία για τους ανασφάλιστους και οφειλέτες του ΟΑΕΕ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 199

pic-0-bigΜικρό καλάθι πρέπει να κρατούν οι χιλιάδες οφειλέτες του ΟΑΕΕ που προσδοκούν ευνοϊκότερη ρύθμιση των οφειλών τους καθώς οι προτάσεις για πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των οφειλών δεν έλαβαν την έγκριση της Τρόικας . Η τροπολογία που θα προωθήσει το Υπουργείο Εργασίας ( μια πρόγευση έδωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου) θα προβλέπει ευνοϊκότερους όρους για οφειλέτες έως 10.000 ευρώ καθώς και για βαριά ασθενείς που είναι ανασφάλιστοι λόγω οικονομικής στενότητας.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία θα προβλέπει:

-Ευνοϊκό καθεστώς ρυθμίσεων (εξόφληση σε 100 δόσεις και απαλοιφή της υποχρέωσης έκδοσης φορολογικής ενημερότητας) για οφειλές έως 10.000 ευρώ αντί για οφειλές έως 5.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Το Υπουργείο αναγνώρισε ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις με οφειλές από 5.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ αποθαρρύνονται να ενταχθούν στη ρύθμιση εξαιτίας των γραφειοκρατικών εμποδίων (τούς ζητείται πλήθος εγγράφων μεταξύ των οποίων και φορολογική ενημερότητα). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ κ. Βασίλη Κορκίδη « από το σύνολο των 379.844 ενεργών οφειλετών, ένα σημαντικό μέρος αυτών, δηλαδή 80.626 ασφαλισμένοι, οφείλει εισφορές που αντιστοιχούν μόνο σε ένα δίμηνο. Κατά συνέπεια, περίπου το ένα πέμπτο των οφειλετών χρωστάει αμελητέα ποσά απέναντι στον ασφαλιστικό του φορέα και συνεπώς η ένταξή του σε μία ρεαλιστική και «εύκολη» ρύθμιση να είναι ευνοϊκή τόσο για τους ίδιους όσο και για τον ΟΑΕΕ».

-Μέριμνα θα ληφθεί για τους ανασφάλιστους επαγγελματίες που εξαιτίας της κρίσης δεν έχουν καλύψει τις υποχρεώσεις τους και βρίσκονται στον αέρα χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη . Οι περιπτώσεις που θα καλυφθούν θα είναι ασφαλισμένοι με ανίατες και δυσίατες ασθένειες, καθώς και εγκυμονούσες ώστε η ιατροφαρμακευτική κάλυψη να μην δημιουργεί αντικίνητρο για μη καταβολή εισφορών.

-Το υπουργείο δεν έχει καταλήξει ακόμα σε οριστική απόφαση για το θέμα της διεύρυνσης της ασφαλιστικής βάσης του ΟΑΕΕ με την ένταξη ασφαλισμένων που σήμερα ανήκουν στο ΙΚΑ και τον ΟΓΑ.

Συγκεκριμένα εξετάζεται ποιες κατηγορίες επαγγελματιών και με ποια εισοδηματικά κριτήρια που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λιγότερους από 2000 κατοίκους που σήμερα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ θα επιστρέψουν στον ΟΑΕΕ. Το πρόβλημα έχει επικεντρωθεί σε όσους δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση δωματίων ( σήμερα όσοι νοικιάζουν κάτω από 10 δωμάτια ασφαλίζονται στον ΟΓΑ) και σε όσους διαμένουν σε απομονωμένες περιοχές . Συνολικά έχουν καταγραφεί περίπου 70.000- 80.000 εν δυνάμει «παλιννοστούντες» αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος . Ακόμη εξετάζεται να μπουν στο «στόχαστρο» και τα μπλοκάκια ,που εξαιρούνται από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ όταν ο εργαζόμενος ως μισθωτός ασφαλίζεται σε άλλο ταμείο κύριας ασφάλισης . Το υπουργείο εκτιμά ότι από την επιστροφή ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ θα εξοικονομήσει 80 εκ ευρώ.

– Η τροπολογία θα προβλέπει επίσης μηνιαίες εισφορές προς ΟΑΕΕ και όχι 2μηνες, ώστε να καταβάλλονται πιο εύκολα ιδίως με τη μείωση κατά 2 κλιμάκια των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και για να καλύπτεται σε μηνιαία βάση ( αφού κάθε μήνα χορηγούνται οι συντάξεις) το χρηματοδοτικό κενό του ΟΑΕΕ.

– Θα προβλέπεται ακόμη η δυνατότητα μείωσης κατά δύο κλιμάκια των ασφαλιστικών εισφορών και για άλλα ταμεία ,όπως το ΤΣΜΕΔΕ, αφού και οι μηχανικοί έχουν πληγεί βαριά από την κρίση.

Πάντως οι οφειλέτες και εκ του αποτελέσματος ανασφάλιστοι επαγγελματοβιοτέχνες δημιούργησαν «κίνημα» για την επιστροφή των εισφορών τους . Αυτό που ζητούν είναι να διαγραφούν τα χρόνια που χρωστάνε στο εν λόγω ταμείο από τα συντάξιμα και να τους δώσουν αναλογικά ότι έχουν πληρώσει. Απευθύνθηκαν ήδη στο Συνήγορο του Πολίτη ενώ έχουν δημιουργήσει και ανοιχτή ομάδα στο facebook με 5000 μέλη . Στις επιστολές τους επισημαίνουν ότι «δεν πληρώνουμε γιατί δεν έχουμε . Δε μπορεί ο ΟΑΕΕ να μας χρεώνει για παροχές τις οποίες δεν μας παρέχει. Θεωρούμε όμως σωστό να μην μας αναγνωρίσουν τα χρόνια σαν συντάξιμα και όταν αποκατασταθούμε οικονομικά και θέλουμε να βγούμε σε σύνταξη θα αγοράσουμε αυτά τα χρόνια. Χρεώσεις χωρίς παροχές είναι παράλογες, είναι κλοπή.»

Εν αναμονή της κατάθεσης της τροπολογίας, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης έστειλε επιστολή στα μέλη του κοινοβουλίου ζητώντας να στηρίξουν της προτάσεις της συνομοσπονδίας για πάγωμα, κεφαλαιοποίηση και μετατροπή οφειλών σε ασφαλιστικό χρόνο, μέτρο που μπορεί να αποδώσει επιπλέον ρευστότητα στον ΟΑΕΕ το ελάχιστο 380 εκ. ευρώ ετησίως.

Προτείνουν επίσης να θεσπιστεί νέα ασφαλιστική κατηγορία με χαμηλότερο ασφάλιστρο από αυτό της υπάρχουσας 1ης κατηγορίας, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, στα ίδια επίπεδα εισφορών για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ και συγκεκριμένα για μία τριετία.

Στην επιστολή τονίζεται ότι « η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δυσάρεστη πραγματικότητα: αφενός οι ασφαλισμένοι αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους, αφετέρου ο ΟΑΕΕ χάνει την απαιτούμενη ρευστότητα για την κάλυψη των υποχρεώσεών του. Τα τελευταία στοιχεία του 2013 δείχνουν ότι ο ΟΑΕΕ έφτασε σήμερα να έχει 388.073 οφειλέτες με οφειλή άνω των 5.000 ευρώ και το συνολικό ποσόν των οφειλών τους να ξεπερνά τα 8,7 δις ευρώ. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση με μια πρόταση που θα είναι επωφελής για όλες τις πλευρές.»

Πηγή: Καρφίτσα

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πώς υπολογίζεται, ποιοι την δικαούνται την ετήσια άδεια εργαζομένων;
Προηγούμενο άρθρο
Ποιες είναι οι αλλαγές στους φόρους για 1 εκατομμύριο επαγγελματίες ;
Μενού