e-ξυπνες πωλήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 208

e-xypnewΌλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες, προκειμένου να δραστηριοποιηθούν στις πωλήσεις μέσω του διαδικτύου.

Τι ισχύει για τη φορολογία και την αποστολή των εμπορευμάτων

Έναν οδηγό για τη δημιουργία ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shop) με σκοπό την πώληση προϊόντων σε χώρες εντός αλλά κι εκτός της ΕΕ παρουσιάζουν σήμερα οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες».

Μέσα από τον οδηγό οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να γνωρίσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για να πραγματοποιήσουν τις εξαγωγές, τις πωλήσεις ουσιαστικά από απόσταση.

Έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν για το πότε ισχύει ο ΦΠΑ της χώρας τους ή του κράτους-μέλους της ΕΕ, αλλά και τη διαδικασία που απαιτείται στα τελωνεία όταν θέλει να στείλει το προϊόν εκτός των 27 κρατών-μελών.

Με τη βοήθεια του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, περιγράφουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες.

Πώληση από απόσταση σημαίνει ότι μία επιχείρηση ή ένας επιτηδευματίας που είναι εγκατεστημένος σε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ και έχει Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) για σκοπούς ΦΠΑ, μπορεί να πουλά και να παραδίδει με δική του ευθύνη αγαθά σε μία άλλη χώρα της ΕΕ.

Ο πελάτης, δηλαδή ο αγοραστής των προϊόντων, μπορεί να είναι ιδιώτης (λιανική πώληση), επιχείρηση ή επιτηδευματίας, ο οποίος όμως δεν διαθέτει ΑΦΜ για ΦΠΑ και επομένως δεν κοινοποιεί τον ΑΦΜ του στον πωλητή (χονδρική πώληση), αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του ΦΠΑ, όταν ένα πρόσωπο ενός κράτους-μέλους της ΕΕ πωλεί και παραδίδει αγαθά σε πελάτη άλλου κράτους-μέλους της ΕΕ, ο οποίος δεν είναι υπόχρεος για ΦΠΑ, τότε πραγματοποιεί πώληση από απόσταση. Προϋπόθεση, βέβαια, είναι η πώληση να γίνεται με ευθύνη του πωλητή.

Εναν άλλον κανόνα που θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι κάνουν πωλήσεις από απόσταση είναι πως τόπος φορολογίας είναι ο τόπος όπου είναι εγκατεστημένος ο προμηθευτής. Δεν αποκλείεται να είναι και το μέρος όπου βρίσκεται ο αγοραστής. Σημείο διάκρισης ως προς τον τόπο φορολόγησης είναι συγκεκριμένα όρια ετήσιων πωλήσεων που έχουν καθοριστεί. Αν οι πωλήσεις ξεπερνούν τα όρια, τότε ισχύει το φορολογικό καθεστώς της χώρας του αγοραστή. Οι χώρες έχουν επιλέξει τα 35.000 ευρώ ή τα 100.000 ευρώ ως όρια.

Για τη διενέργεια πωλήσεων από απόσταση οι επιχειρηματίες πρέπει να έχουν:

1. Δηλώσει τη δραστηριότητα αυτή στην αρμόδια ΔΟΥ τους με τη συμπλήρωση και υποβολή του εντύπου Μ12.

2. Υποβάλει αίτηση καταχώρισης και να έχουν εγγραφεί στο ειδικό μητρώο προμηθευτών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή.

Για κάθε πώληση από απόσταση πρέπει να εκδίδεται το φορολογικό στοιχείο που προβλέπεται (απόδειξη λιανικής ή τιμολόγιο στην περίπτωση χονδρικής). Το ποσό ΦΠΑ θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή πώληση του προϊόντος όταν η πώληση είναι λιανική. Η απόδειξη ή το τιμολόγιο αποστέλλεται με το εμπόρευμα στον πελάτη του άλλου κράτους-μέλους.

Για την αποστολή του εμπορεύματος από τις εγκαταστάσεις της επιχείρησης έως τη μεταφορική εταιρεία τα εμπορεύματα θα πρέπει να συνοδεύονται από το δελτίο αποστολής.

Αν οι ετήσιες πωλήσεις λιανικής του επιχειρηματία υπερβούν τα προαναφερόμενα όρια, τότε αυτός υποχρεωτικά εγγράφεται στα φορολογικά μητρώα για να αποκτήσει ΑΦΜ για ΦΠΑ του κράτους-μέλους του προορισμού. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε περισσότερα του ενός κράτους. Επίσης, θα πρέπει ο επιχειρηματίας να προετοιμαστεί έγκαιρα, έναν μήνα πριν. Τότε, λοιπόν, στην τιμή πώλησης του προϊόντος ισχύει ο ΦΠΑ του αντίστοιχου κράτους-μέλους. Δηλαδή ένα ελληνικό προϊόν στο Λουξεμβούργο θα τιμολογηθεί με ΦΠΑ 15%.

Εξαγωγές σε τρίτες χώρες

Σε ό,τι αφορά την απόδοση του ΦΠΑ, η ευθύνη ορθής απόδοσης του ΦΠΑ σε κάθε κράτος-μέλος για τις πωλήσεις από απόσταση είναι ευθύνη του επιχειρηματία που βρίσκεται στη χώρα αποστολής.

Οι πράξεις των πωλήσεων από απόσταση θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται στις δηλώσεις ΦΠΑ του πωλητή τις οποίες υποχρεούται να υποβάλλει στο κράτος-μέλος της φορολόγησής του. Αν λοιπόν ένας Ελληνας επιχειρηματίας πουλήσει τα προϊόντα του στη Γαλλία και δεν έχει υπερβεί το όριο των ετήσιων πωλήσεων, τότε στο στοιχείο πώλησης που θα εκδώσει θα επιβάλει τον ΦΠΑ που ισχύει στην Ελλάδα, θα συμπεριλάβει τις πράξεις αυτές στις περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ και θα καταβάλει το ποσό που προκύπτει με βάση τη δήλωση.

Αν υπερβεί το όριο των πωλήσεων, τότε ο Ελληνας επιχειρηματίας έχει υποχρέωση να υποβάλει περιοδική δήλωση καταβάλλοντας τον φόρο αυτόν στο κράτος-μέλος προορισμού των προϊόντων.

Οι πωλήσεις προς τρίτες χώρες δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Ετσι, απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ η παράδοση των αγαθών.

Επίσης για την απαλλαγή απαιτείται διασάφηση εξαγωγής. Είναι υποχρεωτική για όλες τις εξαγωγές που γίνονται από μεταφορικές εταιρείες.

Ο εξαγωγέας δικαιούται επιστροφής ΦΠΑ, τον οποίο και τον παίρνει από το Δημόσιο βάσει φορολογικών διατάξεων.

Πηγή: Εθνος:

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
2 θέσεις εργασίας στο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης Κιλκίς
Προηγούμενο άρθρο
Δείτε αναλυτικά το σχέδιο για τις 10.659 προσλήψεις στο Δημόσιο μέσα στο 2014
Μενού