Νέα πρόστιμα έως 300 ευρώ για εκπρόθεσμη καταβολή δήλωσης

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 141

prostima_dimosio_aftodioikisiΤο υπουργείο Οικονομικών μειώνει σημαντικά τις εξοντωτικές ποινές που ισχύουν από τις αρχές Ιανουαρίου μετά τις έντονες αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και τον κίνδυνο η εισπραξιμότητα να είναι μηδενική

Σημαντικές αλλαγές οι οποίες θα αφορούν στα εξοντωτικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε ελεύθερους επαγγελματίες σε περίπτωση μη υποβολής ή καθυστέρησης της δήλωσης ή της πληρωμής των φόρων προωθεί πλέον το υπουργείο Οικονομικών.

Μετά τις ενστάσεις από χιλιάδες επαγγελματίες, φοροτεχνικούς και πολίτες, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης αποφάσισαν ότι οι μεγάλες ποινές που ισχύουν από τις αρχές Ιανουαρίου πρέπει να μειωθούν σημαντικά, καθώς εκτιμάται ότι η εισπραξιμότητα θα είναι μηδενική.

«Τα πρόστιμα είναι όντως εξοντωτικά», παραδέχονται τώρα στο υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και τα social media, όπως το Facebook και το Twitter, έχουν κατακλυστεί από αναρτήσεις πολιτών οι οποίοι επισημαίνουν την αδικία της υπέρογκης φορολογίας.

Η ιδέα να επιβληθούν τόσο υψηλά πρόστιμα ήταν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμούσε ότι «το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να είναι ξεχωριστό από αυτό για την εκπρόθεσμη πληρωμή». Ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο προστίμων παρέχει κίνητρο στον φορολογούμενο να πληρώσει εντός της προθεσμίας ακόμα και αν η δήλωση δεν είναι έτοιμη προς υποβολή. Το πρόστιμο επιβάλλεται αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής και προσαυξάνεται για το χρονικό διάστημα που η δήλωση εξακολουθεί να μην υποβάλλεται. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει εμπρόθεσμα δήλωση, θα του γνωστοποιείται άμεσα το πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής με ειδοποίηση και απαίτηση πληρωμής.

Πηγή: karfitsa.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΟΑΕΔ: 4 Προγράμματα ανέργων τηλε-κατάρτισης στην Πάτρα
Προηγούμενο άρθρο
Λειτουργία του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS τέλος Φεβρουαρίου
Μενού