Μέσω ΑΣΕΠ θα επιλέγονται οι προϊστάμενοι του Δημουσίου

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 56

asep_Με εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ και προσωπική συνέντευξη θα επιλέγονται οι προϊστάμενοι στο Δημόσιο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο MEGA.

Για την επιλογή των προϊσταμένων θα πραγματοποιούνται γραπτές εξετάσεις από το ΑΣΕΠ και συνέντευξη, ενώ θα βαθμολογούνται και τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το σχέδιο νόμου του υπουργείου θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα και θα διατηρεί τις βασικές διατάξεις του νόμου 3839/2010 που είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Γιάννη Ραγκούση.

Για την επιλογή των προϊσταμένων θα πραγματοποιηθούν γραπτές εξετάσεις από το ΑΣΕΠ και συνέντευξη, ενώ θα βαθμολογηθούν και τα τυπικά προσόντα των υποψηφίων (επαγγελματικά – τεχνικά προσόντα, καθώς και προϋπηρεσία). Για τη γραπτή εξέταση έχουν κατατεθεί προτάσεις για ερωτηματολόγια πολλαπλών επιλογών, που θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις οι οποίες αφορούν θέματα αρμοδιότητας φορέα και την αξιολόγηση της συνθετικής και αναλυτικής σκέψης του υποψηφίου.

Η συνέντευξη που θα δίνεται σε επιτροπή του ΑΣΕΠ θα βασίζεται στα πρότυπα που ισχύουν στο εξωτερικό, δηλαδή θα είναι ανοιχτή στους συνυποψηφίους και θα μαγνητοφωνείται προκειμένου να υπάρχει η δυνατότητα ένστασης από τους υποψηφίους.

Στη διαδικασία της συνέντευξης των υποψήφιων γενικών διευθυντών και διευθυντών οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε θέματα επαγγελματικής δράσης, γνώσεων σχετικά με θέματα του φορέα και ικανότητες διοίκησης.

Ο νόμος για την επιλογή των προϊσταμένων στο Δημόσιο (3839/2010), στον οποίο θα στηριχτεί το νέο σύστημα αξιολόγησης προϊσταμένων, διαμόρφωνε ένα σύστημα με μορφή «πυραμίδας», όπου η επιλογή των υποψηφίων γινόταν «από πάνω προς τα κάτω», αρχίζοντας με τους γενικούς διευθυντές, οι οποίοι κατόπιν επέλεγαν τους διευθυντές κ.ο.κ.

Εποπτεύουσα αρχή είναι το ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων, στο οποίο συμμετέχουν 4 μέλη του ΑΣΕΠ και ένα μέλος από τον Συνήγορο του Πολίτη. Το ΕΙΣΕΠ προκηρύσσει τις θέσεις γενικών διευθυντών και μετά την επιλογή τους δημιουργούνται τα Συμβούλια Επιλογής Προσωπικού από γενικούς διευθυντές, που εποπτεύουν τη διαδικασία επιλογής των διευθυντών.

Πηγή: Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ενημερωθείτε σε ποιες περιπτώσεις οι ανήλικοι θα χρειαστεί να βγάλουν κλειδάριθμο για το taxisnet
Προηγούμενο άρθρο
Ενημερωθείτε για τις αλλαγές στην Παιδεία – Νέο σύστημα μετάθεσης των εκπαιδευτικών
Μενού