Λίγες μέρες ακόμα οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 40

images (1)Τη Δευτέρα 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα, γιαυτό και όσοι δεν έχουν κάνει αίτηση ακόμα θα πρέπει να σπεύσουν.

Υπενθυμίζεται ότι τα κριτήρια διευρύνθηκαν με αποτέλεσμα περισσότεροι πολίτες να δικαιούνται να εισπράξουν το κοινωνικό μέρισμα.

Ειδικότερα ο υφυπουργός Εργασίας έχει αναφέρει ότι η ημερομηνία που θα κλείσουν οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα δεν θα αλλάξει από αυτήν που προβλέπει η απόφαση και δεν προβλέπεται μέχρι στιγμής τουλάχιστον η παράταση των αιτήσεων μέσω Taxisnet.

Επίσης έγινε γνωστό ότι δεν έχει ξεκινήσει ο έλεγχος των αιτήσεων από την ΓΓΠΣ με τα νέα κριτήρια αφού δεν έχει αποσταλεί εγκύκλιος που να γνωστοποιεί την νέα απόφαση για τα νέα διευρυμένα κριτήρια.

Με δεδομένο ότι για την χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα του 2013, όπως θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις, το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι ενδέχεται να φτάσουν τους 320 χιλιάδες, οι πολίτες που θα λάβουν το συγκεκριμένο βοήθημα.

Πριν λίγο διάστημα είχαν αποφασίστεί μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο χορήγησης του κοινωνικού μερίσματος, πέραν της αξιοποίησης των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Έτσι, εκτιμάται ότι θα έχουν κάποια ελπίδα να πάρουν την ενίσχυση ορισμένοι από όσους έμειναν άνεργοι πέρυσι και εφόσον δεν φιλοξενούνται (περίπου 40 χιλιάδες άτομα ) αλλά και όσοι δεν κάλυπταν τα κριτήρια το 2012 αλλά τα καλύπτουν το 2013 (λόγω μείωσης εισοδήματος) . Παράλληλα αυξάνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Το εισοδηματικό όριο διευρύνεται από 6.000 ευρώ στις 7.050 ευρώ για τον άγαμο, με προσαύξηση ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Συνεπώς, για οικογένεια με δύο παιδιά το συνολικό όριο εισοδήματος (με έτος αναφοράς το 2013) διαμορφώνεται στα 11.750 ευρώ από 10.000 ευρώ.

Για τη χορήγηση του βοηθήματος θα λαμβάνονται υπόψη και περιουσιακά κριτήρια. Η ακίνητη περιουσία πρέπει να είναι αντικειμενικής αξίας μέχρι 125.000 ευρώ, αν οι δικαιούχοι είναι άγαμοι χωρίς παιδιά, ή μέχρι 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαμοι. Το ποσό του βοηθήματος ανέρχεται σε 500 ευρώ και προσαυξάνεται ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και τον αριθμό των παιδιών φθάνοντας τα 666,7 ευρώ για ζευγάρι χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, τα 750 ευρώ για ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο, τα 833,30 ευρώ για ζευγάρι με 2 εξαρτώμενα τέκνα..

Δηλαδή το βασικό ποσό του βοηθήματος των 500 ευρώ προσαυξάνεται κατά 166,7 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος του νοικοκυριού και κατά 83,3 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Πηγή: e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ενιαία προκήρυξη ΑΣΕΠ για προστατευόμενους του Ν.2643/98
Προηγούμενο άρθρο
Προκήρυξη πλήρωσης θέσεων εκπαιδευτικών των αγγλόφωνων τμημάτων
Μενού