Μειώσεις κόστους σε κλήσεις στο εξωτερικό

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 273

κινητοΗ χρήση του κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό κρίνεται πλέον απαραίτητη για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό είτε ως τουρίστες είτε για επαγγελματικούς λόγους.

Όμως, το κόστος της χρήσης σε κατάσταση περιαγωγής, όπως είναι η επίσημη ονομασία, δεν είναι πάντα χαμηλό και απαιτείται μία σχετική προσοχή, καθώς οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί δεν είναι διόλου σπάνιο φαινόμενο.

Τουλάχιστον, όμως, όσον αφορά στα ταξίδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά με το κόστος να φθάνει πλέον να είναι σε αρκετά λογικά επίπεδα καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε συνεχείς μειώσεις.

Φθηνότερες οι κλήσεις με κινητό τηλέφωνο στο εξωτερικό

Το τελευταίο κύμα «μειώσεων» τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και οι τρεις ελληνικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει τις νέες μειωμένες χρεώσεις τους για τις εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις όσο και για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων. Σημειωτέον πως η λήψη μηνυμάτων δεν έχει επιπλέον χρέωση για τον παραλήπτη.

Φθηνότερες οι κλήσεις με κινητό τηλέφωνο στο εξωτερικό

Ίδιες χρεώσεις

Όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν κάποιο από τα εξειδικευμένα πακέτα που υπάρχουν, οι χρεώσεις περιαγωγής και στα τρία δίκτυα είναι πλέον παρόμοιες. Συγκεκριμένα, για τις εισερχόμενες κλήσεις ο καταναλωτής πληρώνει 0,062 ευρώ ανά λεπτό, για τις εξερχόμενες 0,234 ευρώ ανά λεπτό, ενώ η αποστολή ενός γραπτού μηνύματος θα κοστίζει 0,074 ευρώ.

Σε σχέση με το παρελθόν, οι μειώσεις δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητες. Στις εισερχόμενες κλήσεις, η μείωση είναι της τάξεως του 22%, στις εξερχόμενες φθάνει στο 31% και στα γραπτά μηνύματα το 26%.

Πακέτα

Για όσους ταξιδεύουν συχνά και χρησιμοποιούν αρκετά το κινητό τους τηλέφωνο τόσο για ομιλία όσο για πρόσβαση σε υπηρεσίες δεδομένων, ακόμη και αυτές οι χρεώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλούς λογαριασμούς. Ιδίως, όσον αφορά στη χρήση δεδομένων. Γι’ αυτό και συνίσταται να «κλείνει» ο χρήστης την περιαγωγή δεδομένων για να αποφύγει υπερβολικές χρεώσεις.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι οι εταιρείες κινητής είναι υποχρεωμένες να ενημερώνουν τους συνδρομητές τους όταν πλησιάζει ένα όριο χρήσης που συνήθως είναι λίγο πάνω από τα 60 ευρώ, προκειμένου να αποφευχθούν εξαιρετικά υψηλές χρεώσεις.

Η καλύτερη λύση, πάντως, είναι η επιλογή κάποιου από τα προγράμματα που έχουν λανσάρει και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας.

Τα πιο ενδιαφέροντα είναι αυτά που προσφέρουν τη δυνατότητα έναντι ενός ημερήσιου παγίου να χρησιμοποιεί ένας συνδρομητής συμβολαίου τον δωρεάν χρόνο ομιλίας και τον όγκο δεδομένων που περιλαμβάνει το πρόγραμμά του. Πρακτικά, πληρώνοντας 4,99 ευρώ (εντός Ευρώπης) την ημέρα, το κόστος χρήσης του κινητού τηλεφώνου του είναι ως να ήταν εντός Ελλάδας.

Μία άλλη κατηγορία προγραμμάτων είναι αυτά όπου έναντι ενός μηνιαίου παγίου, η χρέωση για τις κλήσεις είναι η ίδια με αυτήν εντός Ελλάδας ή μπορεί να καταναλώνει τον δωρεάν χρόνο ομιλίας, αλλά πληρώνει ένα σταθερό ποσό για κάθε κλήση. Συνίσταται σε όσους κάνουν μεγάλης διάρκειας κλήσεις. Επίσης, υπάρχουν προσφορές για «σερφάρισμα» στο Διαδίκτυο όπου ο καταναλωτής πληρώνοντας ένα μηνιαίο πάγιο καταναλώνει εκτός Ελλάδας τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στο συμβόλαιό του. Ή πληρώνοντας ένα μικρό ποσό ανά ημέρα, εν είδει πάσου, έχει έναν συγκεκριμένο όγκο δεδομένων να καταναλώσει.

Γενικώς, υπάρχουν διάφορες προτάσεις και ο χρήστης θα πρέπει να επιλέξει με βάση τις ανάγκες του όταν είναι εκτός Ελλάδας.

Εκτός Ε.Ε.

Οι περισσότερες από τις προαναφερθείσες επιλογές αφορούν ταξίδια εντός Ε.Ε. Εκτός Ευρώπης, η κατάσταση θέλει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ο λογαριασμός μπορεί να «φουσκώσει» μετά από 2-3 τηλεφωνικές κλήσεις.

Σε περίπτωση που το ταξίδι διαρκεί περισσότερες από 3-4 ημέρες και αφορά επίσκεψη σε μία μόνο χώρα, μία λύση είναι η χρήση τοπικής καρτοκινητής σύνδεσης.

Επίσης, υπάρχουν πάροχοι που προσφέρουν «διεθνείς» SIΜ κάρτες με εξαιρετικά συμφέρουσες χρεώσεις. Τέτοιες κάρτες είναι διαθέσιμες και σε ελληνικά καταστήματα αλλά κυρίως μπορείτε να τις βρείτε στα διεθνή αεροδρόμια της χώρας μας ή του προορισμού σας.

Πηγή: imerisia.gr

Του Δημήτρη Μαλλά

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις Εργασίας για αποφοίτους οικονομικών σχολών ΑΕΙ ή ΤΕΙ
Προηγούμενο άρθρο
Τίτλοι τέλους για τα εργοστάσια Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης της Ορεστιάδας και Σερρών, μόνο το Πλατύ θα λειτουργεί
Μενού