707 εκατομμύρια ευρώ το α΄ εξάμηνο 2014 σε πρωτογενές πλεόνασμα

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 29

pleonasmaΜε πρωτογενές πλεόνασμα 707 εκατομμυρίων ευρώ έκλεισε ο προϋπολογισμός το πρώτο εξάμηνο του 2014, έναντι ελλείμματος 1,51 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Οι εισπράξεις από τους άμεσους φόρους ανήλθαν σε 8,57 δισ. ευρώ

 

Πέρα από τη συρρίκνωση των πρωτογενών δαπανών κατά 943 εκατ. ευρώ, καταγράφηκε υπέρβαση 98 εκατ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου. Η ενίσχυση των φορολογικών εσόδων οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις αυξημένες εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, καθώς και από τους φόρους στην περιουσία, αφού τα έσοδα από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης κυρίως των πετρελαιοειδών καταγράφουν σημαντική υστέρηση.

Πιο συγκεκριμένα, οι εισπράξεις από τους άμεσους φόρους ανήλθαν σε 8,57 δισ. ευρώ έναντι στόχου 8,12 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας υπέρβαση 451 εκατ. ευρώ.

Στην αντίπερα όχθη, τα έσοδα από έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, φόροι κατανάλωσης) έφτασαν στα 10,44 δισ. ευρώ έναντι στόχου 10,79 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας δηλαδή υστέρηση 353 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες απώλειες εσόδων 230 εκατ. ευρώ εντοπίζονται στα έσοδα του ειδικού φόρου κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων λόγω της μειωμένης κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στοιχείο που ενισχύει το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς προς την τρόικα για μείωση κατά 15% με 20% του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο.

Οι δαπάνες του προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε 23,67 εκατ. ευρώ μειωμένες έναντι του στόχου κατά 1,24 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της υποχώρησης των πρωτογενών δαπανών κατά 943 εκατ. ευρώ.

Πηγή:ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέση Εργασίας στην ANEL για μοδιστρες με εμπειρία
Προηγούμενο άρθρο
Αναδρομικά ενστόλων με δημοσιονομικά κριτήρια
Μενού