Δείτε τα πανεπιστήμια που βγάζουν δισεκατομμυριούχους

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 161

ypalliloi-grafeioy-300x200Η εκτίναξη του κόστους των διδάκτρων των κολλεγίων έχει αναζωπυρώσει την συζήτηση για το αν οι γονείς θα πρέπει να πληρώνουν ένα επιπλέον κόστος 50.000 δολαρίων ή και περισσότερο για ένα σχολείο όπου φοιτά μόνο η ελίτ. Ποια είναι όμως τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου που «βγάζουν» δισεκατομμυριούχους;

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από την εταιρεία ερευνών Wealth-X, που κατατάσσει τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο ανάλογα με τον αριθμό των δισεκατομμυριούχων που έχουν αποφοιτήσει από εκεί, θα σας κάνει να το ξανασκεφτείτε.

Κάθε πανεπιστήμιο, με τους αντιπροσωπευτικότερους αποφοίτους του, έχει το δικό του χαρακτήρα. Υπάρχουν όμως μερικά κοινά χαρακτηριστικά. Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Φρίντμαν, πρόεδρο της εταιρείας ερευνών, είναι η πρόσβαση που προσφέρουν. Ο κατάλογος, σύμφωνα με τον Φρίντμαν «επιβεβαιώνει αυτό που όλοι ψιθυρίζουν και ξέρουμε όλοι πλέον: Δεν είναι μόνο οι γνώσεις σου, αλλά και οι γνωριμίες».

Δείτε τα 10 κορυφαία πανεπιστήμια και οι δισεκατομμυριούχοι που αποφοίτησαν από αυτά:

Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

Αριθμός αποφοίτων δισεκατομμυριούχων: 52

Συνολικός πλούτος: 205 δισεκατομμύρια δολάρια

Ιδρύθηκε από αποίκους στην άκρη του νέου κόσμου, το Χάρβαρντ βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο ενός παγκόσμιου δικτύου επιχειρήσεων. Για τον Jorge Lemann, έναν Βραζιλιάνο από Ελβετούς γονείς, ήταν το πρώτο βήμα για μια θέση εργασίας στην Credit Suisse, μια καριέρα στον τραπεζικό τομέα και μια εταιρεία ζυθοποιίας στην πατρίδα του, καθώς και την ηγεσία του παγκόσμιου ομίλου που πρόσφατα ανακοίνωσε μια συμφωνία για την αγορά της H.J. Heinz με τον Warren Buffett.

Ο Lemann θα είχε πολλά να συζητήσει με τον πρώην συμπατριώτη του και συνιδρυτή του Facebook, Eduardo Saverin, που πέρασε από το Χάρβαρντ στο δρόμο του για να βγάλει δισεκατομμύρια στην Silicon Valley. Με ένα τέτοιο ρεκόρ, το Χάρβαρντ δύσκολα θα περάσει δεύτερο για τα επόμενα χρόνια.

Το ΜΙΤ με 15 απόφοιτους δισεκατομμυριούχους

Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια

Αριθμός αποφοίτων δισεκατομμυριούχων: 28

Συνολικός πλούτος: 112 δισεκατομμύρια δολάρια

Η εκτροφή δισεκατομμυριούχων όχι μόνο βοηθά στο προφίλ ενός σχολείου, ενισχύει και το κατώτατο όριο. Ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας Ronald Perelman πήρε το MBA του από το Wharton School Penn και ποτέ δεν το ξέχασε. Το πιο πρόσφατο δώρο του στο πανεπιστήμιο, που το ανακοίνωσε αυτό το μήνα, ήταν μια δωρεά 25 εκατομμυρίων για την χρηματοδότηση του Ronald O. Perelman Center στην καρδιά της πανεπιστημιούπολης.

Πανεπιστήμιο Στάνφορντ

Αριθμός αποφοίτων δισεκατομμυριούχων: 27

Συνολικός πλούτος: 76 δισεκατομμύρια δολάρια

Επισήμως, ο συνιδρυτής της Google, Sergey Brin τελείωσε το διδακτορικό του στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, γεγονός που τον κάνει τον πιο αντιπροσωπευτικό δισεκατομμυριούχο της σύγχρονης τεχνολογίας. Ούτε ο Μπιλ Γκέιτς, ούτε όμως και ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους (στο Χάρβαρντ) προτού δουν την πιο άμεση και κερδοφόρα πορεία τους. Όπως ο Brin, το 71% των δισεκατομμυριούχων του Στάνφορντ είναι αυτοδημιούργητοι και οι περισσότεροι γνώρισαν τα πλούτη τους έξω από τις πύλες του πανεπιστημίου.

Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

Αριθμός αποφοίτων δισεκατομμυριούχων: 17

Συνολικός πλούτος: 68 δισεκατομμύρια δολάρια

Για τους Νεοϋορκέζους, είναι ακόμη δύσκολο να σκεφτούν το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ένα συνονθύλευμα κτιρίων στο Greenwich Village, ως ένα ίδρυμα της ελίτ, στο επίπεδο του Κολούμπια. Στα τέλη της δεκαετίας του 70, το NYU ήταν ένα περιφερειακό σχολείο, για μαθητές όπως ο John Paulson, που μεγάλωσε σε ένα διαμέρισμα της μεσαίας τάξης στο Queens. Ένας άτολμος φοιτητής, ο Paulson άφησε τις σπουδές του για να ταξιδέψει, ενώ επέστρεψε για να πάρει πτυχίο στις επιχειρήσεις, προτού μεταβεί στο Χάρβαρντ για το MBA του.

Όπως ο Paulson, ένας βασιλιάς με καταπίστευμα 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το 74% των αποφοίτων του είναι αυτοδημιούργητοι, το ίδιο ποσοστό όπως και στο Χάρβαρντ.

Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Αριθμός αποφοίτων δισεκατομμυριούχων: 15

Συνολικός πλούτος: 96 δισεκατομμύρια

Σπουδάζοντας επιχειρήσεις στην οικονομική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών, σίγουρα εντυπωσιάζει, είτε η μετέπειτα πορεία σας οδηγήσει στη Wall Street είτε χαράξετε το δικό σας δρόμο. Για τον Warren Buffett, ο χρόνος που πέρασε στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια ήταν ένα σύντομο διάλειμμα μακριά από την Ομάχα. Αλλά εκεί σπούδασε υπό το βλέμμα των Benjamin Graham και David Dodd, συγγραφέων του βιβλίου «Security Analysis», που αποτελεί ακόμη το απόλυτο βιβλίο για τις επενδύσεις αξίας.

ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης)

Αριθμός αποφοίτων δισεκατομμυριούχων: 15

Συνολικός πλούτος: 114 δισεκατομμύρια δολάρια

Παρά το γεγονός ότι οι διδάσκοντες και οι φοιτητές προέρχονται από πολλές χώρες του κόσμου, το ΜΙΤ έχει τη μικρότερη κοσμοπολίτικη φήμη μεταξύ των ελίτ πανεπιστημίων.

Ισχυρά ανδρικό (μόλις το 2% των δισεκατομμυριούχων που έχουν αποφοιτήσει από εκεί είναι γυναίκες- το μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τα υπόλοιπα πανεπιστήμια) και με κατεύθυνση τα μαθηματικά, το πανεπιστήμιο αυτό είναι γνωστό για την παροχή ποσοτικών αναλυτών (quants) στη βιομηχανία των hedge-funds. Οι δισεκατομμυριούχοι του έχουν κατά μέσο όρο 7 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από κάθε άλλο πανεπιστήμιο.

Το ειρωνικό είναι πως ο πιο γνωστός δισεκατομμυριούχος του μπορεί να είναι ο πολιτικά ενεργός David Koch, που ήταν αστέρι του μπάσκετ στα φοιτητικά του χρόνια και εξακολουθεί να κατέχει το ρεκόρ για τους πόντους που σημείωσε ανά αγώνα.

Πανεπιστήμιο Κορνέλ

Αριθμός αποφοίτων δισεκατομμυριούχων: 14

Συνολικός πλούτος: 35 δισεκατομμύρια δολάρια

Όπως ο Herbert Fisk Johnson III, το 23% των δισεκατομμυριούχων που βγήκαν από το πανεπιστήμιο της Κορνέλ, έχουν κληρονομήσει τις περιουσίες τους, αντί να τις δημιουργήσουν μόνοι τους. Ο Fisk είναι ο πέμπτος στη σειρά διαδοχής για τον γίγαντα προϊόντων καθαρισμού SC Johnson & Son. Όχι όμως ότι δε θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνος του: έχει δύο πτυχία μάστερ, στη μηχανική και τη φυσική, καθώς και Ph.D. στη φυσική και MBA, από το Πανεπιστήμιο της Κορνέλ.

Πανεπιστήμιο Νότιας Καλιφόρνιας

Αριθμός αποφοίτων δισεκατομμυριούχων: 14

Συνολικός πλούτος: 32 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι περισσότεροι μελλοντικοί δισεκατομμυριούχοι ίσως να επέλεγαν το UC Berkeley το δημόσιο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια που βρίσκεται κοντά στη Silicon Valley, αντί για ένα πανεπιστήμιο γνωστό κυρίως για τους διάσημους του Χόλιγουντ, όπως ο σκηνοθέτης του Star Wars, George Lucas.

Πανεπιστήμιο Γέιλ

Αριθμός αποφοίτων δισεκατομμυριούχων: 13

Συνολικός πλούτος: 77 δισεκατομμύρια δολάρια

Το Γέιλ είναι ίσως η πεμπτουσία των πανεπιστημίων για την αμερικανική ελίτ, με τους τρεις από τους τέσσερις τελευταίους προέδρους να έχουν αποφοιτήσει από εκεί.

Ο πιο γνωστός όμως απόφοιτος είναι ο Stephen Schwarzman, ο δισεκατομμυριούχος διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Blackstone που σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε γιατί επέλεξε να φοιτήσει σε αυτό το πανεπιστήμιο: Αντικρίζοντας τον σπουδαστή, Bass Weejuns με το τροπικό μαύρισμα, το ξεκούμπωτο πουκάμισο και το αθλητικό κοτλέ παλτό, δήλωσε: «Θέλω να γίνω σαν κι αυτόν».

Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ

Αριθμός αποφοίτων δισεκατομμυριούχων: 11

Συνολικός πλούτος: 48 δισεκατομμύρια δολάρια

Το μοναδικό πανεπιστημιακό ίδρυμα εκτός Αμερικής, στη θέση 10, το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ θεωρείται τα τελευταία χρόνια ένα από καλύτερα πανεπιστήμια για ξένους φοιτητές, όπως τη μεγιστάνα ακινήτων από την Κίνα, Zhang Xin.

Ως έφηβη, αγόρασε ένα εισιτήριο για τον εαυτό της για την Αγγλία, με τα χρήματα που είχε μαζέψει από τη δουλειά της σε εργοστάσιο του Χονγκ Κονγκ. Εργαζόταν με μερική απασχόληση σε κατάστημα fish-and-chips και πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην ανάπτυξη οικονομικών. Σήμερα, η περιουσία της μαζί με του συζύγου της που φτάνει τα 2,65 δισεκατομμύρια δολάρια, την κατατάσσει ως την Τρίτη πλουσιότερη γυναίκα της Κίνας.

 

Πηγή: CNBC, e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
“Γενναίες” εκπτώσεις στις τιμές των εξοχικών κατοικιών
Προηγούμενο άρθρο
Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή του Πανεπιστημίου Αθηνών – Αιτήσεις συμμετοχής
Μενού