Μυστικά για την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου στη δουλειά

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 145

the_brain___use_it_or_lose_itΈρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσομε την καθημερινή μας μνήμη.

Η βελτίωση της φόρμας του εγκεφάλου δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκη, ακριβή ή να απαιτεί χρόνο. Η καλύτερη προσέγγιση όσον αφορά τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου είναι αυτή που αντικατοπρίζει την επιστήμη και σχεδιάζει πρακτικό και δραστικό πλάνο.
Υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τον εγκέφαλό σας καθώς κάθεστε στο γραφείο.

Ακολουθούν 8 tips που μπορείτε να κάνετε τώρα για να αυξήσετε την εγκεφαλική σας δύναμη στον εργασιακό χώρο. Μπορείτε να τα κάνετε σε 5 λεπτά ή να περάσετε περισσότερο χρόνο με αυτά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τακτοποιήστε το γραφείο σας

Καθαρίστε τη σαβούρα από τη ζωή σας. ‘Οσοι είναι οργανωμένοι θυμούνται καλύτερα. Περάστε 5 λεπτά οργανώνοντας το γραφείο σας και ξεφορτωθείτε ό,τι δεν είναι αναγκαίο. Κοιτάξτε πώς μπορεί να οργανωθεί το γραφείο σας και σκεφτείτε καλύτερο τρόπο να τοποθετήσετε τα αντικείμενα.

Διάλειμμα για γιόγκα

Το συγκεκριμένο tip θα φέρει λίγο ‘’ωμ’’ στη ζωή σας. Η γιόγκα είναι η τέλεια άσκηση για την υγεία του εγκεφάλου. Στηρίζει την αερόβια άσκηση χτίζοντας δύναμη και αντοχή, εκπαιδεύει την προσοχή σας και είναι καλή πηγή για τη διατήρηση της συναισθηματικής ισορροπίας. Κάντε ένα 5λεπτο διάλειμμα για γιόγκα ή χαλάρωση. Μπορείτε να βρείτε ασκήσεις στο διαδίκτυο.

Μουτζουρώστε χαρτιά ενώ δουλεύετε

Κάνετε σχέδια στα χαρτιά; Πολλοί το κάνουν. Ωστόσο, γνωρίζετε πως το να σχεδιάζετε αφηρημένα στο χαρτί είναι καλό για τον εγκέφαλό σας; ‘Ερευνα υποδεικνύει ότι έτσι παραμένετε συγκεντρωμένοι και θυμάστε καλύτερα.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Applied Cognitive Psychology ανακάλυψε ότι όσοι σχεδίαζαν στο χαρτί είχαν κατά 29% καλύτερη απόδοση σε τεστ μνήμης που κάλυπτε υλικό που μάθαιναν ταυτόχρονα. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε σε σύσκεψη μουτζουρώστε-δεν χρειάζεται να απολογηθείτε.

Μείνετε συντονισμένοι με το κοινωνικό σας δίκτυο

‘Ερευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι που είναι περισσότερο κοινωνικοί έχουν μειωμένο κίνδυνο απώλειας μνήμης. Σε πρόσφατη έρευνα επιστήμονες του Harvard ανακάλυψαν ότι άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα κοινωνικής αλληλεπίδρασης ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν προβλήματα μνήμης μετά από 6 χρόνια σε σχέση με τους πιο κοινωνικούς συναδέλφους τους.

Σηκωθείτε από το γραφείο σας και συνδεθείτε με την οικογένεια και τους φίλους σας για 5 λεπτά. Είναι καλό για την ψυχή και τον εγκέφαλό σας.

Παιχνίδια στο διαδίκτυο

Έρευνες έδειξαν ότι μπορούμε να διατηρήσουμε καλύτερες νοητικές ικανότητες που είναι ζωτικής σημασίας για την απόδοση στη δουλειά, φροντίζοντας για την εξάσκησή τους.
‘Ενας από τους καλύτερους τρόπους να διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση τις ικανότητές μας είναι να παίξουμε παιχνίδια που χρονομετρούνται, καθώς τέτοιες δραστηριότητες μας οδηγούν να συγκεντρωνόμαστε και να σκεφτόμαστε γρήγορα. Παιχνίδια που παίζουμε στον υπολογιστή μπορούν να δώσουν στον εγκέφαλο μια πρόκληση ικανοτήτων που συνδέονται με το χρόνο.
Βρείτε 5 λεπτά κατά τη διάρκεια του γεύματος ή όταν επιτρέπει το πρόγραμμά σας για να βάλετε στο παιχνίδι τον εγκέφαλό σας.

Φορέστε ανάποδα το ρολόι σας

Δώστε στον εγκέφαλό σας λίγη εξάσκηση όταν κοιτάτε τι ώρα είναι, φορώντας το ρολόι σας ανάποδα.
Η ανεπαίσθητη αλλαγή δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, αλλά θα οδηγήσει τον εγκέφαλό σας να βγει από την άνετη ζώνη καταλαβαίνοντας ότι ο χρόνος έχει λίγο αναποδογυρίσει. Αυτού του είδους οι δραστηριότητες μπορεί να φαίνονται απλές, αλλά αποτελούν πολύ καλή πρόκληση για την ευελιξία του εγκεφάλου.

Μάθετε πώς να θυμάστε ένα όνομα

‘Εξυπνο tip που μπορούμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε. Περάστε 5 λεπτά μαθαίνοντας απλές στρατηγικές για την ενίσχυση της ανάκλησης των ονομάτων.

Για παράδειγμα, προσπαθήσετε να επαναλάβετε πληροφορίες καθώς τις ακούτε.
Η συγκεκριμένη εύκολη τεχνική θα σας οδηγήσει να εστιάσετε σε αυτό που μαθαίνετε και θα σας δώσει την ευκαιρία να το προβάρετε, αυξάνοντας τις πιθανότητες να το θυμάστε. ‘Η χρησιμοποιήστε την τεχνική των συνδυασμών και κάντε σύνδεση μεταξύ αυτού που μαθαίνετε και αυτού που ήδη γνωρίζετε. Αν, για παράδειγμα, συναντάτε μια γυναίκα με το όνομα Φλωρεντία συνδέστε το όνομά της με την πόλη της Ιταλίας.

Ασκηθείτε

Το συγκεκριμένο tip είναι αρκετά βασικό, αλλά περιέχει τη δύναμη της ενίσχυσης του εγκεφάλου. Η αερόβια είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τον εγκέφαλό σας καθώς αναζωογονεί την καθημερινή απόδοση και μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.
Τα πηδηματάκια είναι απλή καλλισθενική άσκηση που μπορείτε να κάνετε σε μικρό χώρο η οποία σύντομα θα βοηθήσει στην άντληση του αίματος. Σταθείτε όρθιοι στο γραφείο σας και προσπαθήσετε να κάνετε πηδηματάκια για 5 λεπτά.

Πηγή: fpress, iatronet

Μενού